Celebrity

25. března 2022 06:06

Anna Kopečková

Jak si poradit se zlobivými dětmi? William a Kate mají velmi účinnou metodu

Kate slaví 40

Být rodičem je hodně náročný úkol, i když jste z královského rodu. Zdá se ale, že princi Williamovi a jeho ženě Kate to jde mimořádně dobře. Přestože jsou oba velmi pracovně zaneprázdnění, jejich tři děti se na veřejnosti chovají skvěle. Královský pár totiž používá jednu velmi účinnou metodu.

Osmiletý princ George, šestiletá princezna Charlotte a tříletý princ Louis se na veřejnosti chovají naprosto ukázkově. Jen stěží je uvidíte, že se vztekají nebo se spolu perou. Ale děti jsou pořád jen děti a dokonce i ty královské se občas dostanou do problémové situace. William a Kate mají pro takové chvíle velmi účinnou metodu, jak své děti zase postavit do latě. Odborníci na dětskou problematiku z Babysense prozradili podrobnosti webu Daily Espress: „Každý rodič má své vlastní techniky, jak své dítě ukáznit, a to je i případ Kate a Williama.“ Ti prý doma zavedli takzvanou chatovací nebo chcete-li povídací pohovku. Dítě, které potřebuje „ukáznit,“ zkrátka odvedou do jiné místnosti, kde si s ním sednou a popovídají si o tom, jak se chová a proč je to špatně.

„Neexistuje správný nebo špatný způsob, jak vychovávat dítě. Ale techniky, které Kate a William používají, ukazují, že raději mluví se svými dětmi o jejich chování a o tom, proč je nepřijatelné,“ vysvětlili odborníci ze společnosti Babysense.

Mluvte s dítětem a nezvyšujte hlas

Zavedenou výchovnou metodou v mnoha anglických domácnostech je takzvaný zlobivý schod (naughty step). Spočívá v tom, že si dítě musí tiše odsedět na schodu určitou dobu. Obvykle to bývá minuta za každý rok života. Spousta rodičů to považuje za účinnou disciplinární metodu, odborníci ale upozornili na jeden její nedostatek. „Otevření diskuse mezi dítětem a rodičem, jakou si zvolili Kate a William, může dítěti umožnit vyjádřit své pocity a zároveň umožnit rodiči vysvětlit, co dítě udělalo a proč je to špatně. A to často pomůže vytvořit uklidňující atmosféru.“

Ačkoli Kate a William velmi jasně svým dětem říkají, jaké důsledky bude mít jejich špatné chování, nikdy nezvyšují hlas a i ve vypjatých chvílích zůstávají klidní, což je také velmi důležité. „Když rodič křičí, často se setká se stejnou mírou frustrace ze strany dítěte, což může situaci ještě zhoršit,“ upozornili odborníci. Rodič by měl se svými dětmi mluvit klidně, pevným tónem a zároveň říct vše jasně a přesně.

Fyzické tresty nemají žádný smysl

Podle renomovaného českého psychologa Radka Ptáčka má být součástí výchovy trest i odměna. Trest by měl ale přijít až ve chvíli, kdy není zbytí, a musí být pro dítě předvídatelný, srozumitelný a plnit výchovnou funkci. Fyzické tresty podle Ptáčka vůbec do výchovy nepatří, jsou jen znakem selhání rodiče. Mnohem lepší je odnětí nějaké výhody nebo požitku, například že se dítě nebude moci koukat na Večerníček nebo, pokud je starší, mu vezmete na dva dny mobil. Mnohem efektivnější než trestání je ale podle psychologa pozitivní výchova. „Většina rodičů, a jsou to už tisíce klientů, kteří mojí ordinací prošli, obvykle dojde k poznání, že fyzické tresty v dlouhodobém horizontu prostě nefungují. Fyzický trest jako výchovný prostředek není účinný. Může předejít výskytu nevhodného chování v dané situaci, ale nikoliv dlouhodobě. Daleko účinnější bude věcné vysvětlení nebo ukázání, co by přesně dítě mělo nebo nemělo dělat. To je výchova," řekl Radek Ptáček v rozhovoru pro web Naše zdravotnictví.

Chůva ve stylu Mary Poppins

Nutno dodat, že na skvělé výchově královských dětí se kromě Williama a Kate notnou měrou podílí i jejich dlouholetá chůva Marie Teresa Turrion Borrallo. Pochází ze Španělska a ke královské rodině se připojila, když bylo princi Georgovi osm měsíců. Je to naprostá profesionálka a pravděpodobně nejslavnější chůva v zemi, o které se říká, že je „provdaná za svou práci." Vzhledem k tomu, že královský program je hodně nabitý, žije přímo v Kensingtonském paláci a mnohdy tráví s dětmi 24 hodin denně.

Pokud si ale představujete dětskou chůvu jako milou starší dámu, slečna Borrallo vás rychle vyvede z omylu. Maria má kurz sebeobrany, a protože vozí děti autem, tak i speciální kurz smyku. Často ji můžete vidět v hnědé uniformě s buřinkou a bílými rukavicemi, díky kterým připomíná tak trochu Mary Poppins.

Přísná výchova za každého počasí

Maria vystudovala prestižní školu pro chůvy Norland College v Bathu a mluví šesti jazyky včetně francouzštiny a španělštiny. Královské potomky vychovává poměrně přísně. Večerka je v sedm hodin, dětem jsou pravidelně představována nová jídla a příchutě, aby nebyly vybíravé, a spoustu času tráví venku na čerstvém vzduchu, ať svítí sluníčko, nebo prší. Také mají jen omezený čas, který mohou trávit na tabletech nebo telefonech.

Protože hlavně princ George a princezna Charlotte se často spolu se svými rodiči účastní řady významných událostí, úkolem chůvy je připravovat je na vystupování na veřejnosti, vysvětlovat jim, co se bude dít a jak se mají chovat. „Když vystupují z letadla, drží se maminky za ruce, usmívají se a mávají davům, nemůže dojít k žádnému pláči nebo záchvatům vzteku,“ vysvětlila norlandská expertka Louise Herenová a autorka knihy Nanny in a Book.

Zdroj: The Sun, express.co.uk


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.