Celebrity

24. dubna 2024 09:40

Tomáš Durčák

Otřesy mozku mě na led nepustí, ale jsem spokojený, říká Voráček. Má čas na rodinu i nadaci

Jakub Voráček promluvil o ukončení kariéry a o nadaci

Po zhruba 20 letech na hokejovém ledě a z toho 15 sezonách v zámořské NHL zvažuje čtyřiatřicetiletý útočník Jakub Voráček definitivní konec s aktivním hraním. V tom, aby vyjel zpět na led, mu totiž brání následky více než desítky otřesů mozku, které v kariéře nasbíral. Jak ale energicky dodal, rozhodně nelení a věnuje se projektům mimo hokej i těm, které se tohoto sportu týkají.

„Letos jsem začal pomáhat s A týmem. Jarda (Jágr) mi v září zavolal, jestli nepomůžu, tak jsem se rozhodl, že to na částečný úvazek zkusím. Baví mě to moc a uvidíme, co bude do budoucna. Ale už můžu oficiálně říct, že na led už mě všechna moje zranění, především hlava, nepustí. Je konec,“ řekl Jakub Voráček v pořadu Showtime s tím, že jde o přirozenou součást hokejové kariéry a zároveň o příležitost, aby zase něco nového začalo. Později legendární hokejista svá slova lehce upravil s tím, že na 99 procent je jisté, že se do profesionálního hokeje nevrátí.

„Mám víc času na děti a celkově na svůj život, který si teď můžu žít podle sebe. Budu na hokej a svou kariéru vzpomínat v dobrém,“ uvedl útočník, jehož mozek v kariéře absolvoval celkem 12 otřesů. A právě jejich následky jsou hlavním důvodem, proč musí mít aktuálně od hokeje pauzu: „Oficiálně to bylo takových dvanáct, z toho čtyři těžší, osm menších. A pak jsou ještě takové, kdy si člověk není jistý. Ale to je součást hokeje a někdy se to prostě stane,“ krčil Voráček rameny.

Bývalý kapitán hokejové reprezentace si současné volno pochvaluje i z pohledu psychiky: „Poslední půlrok jsem opravdu v pohodě a psychicky vyrovnaný nejvíc, co pamatuju. Během hokejové kariéry je někdy těžké udržet si určitou rovnováhu. Není to nápor jenom na fyzičku, ale i na psychiku, byť nálady se mi určitě měnily i kvůli těm otřesům mozku. Teď jsem spokojený.“

Po letech úspěchů na ledě prý nutnost skončit, možná natrvalo, Voráčkovi nebyla líto: „Ne, žádná lítost, prostě jsem věděl, že to nejde. A když to nejde, nemá cenu si s tím lámat hlavu. Nikdy jsem nebyl sentimentální a sebelítostivý v tom, že něco nejde. Prostě to nejde, život není jenom o hokeji, což já jsem takhle bral celou svou kariéru,“ vysvětlil dlouholetý hráč NHL s tím, že si z ledu odnáší krásné vzpomínky i řadu přátel na doživotí.

„Odehrál jsem v NHL za 15 let přes tisíc zápasů. Jsem spokojený a teď je čas začít dělat něco jiného,“ vysvětlil svůj současný pohled na kariéru Voráček. „18. dubna mi oficiálně skončila smlouva. Žádný mejdan nebyl, všichni blízcí lidi okolo mě už od ledna minulého roku věděli, že to takhle dopadne. Jenom jsme to samozřejmě nemohli říkat oficiálně,“ dodal, a jak vyšlo najevo posléze, raději to oficiálně nechce říkat ani nadále.

S manželkou Markétou vychovává Jakub Voráček dvě společné děti, syna Matěje a dceru, jejíž jméno rodiče dosud neprozradili. A hokejista ani tentokrát neudělal výjimku. Třetího potomka, syna Jakuba, má hokejista s americkou expartnerkou Nicole. „My s Markétou nejedeme tyhle Instagramy a sociální média. Paní mi říkala, že kolikrát přijede do rodného Uherského Hradiště a známí se jí tam ptají, jestli jsme ještě spolu, nebo už ne. Protože nikam nic nedáváme. Děti mají být stranou a nemá cenu je vystavovat něčemu, co nepotřebují,“ naznačil Jakub svůj pohled na výchovu dětí, který s manželkou sdílejí.

„Taky nejsem pro a spíš se snažím užívat si ten daný moment, než si to někam natáčet a dávat to na sociální sítě,“ vysvětlil svůj odstup od moderních technologií. A byť si rodičovství užívá, trojice potomků ho dokáže pozlobit: „Jak kdy, je to náročné. Ale je pravda, že když máte děti a snažíte se je vychovávat pro budoucí život, je to asi nejvíc, co může být.“

Voráček však navzdory hokejové pauze elán neztratil a snaží se věnovat jiným věcem: „Aktuálně jsem doma možná i víc, než je potřeba, takže manželce občas lezu na nervy. Ale ne že bych seděl doma na zadku a čekal, co bude. Snažím se zabavit, ať už nápady mimo hokej, nebo i ve vztahu k hokeji, jak jsem teď pomáhal Kladnu. Snažím se být i pryč, protože si myslím, že to tomu vztahu jenom prospívá.“

V roce 2023 kariéru ukončil jiný výborný český útočník Tomáš Plekanec, kterého do sportovního důchodu doprovodila i jeho manželka Lucie (za svobodna Šafářová):

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 6. 5. 2024

Berani, dnes můžete mít potíže s vodovodem, zejména pokud máte velkou kuchyň. Je to příliš složitý problém na to, abyste si s ním poradili sami. Zaplaťte peníze za to, aby se o problém postaral odborník. Ušetří vám to práci a frustraci. Mezitím si nechte dovézt pizzu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.