Celebrity

11. července 2022 05:30

David Laštovka

Důchody českých hereček a zpěvaček: Žilková kvůli penzi brečela, Rottrová musela šetřit

Ač se to nezdá, Veronika Žilková, Marie Rottrová, Petra Černocká, Jaroslava Obermaierová nebo představitelka princezny Arabely Jana Nagyová už se dostaly do seniorského věku a začaly pobírat starobní důchod. Kdo je s jeho výší spokojen a kdo ho naopak považuje za směšný? Některé z nich přiznávají, že musí pracovat stále, neboť by pouze z penze nedokázaly vyžít.

Veronika Žilková před úřadem plakala

Herečka, která patří mezi čerstvé důchodkyně, je z výše své penze velmi zklamaná. „Mám strašně nízký důchod. Ještě mi to stále nepřišlo vypočítané, ale řekli mi, že bude mezi šesti a sedmi tisíci, protože jsem herečka a vychází to z divadelního platu a ty jsou takhle nízké. Vím ale, že to tak má většina herců. Jana Šulcová má podobný důchod, mnoho mých slaných kolegů, které nechci jmenovat, mají důchody do sedmi tisíc,“ uvedla Veronika Žilková pro web Ceskeduchody.cz.

Co prozradila Veronika Žilková Honzovi Dědkovi o životě s politikem?

„Musím říct, že když mi oznámili výši mého důchodu, stála jsem před úřadem a plakala jsem. A říkala jsem si, že žádné moje filmy ani televizní tvorba se mi vlastně do důchodu nepočítají. Část toho období jsme totiž nepodléhali povinnosti platit sociální pojištění, protože jsme takzvaná nesoustavná činnost,“ povzdechla si herečka.

Marie Rottrová se snažila na stáří něco našetřit

Osmdesátiletá zpěvačka si o starobní důchod požádala až po pěti letech, co na něj měla nárok. Vzhledem k tomu, že je stále aktivní a koncertuje, zaskočilo ji, že i v penzi státu musí stále odvádět nemalé poplatky. „Platí se pořád i sociální pojištění, takže vlastně docela vysoké důchodové pojištění, samozřejmě zdravotní pojištění a ještě daně. To mě tehdy hodně překvapilo. Státu tedy odvádíme dost peněz, tak by si nás měl hledět,“ uvedla Marie Rottrová pro web Ceskeduchody.cz. Na důchod se podle svých slov nepřipravovala vůbec. Jen si celou dobu říkala, že je potřeba si k němu něco našetřit.

Petra Černocká polovinu důchodu posílá zpět státu

Nestárnoucí zpěvačka a herečka je v důchodu už deset let. Penze podle ní dostatečná není. Naštěstí si ale stále může vydělávat zpíváním. „Já to mám složitější, protože pořád pracuji, odvádím daně a stále musím platit zdravotní a sociální pojištění. Shodou okolností polovinu důchodu pošlu zpět státu na obě pojištění a zbytek posílám trvalým příkazem rovnou z banky na Člověka v tísni, Lékaře bez hranic a Arcidiecézní charitu. Přesto si vyzpívám na vystoupeních dost na příjemný život. Uvidíme, jak to půjde dál,“ prozradila Petra Černocká webu Ceskeduchody.cz.

Jana Nagyová má penzi 2 440 korun

Slovenská herečka, kterou nejvíce proslavila role princezny Arabely, je v důchodu necelé dva roky. Když jí přišla první penze, nevěřila svým očím. „Přišla mi ze Slovenska a je to směšná částka. Dostala jsem 93 eur (2 440 Kč, pozn. red),“ svěřila se v rozhovoru pro ČRo Nagyová, která už řadu let bydlí s rodinou v Německu. Výše její penze ji tak nijak netrápí. „Když jsem zdravá, nic mi nechybí,“ dodala.

Jaroslavě Obermaierové na živobytí zbývají tři tisíce

Nestárnoucí herečka přiznala, že by pouze z důchodu nevyžila. Po zaplacení nájmu za byt, kde žije, jí z penze zbývají zhruba tři tisícovky. Tedy stovka na den. „Naštěstí se dá hrát i v devadesáti, což takový horník dělat nemůže. Navíc mám štěstí, že práci mám – a ještě takovou, která mě velmi baví,“ prozradila Obermaierová deníku Aha!


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.