Jiří Mádl bydlel na bývalém hřbitově: Prohraboval jsem hroby a ležel jsem s panovníky

Režisér Jiří Mádl hostem 7 pádů Honzy Dědka

Jiří Mádl nedávno představil svůj nový snímek Vlny, který aktuálně bourá návštěvnost kin, a do kterého obsadil ty nejznámější české herce. Talentovaný režisér nyní přijal pozvání do talkshow Honzy Dědka, kde prozradil několik tajemství filmu a také to, proč se v mládí hrabal v hrobech.

Poslední film Jiřího Mádla patří momentálně k nejnavštěvovanějším filmům v českých kinech. Jen málokdo ale zřejmě ví, že vznikl díky trestu za Mádlovu absenci na škole. „Studoval jsem na vysoké škole žurnalistiku. A neměl jsem na přednáškách jednoho předmětu dost účasti,“ prozradil na úvod talkshow s tím, že v tu dobu již točil.

Čtěte také: Režisér Jiří Mádl ve Varech ukázal partnerku. Jsem hodně mazlící tatínek, říká

„Dostal jsem za trest zpracovat knížku Od mikrofonu k posluchačům, což je takové souborné dílo o historii Českého, respektive Československého rozhlasu. A mně se ty příběhy lidí z redakce Mezinárodního života tak strašně líbily,“ objasnil Mádl s tím, že v roce 2012 již nevydržel a vlítl do Rozhlasu a chtěl veškeré materiály, co mají.

Důslednost při obsazování hereckých rolí

„Přečetl jsem spoustu literatury, potkal jsem se se všemi účastníky, kteří v té době ještě byli na tomto světě,“ zavzpomínal na prvopočátek Vln Mádl, který coby režisér možná překvapuje svojí precizností a náročností.

Na Vlny dělal obsáhlé herecké konkurzy. „Byly role, kdy jsme si vybrali ze selftape castingu. To znamená, že se natočili doma. Někdo tu roli dostal tak, že to jenom poslal a nám se to líbilo. To byli asi dva. Ale třeba na roli Věry Šťovíčkové, když jsme castovali herečky, asi všechna jména byste znali, bylo tam asi pětadvacet nebo třicet známých hereček. To trvalo fakt dlouho, než jsme vybrali Táňu Pauhofovou,“ přiznal Mádl.

Tři herci prošli bez konkurzu: Igor Bareš, Martin Hoffmann a Vojta Kotek. Kotek ale jako jediný přinesl jisté oběti. Jako jediný splnil Mádlovo přání a vypěstoval si vlastní knír. „Nebyl jediný, kdo měl mít pravý knír. Všichni si měli nechat narůst to, co si měli nechat narůst. Všem jsem to řekl, ale pak se všichni vysrabili a museli jsme jim ty věci lepit. Najednou Vojta přišel a byl fakt jedinej, který měl pravej knír, a chodil čtyři měsíce po světě jak maďarský prodavač uzenin. A byl šťastnej podle mě,“ uvedl jeho dobrý přítel Jiří Mádl s úsměvem na tváři.

Pubertální léta na hřbitově

Ten v rozhovoru s Honzou Dědkem zavzpomínal také na pubertální léta, která strávil v Českých Budějovicích. „Bydlel jsem v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí. To je bývalý hřbitov, kde byli pochovaní panovníci a duchovní,“ zavzpomínal režisér v pořadu 7 pádů Honzy Dědka, který můžete sledovat každé úterý ve 21:40 na Primě.

„Když jsme se tam nastěhovali, bylo to zalitý betonem. Komanči to zalili, žádná kultura, nic... A když se pak rozhodlo, že se to bude rekultivovat a obnovovat a vykopali ty hroby, v noci jsem vyběhl v tepláčkách, prohraboval jsem ty hroby a ležel jsem tam s těmi panovníky. A bylo to krásný,“ vysvětlil Mádl

Podívejte se na rozhovor s Jiřím Mádlem, v kterém promluvil o práci i rodině:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.