Celebrity

21. února 2023 13:50

David Laštovka

Jiří Zmožek přišel o všechno. Satan ho nabádal k sebevraždě, uzdravil ho prý Bůh

Originální seriály právě online na prima+

Jiří Zmožek, který letos slaví 80. narozeniny, patří k hudebním skladatelům, jehož písně se staly nesmrtelnými hity. Psal pro Karla Gotta (†80), Helenu Vondráčkovou (75), Hanu Zagorovou (†75) a další nejznámější české interprety. V posledních letech se po něm ale slehla zem. Co dnes dělá a jak se mu daří?

Biograf láska nebo Nešlap, nelámej pro Hanu Zagorovou, Zvonky štěstí či To musím zvládnout sám pro Karla Gotta, Tam u nebeských bran pro Michala Tučného (†48) a pro sebe Už mi lásko není dvacet let. To je jen stručný výčet hitů skladatele Jiřího Zmožka, který je spolu se zesnulým Karlem Svobodou (†68) považován za největšího českého hitmakera.

Po děsivém zážitku se upnul k Bohu

V dětství prodělal tuberkulózu, rodiče se rozvedli a vyrůstal s otcem a macechou. Než se stal slavným, živil se různě. Pracoval v dole nebo prodával knihy a gramodesky. Po revoluci založil vydavatelství, což mu zpočátku vydělávalo velké peníze. Některé tituly se prodávaly ve statisícových nákladech, po několika letech však nečekaně zkrachoval a přišel o všechno. Postihly ho navíc vážné zdravotní problémy a skončil v nemocnici.

Mohlo by vás zajímat: Jiří Růžička doplatil na obezitu. Sestřička ho chtěla zabít, s dcerami se nevídal

V té době, jak přiznal, dokonce uvažoval o sebevraždě. „Tehdy mi Satan povídal: Teď to autem napálíš do té zdi a budeš mít pokoj,“ popsal Zmožek podle deníku Blesk. Od té chvíle se upnul k víře a Bohu. Tvrdí, že tím pro něj začal nový život. „Bylo to pro mě znovuzrození,“ poznamenal skladatel. Stáhl se do ústraní, začal psát skladby s tematikou o Bohu a jezdit zpívat po katolických a evangelických kostelech.

Z druhého manželství má dospívající dceru

Z prvního manželství s Vlastou má dvě děti – dceru Markétu, která si zahrála například postavu Anči ve filmu Proč? vyprávějícím o agresivním chování fotbalových fanoušků, a syna Marcela, jenž pokračuje v otcových šlépějích, tedy zpívá s skládá písně. Druhá Zmožkova manželka má tři děti, spolu zplodili jednoho potomka – dnes osmnáctiletou dceru.

Jiří Zmožek prožívá spokojené stáří. Před časem měl sice obavy z nádoru, když se mu objevila bulka na krku. Jak se ale ukázalo, byla nezhoubná. Ani o finance nouzi nemá. K důchodu mu přicházejí nemalé tantiémy za hity, které se dodnes hrají v rádiích.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.