Ponížení před testem. Studentky si musely sundat podprsenku, aby prošly kontrolou

Naučit se na test, přijít do školy, sundat si podprsenku... To rozhodně není běžný postup před zkouškou, ovšem řada studentek z Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity za sebou takovou zkušenost má. Kostice v jejich spodním prádle totiž spustily rám na detekci kovu, kterým je pro připuštění k testu nutné projít.

Zkouškové období je samo o sobě psychicky náročné a vyčerpávající, o čemž by nejeden vysokoškolský student mohl vyprávět. Ponížení běžnou součástí tohoto procesu není, ale studentky ČZU tvrdí, že si jím prošly. Jedenáct z nich se nezávisle na sobě ozvalo webu iROZHLAS s tím, že byly nuceny svléct si před testem kosticové podprsenky, další to potvrdily jako svědkyně.

Čtěte také: Kim Kardashian představila revoluční podprsenku s bradavkami. Fanoušci z ní šílí

K událostem došlo v listopadu, kdy se v podmínkách ke vpuštění na test promítla nutnost průchodu bezpečnostním rámem bez akustické výstrahy. Ta reaguje na kovy, proto si studentky musely sundat šperky a pásky s kovovými přezkami. V jejich skříňkách ale dle výpovědí byly po dobu testu také podprsenky.

Prosvítající bradavky

V testovacím centru školy si může student zvolit čas testu a ten pak vykonávat u počítače pod kamerovým dohledem. Sofie, jedna ze studentek, si zvolila zkoušku 10. listopadu. A na tento den už nezapomene. „Škola pro mě není místo, kam chci chodit bez podprsenky. Kdybych bez ní chodit chtěla, přece si ji nevezmu. Cítila jsem se strašně ztrapněná, potupená a psychicky rozhozená,“ řekla.

„Poprvé jsem v rámu pípala, tak jsem si sundala náramek a náušnice, na které jsem zapomněla. Když jsem ale pípala znovu, nevěděla jsem, co dalšího by to mohlo být. Obsluha naznačila, že by to mohla být kostice od podprsenky, a řekli, že mě nemůžou pustit si test napsat, dokud pípám,“ popsala Sofie situaci, z níž neviděla východisko a která ji šokovala.

„Nevěřícně jsem se zeptala, jestli si mám tu podprsenku sundat, a oni mi řekli, že se bohužel nedá nic jiného dělat, jinak mě nepustí. Cítila jsem velký tlak a byla jsem úplně v šoku. Všichni tři lidé u rámu věděli, že to způsobuje podprsenka, ale nemohli mě pustit dál. Řekli, že to je kvůli novému nařízení od děkana,“ zavzpomínala.

Mohlo by vás zajímat: Smetana v podprsence a Urban v těsných střevících. Herci přiznali trable s kostýmy

Sofie byla v ten moment postavena před jasnou volbu. Buď si podprsenku svlékne, uklidí do skříňky a půjde napsat test, nebo prostě odejde. Ocitla se pod silným tlakem. Nakonec rámem bez podprsenky prošla a test napsala v monitorované místnosti, kde ji kromě jiných snímala také kamera v monitoru mířící přímo na její obličej a hrudník.

„V tu chvíli jsem se rozbrečela. Šla jsem na toalety přes chodbu, kde už byla řada dalších studentů, co čekali na svůj čas testu. V kabince jsem si podprsenku sundala a rozbrečela se ještě víc, měla jsem přiléhavý svetr a byly mi vidět bradavky,“ dodala s tím, že jí naštěstí jedna z pracovnic centra alespoň půjčila volnější svetr.

Ulička hanby

Pouhý den před Sofií si do testovacího centra přišla napsat test také Tereza. „Když jsem opakovaně pípala, pracovníci u kontroly navrhli, že by to mohly být boty. Tak jsem si je zula, uklidila do skříňky a šla jsem bosa. Pořád jsem ale nemohla projít. Až pak mě napadlo, že mám na sobě podprsenku s kosticí,“ uvedla rozčílená studentka.

Přečtěte si: Tajemství dokonalého spodního prádla. Podle čeho si ho vybírají sebevědomé ženy?

Z centra si Tereza odnesla podobnou zkušenost, která pro ni v negativním smyslu slova bude nezapomenutelná. Zaměstnanci jí sice navrhli, aby si test přišla napsat o den později, to pro ni ale nebylo možné. Oznámili jí proto, že když podprsenka pípá, bude si ji muset sundat. I ona cestou k počítači cítila velké ponížení.

„Následně jsem tedy prošla kolem řady asi pěti kluků na záchod, kde jsem si sundala podprsenku, prošla zpátky, dala ji do skříňky a pak jsem šla jako uličkou hanby bez podprsenky, bez bot, bez náušnic a prstýnků psát test. Byla jsem tak naštvaná a rozhozená, že jsem se skoro rozbrečela – a v tomhle stavu má student odvést nějaký výkon?“ zeptala se.

Výjimka

Na samotném začátku testování byli zaměstnanci centra ještě ochotní zcela výjimečně pouštět studentky k počítačům i s kosticovou podprsenkou. Především když se ohradily. „Slečna z centra mi řekla, jestli bych si mohla sundat podprsenku, že mě tam s ní nemůže pustit. Řekla jsem, že mi to nepřijde v pořádku,“ popsala situaci Vanda.

„Po chvilce dohadování mě nakonec zkontrolovali ručním detektorem. Zjistili, že mi pípá zapínání u podprsenky a domluvili se, že mě tedy pustí – naposledy a s výjimkou,“ dodala Vanda s tím, že čelila otázkám, zda nemá kromě podprsenky také něco pod mikinou.

Obhajoba školy

Rektor ČZU Petr Sklenička v souvislosti se zjištěními webu iROZHLAS svolal etickou komisi, aby posoudila, zda jsou pravidla v testovacím centru oprávněná. Děkan Provozně ekonomické fakulty ČZU Tomáš Šubrt na žádost o komentář dosud nereagoval, příslušná fakulta ale informace o svlékání podprsenek před připuštěním k testu popírá.

Neměli byste minout: Na sexuální obtěžování platí i napomenutí, říká expertka Johanna Nejedlová

„Sundání podprsenky v testovacím centru požadováno není, pásek s kovovou přezkou pro bezproblémový průchod nutné odložit je,“ uvedla mluvčí univerzity Karla Mráčková. Zmínila také, že na konci letního semestru došlo k úpravě nastavení rámu, což byla reakce na snahy některých studentů podvádět.

„Na začátku letošního roku bylo prokázáno, že došlo k masivnímu nárůstu podvodů při písemných testech, například formou jejich focení a natáčení,“ dodala s tím, že byly zaznamenány také pokusy o použití špionážní techniky, jakou je například kamera v knoflíku. Škola však neuvedla, kolik takových případů řešila.

Sexuální obtěžování bohužel není žádnou výjimkou, a to ani u dětí:

Sdílejte článek
Štítky počítač bezpečnost test podprsenka podvádění ponižování detektor kovů Česká zemědělská univerzita v Praze

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.