Celebrity

30. listopadu 2023 14:35

Eliška Reiglová

Když se rakovině nevěnujete, urazí se a odejde, věřil Jiří Bartoška. Nyní bojuje znovu

Jiří Bartoška (76) se před devíti lety radoval, když se u něj podařilo vyléčit rakovinu mízních uzlin v mezihrudí. Prezidentovi karlovarského filmového festivalu se však zákeřná nemoc nyní vrátila. V minulosti k rakovině přistupoval tak, že jí nevěnoval příliš velkou pozornost. S nadsázkou říkal, že se pak urazí a odejde.

Charismatický herec, elegán, někdejší sexsymbol a dlouholetý prezident filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška se znovu potýká s rakovinou, jak potvrdila jeho tisková mluvčí Uljana Donátová. Nemoc mu byla poprvé diagnostikována před devíti lety a následně se z ní úspěšně vyléčil. Nyní ho čeká podobná cesta.

Strach a lajdáctví

V minulosti o rakovině hovořil herec, lidmi přezdívaný Barťák, poměrně otevřeně. Říkal, že ač se jedná o strašáka, kterého se lidé bojí, on sám k ní přistupoval jako k jakémukoliv jinému zdravotnímu problému. Připomněl přitom, že existují i jiné choroby, kterých by se lidé měli bát úplně stejně.

„Někdo má žlučník, jiný rakovinu. Tak nějak jsem k ní přistoupil. Je zvláštní, jak je v nás strach z rakoviny zakódovaný. To je jak s ebolou – celý svět ji řeší, přitom miliony lidí ročně umírají na chřipku. Stejně rakovina, bojíme se jí, je to taková lechtivá nemoc, společnost si na ni pořád nechce zvyknout,“ řekl v rozhovoru pro Reflex.

V minulosti kouřil Jiří Bartoška osmdesát cigaret denně a ani po diagnóze rakoviny nepřestal s tím, že podle lékařů by tělo bylo v šoku, kdyby se tohoto návyku vzdal. To, že u něj byla nemoc objevena, byla spíš shoda náhod, protože za normálních okolností se o svůj zdravotní stav příliš nezajímal. Už tehdy ovšem k rakovině přistupoval tak, že nemusí být zcela pryč. Zaujal k ní zvláštní postoj.

„Jsem sám na sebe lajdák, tohle byla fakt náhoda. Nemoc tam seděla na bobku, ještě se naštěstí nerozběhla, takže ji lokalizovali, udělali cílenou léčbu a ten nádor zmizel. Ale nikdy nemůžeme vědět, jestli tam nějakej ten milimetr... to neví nikdo. Všichni máme rakovinu v těle, jenom u někoho to vybouchne a u někoho ne,“ vysvětlil.

Uražená rakovina

„Když se té nemoci moc nevěnujete, tak ona se pak urazí a řekne si, že půjde jinam, kde si jí budou víc vážit. ‚Tak to ne, co si o sobě, frajer namyšlenej, myslí? Já se tady takhle angažuju a ono nic!‘ Přístup k té nemoci je důležitý. Já nikdy moc nemocný nebyl a tady jsem si najednou musel uvědomit, co všechno medicína umí, kolik stojí peněz a jak jsou ti lékaři, kteří mě léčí, výborní,“ doplnil.

Vážné onemocnění může leckdo vnímat jako vznášející se přízrak smrti, oblíbený herec a ředitel KVIFF však takový názor nemá. Ví, že stát se může kdykoliv cokoliv a jestli by něco skutečně nechtěl, bylo by to zůstat na krku svým blízkým a neumět se o sebe postarat.

„Klidně vás úplně zdravého může přejet auto nebo na vás něco spadne ze střechy. Podle mě je mnohem horší situace, když jste rodině a okolí na obtíž. Nebo nevíte, co se děje kolem, ztratíte soběstačnost. To není život, ale živoření a rakovina je proti tomu prkotina,“ sdělil Blesku pro ženy.

Doplnil pak, že kvůli nemoci se nezměnil. „Někteří říkají, že si začali víc vážit života a děkují za každé nové ráno. Tyhle pocity já nemám. Mně se zdá pořád všechno stejné, jen jsem musel něco omezit, to bych ovšem zřejmě udělal vzhledem k věku i sám. Buďto dřív, nebo později,“ dodal.

Jiřímu Bartoškovi se vrátila rakovina:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 5. 2024

Dnes máte šťastný den, Berani. Možná dostanete nějakou nečekanou výhru, třeba šek poštou nebo vám zvýší plat či vás povýší v práci. To je přesně to, v co jste doufali, abyste si zlepšili životní styl. Nezblázněte se. Peníze investujte moudře a vyděláte ještě více. Když je utratíte najednou, za pár let toho moc nebudete mít.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.