Lady Gaga v Klanu Gucci oscarového režiséra Ridleyho Scotta premiérově na Prima MAX

Chataři ze Švihova exkluzivně už nyní na prima+

Americký biografický krimi film Klan Gucci je inspirován skutečným šokujícím příběhem rodiny, která stojí za světově známou italskou módní značkou. Již 17. dubna se na strhující drama podívejte v televizní premiéře ve 20:15 na Prima MAX.

Když se outsiderka ze skromných poměrů Patrizia Reggiani (Lady Gaga) provdá do rodiny Gucci, začnou se projevovat její nezkrotné ambice. Bezohledná Patrizia postupně rozvrátí rodinné dědictví a spustí zhoubný kolotoč zrady, dekadence, pomsty… a nakonec vraždy.

Čtěte také: Lady Gaga zažila šikanu. Haterům ale ukázala záda

V hlavních rolích jedni z nejlepších

  • Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí, Poslední z Jediů, Vzestup Skywalkera)
  • Lady Gaga (American Horror Story: Hotel)
  • Jared Leto (Sebevražedný oddíl, Klub poslední naděje)
  • Jeremy Irons (Království nebeské, Lolita, Borgiovi)
  • Al Pacino (Nelítostný souboj, Serpico, Zjizvená tvář, Ďáblův advokát, Kmotr III)
  • Salma Hayek (Frida, Desperado, Od soumraku do úsvitu, Divoši)

Zajímavosti o filmu Klan Gucci

  1. Gucci je slavná italská oděvní společnost. Věnuje se převážně módnímu, nejčastěji koženému zboží. Maurizio Gucci a jeho manželka Patrizia Reggiani jsou hlavními postavami filmu Klan Gucci, který zachycuje vzestup módní značky, ale i zločinné praktiky včetně nájemné vraždy a daňových podvodů, za něž byli někteří členové klanu odsouzeni.
  2. Film Klan Gucci měl premiéru v roce 2021.
  3. Natočil ho režisér Ridley Scott (Vetřelec, Blade Runner, Thelma a Louise, 1492: Dobytí ráje, Gladiátor, Černý jestřáb sestřelen, Království nebeské, Dobrý ročník, Americký gangster. Labyrint lží, Marťan, Poslední souboj, Napoleon).
  4. Režisér Ridley Scott a herec Jeremy Irons spolu předtím pracovali na filmu Království nebeské.
  5. Ridley Scott a Adam Driver spolu předtím pracovali na filmu Poslední souboj.
  6. Scénář k filmu vznikl podle knihy Klan Gucci, kterou napsala Sara Gay Forden.
  7. Autory scénáře jsou Becky Johnston (Sedm let v Tibetu, Pán přílivu) a Roberto Bentivegna. Klan Gucci je Bentivegnovým prvním realizovaným scénářem.
  8. Režisér Ridley Scott koupil práva na zfilmování knihy Sary Gay Forden už takřka před dvaceti lety. Jednu dobu se chtěl podílet na filmu pouze jako producent. V červnu 2006 bylo oficiálně oznámeno, že Scott bude režírovat film o pádu klanu Gucci navzdory veřejně vyjádřené nelibosti mnoha jeho členů.
  9. V zákulisí se proslýchalo, že si hlavní role zahrají Leonardo DiCaprio a Angelina Jolie. Dlouho se však nic nedělo.
  10. V únoru 2012 vystřídala Scotta na postu režiséra jeho dcera Jordan Scott, která chtěla obsadit do hlavní role herečku Penelope Cruz.
  11. V listopadu 2016 převzal projekt režisér Wong Kar-Wai a uvažoval o Margott Robbie (Barbie).
  12. V listopadu 2019 se Klan Gucci vrátil do rukou Ridleyho Scotta a ve stejnou dobu bylo oficiálně oznámeno, že si ve filmu zahraje Lady Gaga.
  13. Lady Gaga prozradila, že během natáčení filmu myslela na to, co si její dlouhodobý osobní přítel zpěvák Tony Bennett myslí o Italech zobrazovaných ve filmech v rolích kriminálníků. To bylo také důvodem, proč si dávala pozor, aby Patrizii Reggiani, bývalou manželku Maurizzia Gucciho, nehrála jako pouhou karikaturu.
  14. Gaga se učila mluvit stejným tónem a se stejnou kadencí. V roli zůstala celých osmnáct měsíců, z toho devět měsíců mluvila s italským přízvukem. Mnoho z replik vymyslela improvizovaně přímo na place během natáčení – mezi nimi i větu „Father, Son and House of Gucci” („Otec, Syn a Klan Gucci”), která vychází z křesťanského křižování „Otec, Syn a Duch svatý” a která se hned po uveřejnění traileru stala virální senzací.
  15. V lednu 2021 Patrizia Reggiani uvedla, že je ráda, že ji hraje Lady Gaga. Prozradila, že má zpěvačku a herečku „nesmírně” ráda a označila ji za „génia”. Ale o čtyři měsíce později se nechala slyšet, že ji „otrávilo”, když se jí Lady Gaga neozvala. Brzy na to se potvrdilo, že producenti filmu si nepřejí, aby se Lady Gaga s Patrizií Reggiani setkala, protože nechtěli vyvolávat zdání, že nějakým způsobem schvalují a podporují zločin, za který byla Gucciho bývalá manželka odsouzena. Gaga se vyjádřila ve stejném duchu, ale dodala, že hodně myslí na její dcery, pro které je to určitě hodně bolestivé téma.
  16. Patrizia Gucci, která je dcerou Paola Gucciho a sestřenicí Maurizia Gucciho, prohlásila jménem rodiny, že je film všechny „opravdu zklamal”. Přitom obvinila tvůrce, že ukradli identitu Gucciho klanu, aby vydělali peníze a zvýšili příjmy hollywoodského systému. Režisér Ridley Scott její slova odmítl s odůvodněním, že informace o spáchaných zločinech jsou veřejné.
  17. Módní návrhář Tom Ford, který se objevuje ve filmu Klan Gucci jako jedna z vedlejších, ale významných postav, napsal kritický komentář pro noviny Air Mail. Tvrdí v něm, že když odešel z kina, kde se film promítal, měl „pocit, jako by přežil hurikán”. A navzdory tomu, že se párkrát hlasitě zasmál, bylo pro něj „těžké vnímat humor a komedii v něčem, co bylo tak krvavé. Ve skutečném světě nebylo nic z toho (co se stalo) humorné. Někdy to bylo absurdní, ale hlavně to bylo tragické.”
  18. Generální ředitel společnosti Gucci Marco Bizzarri prohlásil, že módní dům s filmaři plně spolupracoval a poskytl jim přístup ke všem materiálům ve svých archivech, aby tvůrcům usnadnil výrobu oblečení a filmových rekvizit.
  19. Natáčení filmu probíhalo od ledna do května 2021 v Itálii – v alpských městech Gressoney-Saint-Jean a Gressoney-La-Trinité, v oblíbené Florencii, v honosné vile del Balbiano u populárního Komského jezera, ale také v módních centrech jako Milán a Řím (na bulváru Via Condotti).
  20. Film byl nominován na Oscara v kategorii Nejlepší masky.
  21. Rozpočet filmu byl 75 milionů dolarů. V kinech po celém světě vydělal 166 milionů dolarů.
  22. V online databázi Rotten Tomatoes, která sdružuje recenze profesionálních kritiků, má film Klan Gucci nadprůměrné hodnocení 61 %.
  23. V podobně zaměřené profesionální online databázi Metacritic má film hodnocení 59 %.
  24. Uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze dali filmu Klan Gucci hodnocení 70 %.