Celebrity

8. května 2024 07:15

Tomáš Durčák

Maminka tenistky Vondroušové: Na turnajích ji raději nerušíme, rozvod nás šokoval

Známí známých: Maminka Markéty Vondroušové Jindřiška Anderlová

Jindřiška Anderlová pracuje jako recepční v tenisovém klubu a dle příjmení by řada lidí rozhodně netipla, že je maminkou veleúspěšné české tenistky Markéty Vondroušové. Jak se její dcera ke svému sportu dostala, proč s manželem ze zásady na její zápasy nikam nejezdí a jak přijali informaci o Markétině rozvodu? O tom všem a mnohém dalším se rozpovídala v podcastu Známí známých.

Jindřiška Anderlová se ani trochu netají tím, že jsou s manželem, co se týče dceřiných zápasů, velmi pověrčiví: „Určitě trochu na pověrčivost jedeme. Markéta se nám teda směje. A není to jenom o tenise, ale i o vás samotné. Je strašně těžké si představit, co se ve vás v té chvíli emočně odehrává. Když to řeknu s nadsázkou, před wimbledonským finále jsem to nazývala, že jsem ve stavu, kdy bych do té lóže stejně ani nedošla, natož abych tam potom vydržela a celé to přežila.“

Čtěte také: Tenisová legenda Ivan Lendl prodal panství. Podívejte se na sídlo za více než čtvrt miliardy

I přesto se nakonec nechala aspoň jednou přesvědčit a vyrazila dceru podpořit na Roland Garros. „Byla jsem v Paříži, nechala jsem se přesvědčit, že tam pojedu. Ale manžel ne, ten právě razí tu teorii, že tam nebudeme narušovat režim, který tam dcera celou dobu má. Ale já jsem si zase říkala, co když už žádné grandslamové finále nebude. Přece si to nemůžeme nechat ujít a hlavně ji v tom nemůžeme nechat samotnou. Hezký zážitek to ale samozřejmě nebyl. Když s ní potom sdílíte i ten neúspěch, to rodičům prostě trhá srdce,“ podotkla maminka tenistky.

Jindřiška doma zápasy s manželem sleduje ze zásady odděleně, přičemž prý dodržují řadu rituálů. „Doma máme dokonce rituály. Jednoznačně preferujeme, že s manželem nekoukáme spolu. Protože když u zápasu trneme, dostaneme se do stavu, že si pak vyčítáme, proč si zrovna teď ten druhý stoupá, otevírá okno nebo se jde napít,“ popsala Anderlová, která se zároveň vždy snaží na dceru dívat na co nejmenším obraze: „Manžel kouká na televizi a já si většinou zalezu do ložnice klidně s mobilním telefonem. Čím je ta obrazovka menší, tím se mi na to kouká lépe.“

Markéta Vondroušová pochází ze sportovně velmi aktivní rodiny, což byl nakonec důvod, proč objevila tenis. „Tenis vlastně vznikl proto, že Markéty táta je tenista, ale hraje tenis spíš pro zábavu nebo v nějakých úplně malých okresních soutěžích. Ale byla a je to jeho vášeň, takže začal Markétu vodit na tenisové kurty ve svém volném čase a tam někde začala i ona pobíhat a brát do ruky raketu,“ zavzpomínala maminka slavné tenistky. „U nás celkově je sport v rodině hodně. Můj otec hrál hokej, můj současný manžel je bývalý hokejový hráč a na sportu jsme tak nějak vyrostli všichni,“ dodala.

Popsala zároveň, že na vybudování dceřiny tenisové kariéry se podíleli úplně všichni: „Celá rodina si našla určitý systém, ve kterém já jsem moc velkou roli neměla, protože se mi tehdy narodila Markétina mladší sestra Julie a pro mě byla důležitá zejména ta maminkovská role. Takže se starali hlavně muži v široké rodině, ať už Markéty táta, můj manžel, nebo i děda. Když se na to po těch letech dívám, je vlastně strašný zázrak, že jsme to zvládli. Všichni jsme chodili do práce, takže to byl takový kolotoč, kdo má zrovna volno, ten jí bude ten čas věnovat.“

Mohlo by vás zajímat: Jana Novotná tenisu obětovala lásku i založení rodiny. Její smrt šokovala celý svět

Často přitom nešlo jen o vynaložený čas, ale i o nezbytné finance, bez nichž by z Markéty možná nikdy špičková tenistka nebyla: „Zpětně neumím říct, jestli jsme tomu všichni tak věřili, ale i co se týkalo financí, tak kdo co měl, investoval do ní,“ popsala Anderlová a pokračovala: „A velmi si toho vážím, protože já vlastně s Markéty otcem nejsem od jejích dvou let, takže o to to bylo krásnější, že jsme byli schopní si to nějak nastavit a fungovat jako rodina dál. Kdyby byly finance jenom na jedné části rodiny, myslím, že bychom to asi nezvládli.

Jindřiška Anderlová dlouhá léta pracovala v nemocnici, nicméně dnes je v Praze dceři tak blízko, jak to jen jde. „Jsem nutriční terapeut, 15 let jsem byla v karlovarské nemocnici, moc ráda na to vzpomínám, dojížděla jsem tam ze Sokolova. Potom jsem dostala vedoucí funkci, takže jsem měla na starosti celý stravovací provoz. Ale když Markéta začala být v tenise na vzestupu, opakovaně jsme doma zvažovali, že bychom za ní šli do Prahy. Nakonec jsem ze Sokolova odešla o půl roku dřív než zbytek rodiny. Bivakovala jsem tady v Praze sama, našla si práci v porodnici v Podolí a pak jsem přijala nabídku práce recepční v tenisovém klubu Štavnice, kde Markéta vyrostla a působí. Tam jsem teď už dva roky,“ popsala maminka Vondroušové svůj dosavadní pracovní život.

Je to jen pár měsíců, co se jí dcera svěřila, že se s manželem Štěpánem Šimkem po ani ne dvou letech od svatby rozvádí. „Tuhle zprávu jsme se dozvěděli sice už před třemi měsíci, ale i pro nás to byl blesk z čistého nebe,“ přiznala Andrlová. „Byla jsem hodně překvapená, protože jsme opravdu netušili, že jsou mezi nimi až tak velké problémy. Všichni jsme byli v šoku, ale samozřejmě jsem to s ní jako máma všechno rozebrala. Je to její rozhodnutí a jako máma vždycky asi budete stát za rozhodnutím svých dětí,“ dodala maminka Markéty Vondroušové.

Pusťte si celý díl podcastu Známí známých s maminkou Markéty Vondroušové Jindřiškou Anderlovou v úvodu článku.

Sdílejte článek
Štítky rozvod rodina rozhovor výchova tenis finance podcast maminka Markéta Vondroušová dětství pověrčivost Známí známých Jindřiška Andrlová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 5. 2024

Berani, budete se muset spolehnout na své analytické schopnosti a pevnou sebekontrolu, abyste se dostali z rozbouřeného moře, ve kterém se dnes nacházíte. A stresu se nevyhnete. Nejhorší nástrahou, která vás čeká v kariéře nebo při studiu, by bylo pochybovat o svých schopnostech. Máte příležitost, abyste si vyzkoušeli svou sebedůvěru. Jen se ujistěte, že obstojíte.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.