Markéta Plánková slaví půlkulatiny. Za svou kariéru se nejednou pěkně vybarvila

Poslední oběť (4) - upoutávka

Markéta Plánková letos oslaví hned dvě životní jubilea. Kromě příjemných půlkulatin to bude i pětadvacet let angažmá v pražském Studiu Ypsilon. Pro širokou veřejnost je především seriálovou hvězdou – zahrála si i ve vůbec prvním českém „nekonečném “ seriálu. Podívejte se, jaké nástrahy a proměny přichystaly oblíbené herečce seriály, jimiž dosud prošla. Nejednou se kvůli scénáři pořádně vybarvila.

Citlivá Hedvika Lišková, ostrá kriminalistka Naďa, nejnověji žena mnoha tváří, vztahová terapeutka Stela Skoumalová. To je jen zlomek postav, kterým Markéta Plánková vdechla život. Okatá rodačka z Nového Města na Moravě slaví pětačtyřicáté narozeniny. Ze seriálu do seriálu jde skoro čtvrtstoletí.

Milá blondýnka Hedvika Lišková z Rodinných pout

V době největší slávy hltalo osudy hlavních hrdinů první české mýdlové opery z let (2005 - 2006) na dva miliony diváků týdně. Markéta do děje vstoupila jako Hedvika Lišková, hodná učitelka hudby a manželka doktora Martina Lišky (Roman Štolpa), jehož předchozí ženou byla dnes již legendární záporačka Andrea v podání Dany Morávkové.

Čtěte více o seriálovém prokletí role Dany Morávkové. Co divného po herečce lidé dodnes požadují?

S touto rolí Markétu Plánkovou spojovalo zaměření – sama ještě před studiem alternativního a loutkového divadla na DAMU vystudovala hru na akrodeon na kroměřížské hudební konzervatoři, a dosud má k hudbě velmi blízko.

Po úspěchu Rodinných pout zůstala Markéta Planková do jisté míry hýčkanou hvězdou Primy. Scenáristé zde ovšem sympatickou herečkou nešetří. Nejenže to její postavy nemají v životě lehké, kvůli podtržení jejich charakteru navíc musela opakovaně měnit image, jak se můžete přesvědčit v galerii.

Znásilněná lékařka Linda Hartová z Cest domů (2015)

Po několika jiných projektech se Plánková vrátila na Primu coby lékařka Linda Hartová. Značně tenkrát rozvířila vody rodinné ságy Cesty domů v režii Jiřího Adamce a Jaromíra Polišenského, která se natáčela od podzimu oku 2010 a se svými 357 epizodami se stala vůbec nejdelším seriálovým počinem v historii Primy. Plánkovou ztvárněná Linda se představila divákům hned na začátku třetí řady: Má šestnáctiletého syna Cyrila (Marek Zeman) a žije ve složitém a problematickém vztahu s Lukášem Dosytou (Daniel Rous).

Právě v Cestách domů ji nepěkně dostihla posedlost Roberta Jaškówa, představujícího mafiána, s nímž musela natočit znásilnění. Herec v mrazivé scéně nejprve na kolegyni rozerve oblečení, drží jí ruce za hlavou a zběsile ji líbá. „Chtěli jsme to hlavně mít co nejrychleji za sebou,“ uvedla tehdy pro Aha! Plánková k náročnému obrazu, který se vryl i do paměti diváků. Herci si prý scénu nezkoušeli dopředu, aby se její natáčení zbytečně neprotahovalo.

Drsná vyšetřovatelka Naďa z Mordparty (2016–2017)

Seriálová jízda Markéty Plánkové pokračuje. O necelý rok později pak ztvárnila vyšetřovatelku Naďu v Mordpartě. Ani natáčení krimiseriálu, který si vysloužil hned dvě řady, nebylo jednoduché. Dosud byla křehce vyhlížející blondýnou. Tentokrát musela vlasy zkrátit na mikádo a obarvit se na ryšavou. Jako vyšetřovatelka měla působit drsněji. Mordparta také vynesla herečce další krušnější chvilky.

„Unesli mě a chtěli mučit svázanou. Byla jsem zavázaná tak, že čím víc jsem se z toho snažila dostat, tím víc se mi smyčka kolem krku utahovala. Hodili mě na studenou podlahu, ruce mi dali za záda a k tomu přivázali nohy, roubík do pusy… Ta scéna trvala deset minut, ale než se všechno připravilo, ležela jsem tam s tím roubíkem asi půl hodiny. Chtělo se mi zvracet. Nakonec jsme to točili asi šestkrát a bylo to dost nepříjemné,“ přiblížila v době natáčení krimi Plánková realitu. Nestěžovala si. „Je to natáčení, tak se podřídíte tomu, co napíše scenárista, papír snese všechno. Ale pak je to třeba horší, když vás někdo škrtí, tak si to trošku odnesete i domů,“ dodala profesionálně s tím, že povolit provaz nechtěla. „Bylo by to vidět, kdyby ten provaz byl volný a působilo by to možná i komicky. Udělali jsme to reálně a tím pádem mám otlačený krk ruce, skřípnuté nohy, ale jinak dobrý“.

Součástí zrzek Krejzových (2018)

Pamatujete? Jsou to holky Krejzovi a sestry jak se patří. Všechny zrzky! I pro další populární seriál musela na blond kštici zapomenout. Spolu s Vandou Hybnerovou, Lucií Polišenskou a Ivanou Korolovou. Když se zrzavou podmínkou za herečkou přišli tvůrci komediálního seriálu Krejzovi, zvyklá z Mordparty přijala výzvu bez protestů. „Už jsem to nějak vzdala, protože ze začátku mě všichni viděli jako blondýnu, takže moje hnědé vlasy jsem neměla dlouho. Pak přišla Mordparta a s ní zrzavé období. V druhé sérii se to vyřešilo parukou a v Krejzových zase došlo na lámání chleba a obarvování,“ shrnula upřímně smířeně ke všem proměnám.

Blond vztahová terapeutka Stela (2022)

Markétu Plánkovou nyní můžete sledovat každou středu večer na Primě nebo na prima+ také v nejnovějších sériích Poslední oběť a Půlnoční zpověď, kde získala roli ženy mnoha tváří a tajemství. Jako psycholožka Stela Skoumalové a sestra kněze v podání Marka Lambory, je velmi atraktivní a úspěšná. Nikdo by do ní neřekl, že má za sebou traumatické dětství v dětském domově, domácí násilí i potrat.

Po šestnácti letech od natočení Rodinných pout tak opět spolupracuje se sestrami Bártů. „Měly naprosto jasnou, konkrétní a do detailu propracovanou představu o postavě Stely. Dlouze jsme debatovaly o tom, jak ji zahrát, aby se hned dostaly na povrch energie, které jsme v tu chvíli potřebovaly, a naopak důležité a silné emoce se dokázaly co nejdéle udržet pod pokličkou. Stela je pro okolí nečitelná. Byla to pro mě dost dobrá škola a zpočátku jsem několikrát zápasila sama se sebou. Jakmile jsem se ale dostala Stele pod kůži, pohltila mě," představuje nejnovější obsazení a pochvaluje si spolupráci se slavným sesterským tvůrčím duem.

Čtěte také: Osudové lásky Miloše Formana: Přebral ženu Gottovi, sestry Brejchovy dohnal k nenávisti

Rodinná pouta Markéty Plánkové

Už tady zaznělo, že Plánkové seriálové postavy často skrývají nějaké to tajemství. Ve skutečnosti zcela černobílý život nežije ani jejich představitelka. Během vzniku Rodinných pout se sblížila s tehdy ženatým hereckým kolegou Romanem Štolpou (58). V roce 2007 přivedli na svět dceru Agátu. Plánková však zůstala svobodnou maminkou a Štolpa se po boji s alkoholem vrátil ke stávající rodině. V říjnu 2010 se herečka provdala za bývalého televizního reportéra Daniela Častvaje (48) a o rok později se jim narodila dcera Julie. V jednu dobu tak společně vychovávaly hned čtyři dítka, další dva syny do domácnosti totiž přivedl z předchozího vztahu manžel Daniel. Vloni se jejich manželství rozpadlo. „Ano, je to pravda, už půl roku spolu nejsme,“ potvrdila před nedávnem Markéta Plánková pro Expres. Tolik ke křehkým rodinným vztahům talentované herečky, maminky dvou šikovných školaček, které to navíc s přibývajícími léty sluší snad stále více.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.