Zdraví a nemoci

13. října 2024 10:35

Ema Bártová

Menopauza trvá v průměru sedm let. I poté je potřeba chodit na gynekologii

Na menopauzu se těší málokdo. Má nepříjemné vedlejší projevy, jako například vzestup váhy, návaly nebo zvýšenou únavu. Mnohé ženy může překvapit, jak dlouho vše může trvat. Na druhou stranu, někdo nemá potíže prakticky žádné. I tak je na místě nadále chodit na gynekologické prohlídky.

I když už ženám nehrozí otěhotnění a nepotřebují antikoncepci, což bývá častý důvod návštěvy gynekologa, měly by k němu chodit i po padesátce. A to i tehdy, když jsou rozhodnuté, že nebudou užívat hormony určené k mírnění projevů menopauzy. Ty je navíc někdy dobré užívat, protože mohou chránit srdce a oběhovou soustavu.

I nadále je například potřeba sledovat děložní čípek kvůli riziku předrakovinových změn - výskyt nádoru čípku je kolem šedesátky poměrně vysoký, vhodné je kontrolovat i stav dělohy a ženských pohlavních orgánů. Gynekolog navíc může pomoci s řešením případných potíží například s inkontinencí.

Čtěte také: Daniela Peštová promluvila otevřeně o menopauze: Myslela jsem, že jsem těhotná

„Některé ženy, které si prochází menopauzou nebo už ji mají za sebou, mají pocit, že nemusí gynekologa navštěvovat příliš často. Obzvlášť, když nemají problémy. Čím jsou starší, tím ten pocit zesiluje. Právě ženy po menopauze, během které probíhá spoustu hormonálních změn, však potřebují chodit na pravidelné kontroly jednou ročně, protože v tomto období jsou ohroženy i některými druhy gynekologických onkologických onemocnění,“ vysvětluje gynekolog a porodník Karel Pohl.

Vyznejte se v menopauze

Mnoho lidí má v termínech týkajících se klimakteria zmatek a to včetně těch, kterých se to týká. Proto si dejme trochu pojmů a matematiky.

Pokud chceme být úplně přesní, menopauza nastává v momentě, když žena už rok vůbec nemenstruuje. Předtím může krvácení vynechávat, být nepravidelné a měnit se může i jeho intenzita. Jistota, že cyklus už se neobnoví, nastává po roce bez menstruace. Období, které tomu předchází a pro které je typický pokles tvorby pohlavního hormonu estrogenu, se správně říká perimenopauza - trvá v průměru tři až čtyři roky. Když menstruace skončí, ale ještě se projevují typické menopauzální příznaky, jde o takzvanou postmenopauzu. V této fázi budou příznaky už spíše mírnější. Vše dohromady se dá popsat i trochu zastarávajícím slovem klimakterium či přechod.

Celé toto období se mohou objevovat typické příznaky, jako jsou třeba návaly horka, noční pocení, problémy se spánkem, potíže se soustředěním, větší úzkostnost a náladovost. Mezi méně časté příznaky končící plodnosti patří citlivost prsou, kolísání váhy, zhoršující se premenstruační syndrom (PMS), problémy se suchou pokožkou a bolesti hlavy.

Celý proces trvá v průměru sedm let, může být však i delší. Perimenopauza obvykle začíná mezi 45 až 55 lety, menopauzu mají české ženy v průměru ve dvaapadesáti letech, poslední menstruaci tedy obvykle přichází rok předtím, v jedenapadesáti.

Přečtěte si také: Menopauza může přijít už kolem čtyřicítky. Pozor na brnění nohou či alergie

Třetina trpí

Nejčastějším projevem přicházející poslední menstruace jsou návaly horka, trpí jimi tři čtvrtiny žen, zvýšená únava trápí dvě třetiny žen, úzkost a potíže s pamětí zhruba polovinu, stejně jako problémy se spánkem. Podle gynekologa Pavla Turčana platí jednoduché pravidlo. Třetina žen nepociťuje žádné obtíže, třetina změny zaznamená, ale život jí komplikuje minimálně, a poslední třetina trpí docela hodně.

„Hlavní příčinou obtíží je hormonální dysbalance, která může mimo jiné narušit vnitřní hodiny lidského těla. Tato nerovnováha také zapřičiňuje nepříjemné návaly horka, pocení a rozcitlivělou psychiku. To vše jsou časté důvody špatného spaní,“ říká gynekolog a sexuolog Turčan. Mezi další projevy patří také vaginální suchost nebo zvýšené vypadávání vlasů.

Podívejte se na tip, jak si zacvičit:

Pokud chce žena zjistit, zda už se nachází v období, kdy jí ubývají pohlavní hormony, může k tomu využít volně prodejný test z lékárny. Pokud se nastupující nebo probíhající menopauza potvrdí, je vhodné případné příznaky probrat s gynekologem, ten může doporučit přírodní léčbu určenou k jejich zmírnění. Pokud jsou potíže vážnější a komplikují běžné fungování, není od věci zvážit užívání hormonální substituce označované jako HRT. Studie prokázaly, že to může pro ženy znamenat přínos v tom, že zásadně klesne riziko nemocí srdce a cév. Ty jim jinak po padesátce hrozí stejně často jako mužům, protože už je nechrání pohlavní hormony jako v mladším věku.

Na zmírnění průběhu menopauzy má příznivý vliv omezení kouření a alkoholu, odlehčený jídelníček a dostatek pohybu. Ten zároveň funguje jako prevence před kardiovaskulárními chorobami a osteoporózou.

Zdroje: /www.nia.nih.gov, www.healthline.com, Tiskové materiály Bioptické laboratoře

Sdílejte článek
Štítky nemoc zdraví horko menstruace menopauza Daniela Peštová pohlavní hormon Bioptická laboratoř nemoci a zdravotní potíže

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 13. 10. 2024

Možná je to jeden z těch dnů, kdy se vám nechce nic dělat a nemůžete se přinutit. Zatímco budete venku, nakoupíte jen tolik, abyste se postarali o nejnutnější věci, a doma budete pravděpodobně vegetovat u televize. Neciťte se kvůli tomu provinile. Takové dny potřebujeme všichni. Uklidněte se, odpočívejte a zítra budete zase ve své kůži.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.