Celebrity

17. ledna 2023 12:14

David Laštovka

Vlasta Fialová nikdy nebydlela s mužem. Nejslavnější roli jí musel schválit otec

Vlasta Fialová (†69), která by letos oslavila 95. narozeniny, patřila k nejkrásnějším českým herečkám. Nejvíce ji proslavila hlavní role ve filmu Divá Bára (1949), díky které ji znal téměř celý svět. V milostných vztazích ale celý život tápala. Ani s jedním ze svých partnerů nikdy nesdílela společnou domácnost.

Vlasta Fialová k herectví tíhla už odmalička. Její rodiče působili v brněnské opeře, a když pro ni zrovna neměli hlídání, brávali ji s sebou. Většinu dětství tak strávila v divadle. Navštěvovala baletní školu, účinkovala v dětském pěveckém sboru a snila o jediném – stát se slavnou herečkou. Vystudovala konzervatoř a své první divadelní angažmá získala v Opavě, kde strávila jeden rok.

Odtud přešla do Olomouce, kde si jí všiml režisér Vladimír Čech (†77) a svěřil jí hlavní roli ve filmu Divá Bára. V té době jí bylo 19 let. „Smlouvu na film za mne musel podepsat můj otec, protože jsem nebyla plnoletá. Oficiální plnoletost se tehdy mohla získat až v jednadvaceti letech,“ svěřila se herečka v knize Vlasta Fialová.

Ve všech choulostivých scénách ji tak musel zastoupit dublérka. Divá Bára z ní udělala hvězdu nejen v tuzemsku, ale také v zahraničí. Byl to historicky první československý film, který byl uveden až v daleké Austrálii. Velké oblibě se těšil rovněž v Latinské Americe nebo v Japonsku.

Zemřela před oslavou sedmdesátin

Její první velkou láskou a zároveň manželem byl o tři roky mladší herec a dabér Jiří Tomek (†82), se kterým měla syna Jiřího. Nikdy spolu ale nebydleli, a když se Tomek vrátil z vojny, rozešli se. Po rozvodu našla štěstí v náručí o osm let staršího divadelního kolegy Zdeňka Kampfa (66). Ani s ním ovšem nesdílela společnou domácnost.

Vídali se podle potřeby, hodně spolu cestovali a podnikali výlety po celé Evropě. Když v roce 1987 v 66 letech její Kampf zemřel, zůstala už sama. „Přes třicet let jsme snášeli dobré i zlé. V každém směru jsme si výborně rozuměli,“ vzpomínala na zesnulého partnera ve své knize.

Vlasta Fialová zemřela o deset let později, a to pouhých sedm dní před plánovanou oslavou svých 70. narozenin. Odešla náhle a nečekaně – uprostřed rozdělané divadelní práce a krátce po natočení posledních televizních záběrů divadelní hry Stromy umírají vstoje (1998). Její mrtvé tělo bylo nalezeno v bytě, v němž žila. Rakev na posledním rozloučení zdobily kytice rudých růží, které pro ni kolegové ze souboru měli původně připravené k jejímu životnímu jubileu.

Podívejte se, jak oslavila sedmdesátiny Petra Janů:

Sdílejte článek
Štítky smrt láska syn manželství herečka Divá Bára Vlasta Fialová Jiří Tomek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 9. 2024

Berani, snažte se dnes navázat kontakt s někým, kdo vám chybí. I když to bude zpočátku bolet, budete se cítit mnohem lépe, jakmile se vám to podaří. Zvedněte telefon, napište vzkaz nebo pošlete e-mail. Dejte dotyčnému najevo, že vám chybí a záleží vám na něm. Vyjádřit se je často mnohem lepší než o svých pocitech lhát. Dotyčné osobě se po vás může stýskat stejně tak.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.