Není to v posteli ono? Těchto 7 tipů může zlepšit váš partnerský sex

Důvodů, proč váš sexuální život s partnerem narazil na stopku a už není takový jako dříve nebo vám od samého začátku nepřináší kýžené potěšení, může být celá řada. Chcete-li s tím něco udělat, je potřeba vydat se do oblasti psychologie, která nabízí nejen možné odpovědi, ale zejména způsoby, jak můžete vy i partner k řešení tohoto problému přistoupit.

Celou řadu hodnotných odpovědí z praxe v rámci terapií s pacienty nabízí ve své knize Why Good Sex Matters (Proč na dobrém sexu záleží) doktorka Nan J. Wiseová. Pojďme si z ní ukázat několik úryvků v podobě zásadních tipů, které by vám mohly pomoci opět rozproudit život v posteli.

1. Neodsuzujte své erotické já ani samotný erotický zážitek

Začněte predikovat radikální formu sebepřijetí. Naučte se milovat své tělo přesně takové, jaké je. To je jedna z největších lekcí, kterou zmínili téměř všichni účastníci výzkumu provedeného pro účely tvorby této knihy. Začali se také zajímat o svou vlastní sexualitu a pustili se do zkoumání toho, co je samotné vzrušuje,

Naučte se přijmout svůj jedinečný erotický otisk – ať už je jakýkoli. Poznejte rozdíl mezi spontánní a citlivou touhou a zjistěte, kde přesně se na křivce touhy vy sama nacházíte. Dovolte si být přesně taková, jaká jste v daném okamžiku. A nechte okamžik být přesně takovým, jakým je.

Sex je v první řadě vždy o naší ochotě být sexuální bytostí, ať už se to projevuje jakkoli. Pamatujte si, že dobrý sex je především o přítomnosti.

2. Nalaďte se na správnou vlnu

Přesuňte svou pozornost do svého nitra a pozorně naslouchejte tomu, co chcete a po čem vaše tělo touží. Jaké jsou vaše fantazie? Jaký typ dotyků a kde se vám libí? Proč neprozkoumat všechny oblasti svého těla, které vám mohou poskytnout potěšení? Pozorně se snažte uvědomit si, co vás těší napříč všemi smysly – nezapomínejte při tom ani na zvuky a chutě.

Zajímá vás, zda byste třeba mohli být aktivnější, když máte tendenci být vnímaví? Vnímavější, když jste obvykle aktivnější? Jemné posuny ve vašich obvyklých rolích mohou odhalit nové způsoby, kterými můžete být vzrušeni. Věnovat pozornost pocitům je pro příjemný sex klíčové. Pokud se vaše mysl zatoulá a začne se dostávat do režimu „diváka pozorovatele“, začne být zaměřená na cíl nebo si uvědomovat sama sebe – jednoduše si toho bez odsuzování všimněte a nechte tyto myšlenky být přesně takové, jaké jsou, zatímco vrátíte svou pozornost poklidně zpět ke smyslům a samotnému požitku.

3. Pokud jde o vzrušení, buďte trpěliví

Chcete-li mít například pohlavní styk, nezačínejte s ním, dokud nebudete vy i váš partner dostatečně vzrušení. Nechte sex rozvinout a dejte mu dostatek času, aniž byste na něj příliš spěchali. Ačkoli se vám tato rada může zdát zjednodušená, pro prožívání rozkoše ze sexu je zcela zásadní. Zpomalte a vychutnávejte si všechny pocity, které přicházejí. Nechejte je narůstat a užívejte si cestu bez obav o cíl.

Podívejte se také na rady sex koučky Julie Gaii Poupětové:

4. Zůstaňte se svým partnerem ve spojení

Nejlepším způsobem, jak tohoto spojení docílit, je často vydat se za hranice slov. Jednoduše dělejte to, čím spolu tráví hromadu času noví milenci. Dívejte se partnerovi do očí a dýchejte s ním při společném tichém sezení. Pozorujte osobu před sebou, tu bytost, do které jste se zamilovali. Držte svého partnera a synchronizujte společně dýchání, abyste synchronizovali své nervové systémy. Toto doopravdy funguje.

Naučte se společně využívat sílu dechu, která odbourává stres a podporuje vaše spojení. Lidé jsou v tomto ohledu jako ladičky a ochotně se svým milencům (ale dokonce i domácím mazlíčkům) vnitřně odevzdají, když s nimi vycítí spojení, a pohodlně se do něj usadí. Dobrý sex je takový, který vychází z vašeho vnitřního spojení.

5. Riskujte

A jsme opět u tématu komunikace. Často se s partnerem zdráháme mluvit o těch částech našeho těla, o kterých máme pocit, že je budou soudit. Anebo mu neřekneme o tom, co doopravdy cítíme, ze strachu, že mu ublížíme. Když přijdou pochybnosti, máme tendenci hrát na jistotu. Z druhé stránky ale lze konstatovat, že neriskovat znamená riskovat. Pokud s partnerem neprozkoumáte některá děsivější místa a dosud uzavřená zákoutí vašeho erotického já, budete mít tendenci se uzavřít a stagnovat.

Stagnace je sama o sobě pro jakýkoli vztah nebezpečná. Sexuální potenciál se může rozvíjet jen tehdy, když do něj zapojíme celé své já. Neustále a bez přestání se měníme, posouváme a rosteme. Ochota riskovat a zjistit, jak tyto změny ovlivňují nás, naše myšlenky, obavy, pocity, dokonce i fantazie, má zpravidla tendenci partnerský vztah a všechny jeho části oživit.

6. Potěšení na prvním místě

Dovolte sexu, aby ve vašem životě hrál větší roli. Práce se sedmi základními emocemi vám připravila cestu k hlubšímu uvědomění a pochopení toho, jak a proč je tělesné potěšení pro váš život důležité. Neváhejte proto dovolit sexu, aby u vás hrál větší roli. Najděte si na něj čas. Rozšiřte svou představu o tom, co je sex, pěstujte ho a nebojte se zkoumat ho ze všech úhlů. Je to cesta bez konce.

7. Tolerujte emoce a přijměte je za své

Vzhledem k tomu, že sex je směsicí emocionálních a fyzických hnacích sil, má jakýkoli typ sexuálního zážitku nebo aktivity schopnost vyvolávat v nás nejrůznější emoce. Jednou z nejdůležitějších lekcí pro dobrý sex a dobrý vztah obecně je naučit se plněji tolerovat pocity svoje i druhých lidí a vlastní pocity ohledně pocitů druhých lidí.

Někdy jsou těmi nejnáročnějšími pocity, které je třeba tolerovat – byť se vám tomu možná nebude chtít věřit – intenzivní pocity rozkoše, které se některým mohou zdát děsivě nekontrolovatelné. Když se naučíme jednoduše dovolit pocitům, aby byly takové, jaké jsou, zůstaneme přítomní vůči sobě i druhému. Zážitky, které můžeme mít při sexu a prostřednictvím sexu, pak mohou být skutečně léčivé a mohou oživit naši mysl, tělo i ducha. Je to hmatatelná forma spojení s druhými, zdroj energie posilující imunitu a obrovská, zdánlivě nevyčerpatelná zásobárna potěšení.

A v neposlední řadě…

Pamatujte, že potěšení není a nemělo by být žádným luxusem. Pro emočně dobře vyvážený mozek a celkový pocit pohody je to nutnost. Pěstujte proto v sobě myšlení založené na potěšení, abyste mohli začít naplno těžit ze všech jeho výhod.

Sdílejte článek
Štítky emoce partnerství komunikace vztah psychologie sex

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.