Noční svítící oblaka: Nenechte si ujít mrazivě krásnou podívanou na letní obloze

Právě v těchto dnech zvedněte oči k nebi, máte totiž jedinečnou šanci vidět nádhernou noční podívanou v podobě nočních svítících oblak. Jde o jedinečný a hlavně krásný úkaz, který okouzlí úplně každého. O co vlastně jde a kdy je největší šance, že tuhle nádheru spatříte?

Tento úkaz není žádnou novinkou, objevuje se každoročně během posledních červnových a prvních červencových nocí. Říká se mu Noční svítící oblaka (NLC, z anglického názvu Noctilucent Clouds). Poprvé byl tento úkaz pozorován v roce 1885, kdy se jej poprvé povedlo také zdokumentovat. Od té doby jej vědci i nadšená široká veřejnost sledují.

Co jsou noční svítící oblaka?

Noční svítící oblaka jsou nejvyšší mraky v zemské atmosféře, které se nacházejí ve výškách kolem 75 až 85 kilometrů nad zemským povrchem. Jejich krásnou záři způsobuje Slunce, které nasvětluje mraky odspodu. Oblaka pak vypadají jako zářící pavučiny nebo ledové krystaly. Ať tak či tak, jde o nádhernou podívanou, kterou si v těchto dnech rozhodně nenechte ujít.

Oblaka jsou viditelná jen v noci. Ideální čas pro jejich pozorování je buď mezi desátou hodinou večerní a půlnocí, nebo potom je máte šanci pozorovat ještě mezi druhou a čtvrtou hodinou ranní. K vidění jsou mezi severozápadním a severovýchodním obzorem. Nejlépe jsou pozorovatelná ve středních a vyšších zeměpisných šířkách, v našich končinách jsou nejlépe viditelná především v severnějších oblastech.

Mohlo by vás zajímat: Velký horoskop na červenec: Lvy čeká velký posun, Kozorozi zažijí něco výjimečného

Jak vznikají?

Vznik nočních svítících oblak není zcela objasněn, ale ví se, že svou roli hraje kombinace nízkých teplot a přítomnosti vodní páry ve vysokých vrstvách atmosféry. V těchto výškách teploty klesají až k -130 °C. Vodní pára se zde kondenzuje na drobných částicích prachu, které mohou pocházet například z meteorů nebo sopečných výbuchů, a vytváří tak drobné ledové krystalky. Když k tomu přidáte kolísavou sluneční aktivitu, kouzelný jev je na světě.

Kdy a kde je možné je pozorovat?

Noční svítící oblaka jsou nejlépe viditelná v období od konce května do poloviny srpna, přičemž jejich nejvyšší aktivita nastává právě v první polovině července. K pozorování nočních svítících oblak není potřeba žádné speciální vybavení, stačí jen jasná obloha a dobrý výhled na severní obzor. Jak už bylo zmíněno, nejlepší čas pro pozorování je přibližně 1 až 2 hodiny po západu slunce a stejně tak před jeho východem. Oblaka se jeví jako stříbřitě modré nebo bílé útvary, které se pomalu pohybují a mění tvar.

Zdroj: ukazy.astro.cz

Fotr na tripu a obloha v Norsku:

Sdílejte článek
Štítky noční obloha mraky obloha Slunce oblak vodní pára

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 7. 2024

Jste dynamická osobnost, Berane. Díky dnešní nebeské energii byste se měli snažit nevynakládat energii na nesmyslné rozhovory. Snažte se být trochu pragmatičtější. Velmi pečlivě zvažte případné kompromisy. Pokud budete stát pevně na svém, dosáhnete svých cílů mnohem rychleji.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.