Celebrity

19. ledna 2023 08:50

Tomáš Durčák

Babišovou a Pavlovou spojuje jediná věc: Do životů svých mužů vstoupily až jako dvojky

Monika Babišová a kampaň

Ve druhém kole prezidentské volby vybereme nejen hlavu státu, ale zároveň se dozvíme i jméno první dámy, která nahradí Ivanu Zemanovou (57). Na manželku prezidenta bude upřena velká pozornost, protože první dáma bude Českou republiku reprezentovat na řadě mezinárodních i tuzemských akcí. Co mají Monika Babišová (48) a Eva Pavlová (58) společného? Třeba to, že jejich láska dostala zelenou, až když se jejich vyvolení rozvedli.

Ať už cesta na Hrad nakonec skončí triumfem Andreje Babiše, či Petra Pavla, jisté je, že česká veřejnost si bude zvykat na novou první dámu. Oba pánové přitom na Hrad míří se ženou, kterou si k oltáři dovedli až jako druhou v pořadí. Oba pánové také mají děti z prvních manželství. Pojďme si Moniku Babišovou a Evu Pavlovou představit.

Monika Babišová to dotáhla od sekretářky až do Bílého domu

Jaké to je absolvovat zahraniční cesty za významnými státníky, si Monika Babišová vyzkoušela v letech 2017 až 2021, kdy byl Andrej Babiš premiérem a ona se po jeho boku setkala mimo jiné s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Jejím původním zaměstnáním však byla sekretářka. Tou se stala po vystudování střední ekonomické školy. Ve společnosti Lovochemie, kde se věnovala administrativě, potkala v roce 1992 Andreje Babiše. Ten byl tehdy sice stále ženatý, ale mezi oběma přeskočila jiskra. Rozvedl se až po roce 2000 a na svatbu Andreje a Moniky došlo v roce 2017. Veselka tehdy probíhala na farmě Čapí hnízdo –⁠ tedy v místě, které rodině Andreje Babiše přineslo řadu politických nepříjemností.

Pár spolu má dceru Vivien (22) a syna Frederika (18). Monika Babišová ale už dávno není sekretářkou, zcela změnila svou kariéru a přístup k životu a vrhla se do interiérového designu. Málokdo ví, že na základě jejích návrhů vznikl interiér Centra pohybové medicíny v Praze nebo také interiér dnes již neexistující michelinské restaurace Paloma ve Francii. Kromě toho má známou slabost pro módu.

Monika Babišová chce zůstat v Průhonicích

Aktivně se angažuje také v Nadaci Agrofert, kde již od jejího založení v roce 2011 místo svého muže předsedá správní radě. Nadace se svou činností snaží podporovat děti, školy, seniory, postižené či matky samoživitelky. „Snažila bych se věnovat projektům na pomoc potřebným. Chtěla bych, aby za mnou něco zůstalo, aby nebyl jen Andrej skvělým prezidentem, ale i já byla aktivní první dámou,“ řekla Monika v rozhovoru pro web idnes.cz.

Manželka Andreje Babiše také připustila, že v případě vítězství jejího muže by zřejmě Nadace Agrofertu byla přejmenována na Nadaci Moniky a Andreje Babišových.

Žena, která v minulosti ráda dávala svůj způsob života na odiv prostřednictvím sociálních sítí, nemá zájem o život na Pražském hradě ani na zámku v Lánech. „Máme krásný dům v Průhonicích, ve kterém jsem spokojení. Rádi bychom zůstali tam. Nepotřebuju žádné zázemí na Pražském hradě, nechci tuhle zemi zatěžovat žádnými náklady. Ke své práci nepotřebuji ani placený sekretariát,“ uvedla pro idnes.cz Babišová s tím, že zámek v Lánech by ráda více otevřela veřejnosti.

Zábava s floristou i třaskavá slova o protilátkách

V minulosti bylo Monice Babišové vyčítáno intenzivní přátelství s pražským floristou Ivanem Šablatúrou, který se rodině stará o květiny. Kritice musela Babišová čelit, když její kamarád napsal na instagramový profil větu o tom, jak se skvěle baví na večírku.

„My se bavíme na večírku a chudina u PC u fotek. Myslím, že všechno v pořádku,“ napsal Šablatúra k selfie z vánočního večírku, kde byl společně s Babišovou. On v přestrojení za kardinála, Babišová v kostýmku à la Děda Mráz. Ke skandálu se tehdy musel vyjadřovat i Babiš, který floristu veřejně peskoval.

Dalším silným mediálním výstupem Moniky Babišové byl rozhovor pro Blesk v covidové době, který z části šel proti snaze jejího muže naočkovat co největší část české populace.

„Vivi by se nechala moc ráda naočkovat a je naštvaná, že zatím nemůže. Nechala si totiž nabrat protilátky a má je šíleně vysoké, což jsme byli všichni překvapení. Znamená to, že musela covid prodělat, ale vůbec o tom neví, nic jí vůbec nebylo. Nejdříve si musí opět za měsíc překontrolovat protilátky a pak se uvidí,“ zaskočila nejen odbornou veřejnost manželka tehdejšího premiéra. Spustila tím v roce 2021 emotivní debatu o protilátkách a jejich uznávání při posuzování tzv. bezinfekčnosti.

Eva Pavlová může být povolána zpět do armády

Ani Eva Pavlová není ve styku a komunikaci s významnými politiky či osobnostmi světa žádným nováčkem. Její manžel byl ostatně po dobu tří let v podstatě druhým nejvýznamnějším mužem celého NATO, a tak s ním nesčetněkrát absolvovala zahraniční cesty.

Kromě toho však v životě obou žen mnoho společných ploch nenajdeme. Po vystudování Vysoké vojenské letecké školy v Košicích Pavlová zůstala na Slovensku a přihláškou na Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda dala jasně najevo, že chce nadále budovat kariéru v armádě. Neměla však vhodný posudek, a tak vstoupila do KSČ.

V rozhovoru pro Přítomnost manželka Petra Pavla uvedla, že svou stranickou knížku odevzdala 20. listopadu 1989 a zpětně své členství vnímá jako osobní selhání. „Dnes vím, že to byla chyba. Patřila jsem mezi ty naivní, nezralé lidi, kteří podlehli tlaku. Na druhou stranu mám tuto zkušenost a mohu o době minulé mluvit, nejen citovat výklady z knih,“ sdělila novinářům.

Dnes je Eva podplukovnice v záloze, má za sebou zkušenost i na generálním štábu. Až do důchodového věku tak může v případě potřeby být povolána zpět do služby.

Svého nynějšího manžela potkala poprvé v Prostějově, avšak tehdy měli oba jiné partnery. Jejich láska tak mohla propuknout až o pár let později, svatbu měli v roce 2004.

Eva Pavlová armádu opustila v roce 2015, kdy se Petr Pavel stal předsedou Vojenského výboru NATO, aby s ním mohla zamířit do Bruselu. Zde jakožto manželka vysoce postaveného činitele Aliance plnila povinnosti podobné první dámě prezidenta.

Bydlení neřeší, Hrad chce otevřít lidem

Eva Pavlová má osobní zkušenost s tím, jaké to je být matkou samoživitelkou a vychovávat děti. První její manželství nedopadlo dobře, musela se jako samoživitelka pořádně otáčet. Proto již v minulosti opakovaně přislíbila, že by se pomoci těmto ženám, stejně jako všeobecnému postavení žen ve společnosti, ráda věnovala z pozice první dámy. V posledních letech také pracuje jako asistentka v Mediačním centru Manofi.

Stejně jako Monika Babišová i Eva Pavlová si na bydlení na Pražském hradě nezakládá a za prioritu považuje spíš jeho otevření pro širokou veřejnost. „Myslím, že mnohem důležitější je otevření Hradu lidem, což manžel považuje za prioritní. Určitě by se měl zpracovat projekt na využití prostor Hradu a otázka, kde má bydlet prezidentský pár, by se měla řešit až naposledy,“ řekla Pavlová ve výše zmíněném rozhovoru pro Přítomnost.

Sdílejte článek
Štítky seznámení svatba reprezentace politika věk Andrej Babiš Petr Pavel děti vzdělání prezidentské volby v ČR 2023 Monika Babišová První dáma Eva Pavlová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.