Astročlánky

22. listopadu 2023 06:30

Jiřina Köppelová

Paličáci a tvrdohlavci podle horoskopu. Býk umíněně hromadí, Rak zase trucuje

Někdo je nejistý a nechává se ovlivnit názory druhých, jiný si vyslechne argumenty, zváží rozdílný pohled na věc a možná změní svůj názor, ale existují lidé, kteří necouvnou ani o kousek, i kdyby věděli, že nemají pravdu. Ze zásady neustupují. Která znamení zvěrokruhu patří mezi největší paličáky?

Paličatost neboli tvrdohlavost může pomáhat i ničit, ostatně jako všechny vlastnosti. Paličatí lidé vydrží pokračovat v situacích, ve kterých už ostatní odpadají a vše vzdávají, pouze oni drží linii. Horší jsou však případy, kdy si tvrdohlavci nenechají nic rozmluvit, stojí si za svou pravdou, i když jde o evidentní hloupost, která může ničit je i jejich okolí. Která znamení jsou nejpaličatější a v čem všem jsme umínění? Kdo jsou všichni ti zabedněnci, paličáci, tvrdohlavci, vzdorovití neposluchové a rutinéři zvěrokruhu?

Tvrdohlavost má mnoho podob

Jako paličáci se nerodíme, tvrdohlavost získáváme. Formuje se v nás postupem let, když v životě hledáme stabilitu a ověřujeme si jistoty. Ne všechny pevné body, které jsme nalezli, jsou ale po celý náš život funkční. Umíněnost nám sice pomáhá překonat těžká období v životě, může nás však také uvrhnout do pozice nepružného a nepřizpůsobivého zabedněnce či těžkého rutinéra, který si myslí, že už všechno ví a umí.

Kdo jsou největší umíněnci a paličáci zvěrokruhu?

I když se s tvrdohlavostí nerodíme, existují typy lidí, kteří jako mistři hledání životních jistot jen velmi neradi mění své názory a opouštějí dobyté pozice. Mezi největší paličáky tak obvykle astrologie řadí představitele zemských znamení – zrozence znamení Býka, Kozoroha, Panny – a dále poměrně překvapivě Vah, Raka či Štíra. Každé z nich je umíněné jiným způsobem a v něčem jiném, ale pohnout s jejich postoji a pravdami bývá pro druhé občas značně problematické.

Býk je králem paličáků

Býci jsou znamením jistot a bezpečí a z principu nesnášejí změny, a tak asi nikoho nepřekvapí, že jsou i králi paličáků. Jsou vytrvalí, důslední a někdy hodně těžkopádní. Jejich názory patří mezi ty konzervativní a vůbec se nedoporučuje jim je vymlouvat, to obvykle Býky ošklivě rozlítí. Jsou materiálně založení, základním nutkáním každého pořádného Býka je zajistit si všechny hmotné záležitosti – domov, dobré zaměstnání a peníze na osobním účtu. Pak je šťastný, ale také neústupný. Rozhodně nehodlá slevit z postupů a pravd, které ho k dobytým pozicím dovedly. Na svém si trvá s nevídanou neústupností, zarputile odmítá pochopit, že časy se také mění.

  • Paličák Býk: Jednostranný, nepoučitelně paličatý, někdy i nesmírně pomalý. Lpí na realitě a jen těžko dokáže abstrahovat.
  • Pozitivní podoba jeho tvrdohlavosti: Věrnost a pragmatičnost. Jelikož Býk nemá rád ani teoretický rozlet, ani chaotickou změť různorodých myšlenek, je nesmírně praktický a realistický. A to určitě není k zahození.

Kozoroh je ze zásady podezřívavý ke všem novinkám

Kozorozi jsou samostatní a ctižádostiví, ale také pěkní pedanti. Jsou sice ze všech znamení zvěrokruhu nejpraktičtější, ale také nekonzervativnější. Ze strachu z nových a nepředvídatelných věcí a z konkurence si svůj život pečlivě plánují, drží se starých osvědčených vzorů a struktur. Jsou to stratégové života, ale ve chvíli, kdy jim osud zamíchá kartami, se jen ztuha přizpůsobují.

  • Paličák Kozoroh: Těžkopádný, nepružný, ovládaný osvědčenými vzory myšlení, zásadně uzavřený všem novinkám.
  • Pozitivní podoba jeho tvrdohlavosti: Odpovědnost. Se samozřejmostí sobě vlastní přejímá odpovědnost za všechny a nedopřeje si klidu, dokud není započatý záměr dokončen. Význam pro něj mají jen viditelné výsledky. Mívá přesný odhad, co je reálné a co ne.

Černobílý svět Štírů

Štíři se nebojí změn. Naopak. Mimořádně dobře fungují jako „nové koště“ v nevýkonných či vyčerpaných organizacích a provozech. Pokud váš podnik převzal Štír, rozhodně mu nevěřte, když vám bude říkat, že nic nebude měnit. Změní úplně všechno včetně vaší náplně práce a výše platu. Štíři mají jiný problém, milují moc nad druhými lidmi a v jejích službách se stávají fanatici své pravdy. Umíněně na ní trvají, na kompromisy nepřistupují. Drží se svých fixních idejí víc než houževnatě.

  • Paličák Štír: Destruktivní cynik. Podléhá pokušení vlastní moci. Nutí druhé k poslušnosti. Přání u něj bývají více než realita. Zužuje pohled na svět na jedinou možnou pravdu.
  • Pozitivní podoba jeho tvrdohlavosti: Nekompromisní bořitel všeho nefunkčního. Neuzavírá žádné trapné kompromisy. Houževnatý, se silnou vůlí a výdrží. Díky své nemilosrdnosti dokáže zachránit ztracené nebo dávno mrtvé.

Paličaté nerozhodné Váhy

Kdo by to do tak líbezných bytostí řekl, že dokážou být tolik umanuté. A to Váhy jsou, obzvláště když jsou přesvědčené o své ušlechtilé pravdě, ke které došly po nekonečných rozvahách. Nezapomínejte, Váhy patří mezi kardinální znamení spolu s BeranemRakem a Kozorohem, a to mimo jiné znamená, že nikdy bez boje neustupují ze svých pozic. Jejich pověstná nerozhodnost a vrtkavost je vede k potlačování nepříjemných názorů, k „pštrosí politice“ a někdy až k neuvěřitelné zabedněnosti.

  • Paličáci Váhy: Kvůli své neochotě podstupovat konflikty čas od času volí strategii jediné pravdy – té své. Najednou jsou slepé a hluché k názorům a postojům druhých.
  • Pozitivní podoba jejich tvrdohlavosti: Váhy jsou orientované na svůj protějšek, umějí jejich požadavky zahrnout do svých životních plánů a uzavřít kompromis.

V čem jsou další znamení nejvíce paličatá?

  • Paličák Beran se nenechá nikdy odradit neúspěchem, vždy se dokáže znovu nadchnout a paličatě si znovu a znovu rozbíjet hlavu o neprostupnou zeď.
  • Paličák Blíženec nikdy nepřestane hledat nové podněty a informace, které pouze on dokáže bystře, přesně a rychle vyhodnotit.
  • Paličák Rak bude houževnatě, ale někdy i trucovitě chránit svůj domov a rodinu.
  • Paličák Lev se nikdy nevzdá své hrdosti a důstojnosti.
  • Paličák Panna si nikdy nenechá vymluvit svoji jednostrannou zaměřenost na účelnost. Často se stává rutinérem. Jeho výhodu je, že nikdy nebude dělat nahodilé změny.
  • Paličák Střelec nikdy nesleví ze svých ideálů a velikášských plánů.
  • Paličák Vodnář se nikdy nevzdá svého pocitu výjimečnosti. Jeho případné slabé či nezvládnuté ego ho pak svede k nebezpečnému sebepřeceňování.
  • Paličáci Ryby umí být v mimořádných situacích mimořádně tvrdí a chladní. Chrání tím své citlivé nitro.

Jak na paličatost?

Na notorické tvrdohlavce platí jen dva způsoby. V prvním případě s nimi musíte mít božskou trpělivost a nechat jim dostatečný prostor pro postupnou změnu názoru či rozhodnutí a navléknout to tak, aby to vypadalo, že je to jejich iniciativa, nápad. Anebo tvrdě bouchnout do stolu a nekompromisně zatřást s jejich jistotami. Kupodivu zemětřesení na paličáky platí.

Zdroj: Autorský článek a Banzhaf, H. - Haebler, A.: Klíč k astrologii, Pragma 2002.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.