Diety a hubnutí

25. června 2024 14:00

Ema Bártová

Ploché břicho do plavek ještě stíháte. Musíte ale dát sbohem stresu i alkoholu

Jste s postavou celkem spokojení, jen byste ji rádi trochu doladili a zpevnili? Kvůli nedostatku času to ovšem pořád odkládáte, abyste najednou zjistili, že do dovolené už zbývá jen týden. Co se za tak krátký čas dá udělat pro ploché břicho, které se hodí třeba i když se máte zúčastnit velké rodinné oslavy nebo jít za svědka na svatbu?

Nebudeme vám slibovat, že se za týden dá bezpečně zhubnout pět kilo, protože to nejde. Trochu zpevnit ochablé vypouklé břicho ale možné je. V tomto případě totiž nejde ani tak o otázku hmotnosti, ale třeba o to, co jíte, či o správné držení těla.

Možná to bude trochu nepříjemné, ale pokud se budete držet následujících sedmi tipů, dočkáte se prvních výsledků skutečně už za týden. Pokud teď hned začnete s intenzivnějším cvičením, budete se cítit lépe už za pár dní, ale samozřejmě uděláte dobře, když u něj vydržíte i nadále. Stejně jako když se rozhodnete jíst zdravěji.

„Určitě se vyplatí dbát také na pestrost stravy a minimalizovat příjem vysoce zpracovaných potravin, což je potřeba nějakou dobu trénovat, pokud jste to dosud nedodržovali,“ říká výživový poradce Lukáš Vrána. Podle něj zároveň platí, že ideální je jíst tak, jak to každému vyhovuje. „Pro někoho to znamená pravidelné menší porce třikrát až pětkrát denně, jiný člověk může preferovat třeba pouze dvě větší jídla za den,“ dodal Vrána.

7 rad, které stojí za vyzkoušení

Osvědčenou cestou k plochému břichu je kombinace posilování, kardiocvičení ve vyšším tempu a zdravé stravy. A co naopak přispívá k tomu, že je břicho povolené a vypouklé? Mizerný jídelníček s nedostatkem živin, nerovnováha střevních bakterií, sedavý způsob života a krátký nebo nekvalitní spánek.

1. Zaměřte se na břišní svaly

Posilujte svaly na břiše třikrát týdně. Břišní svaly mají jednu výhodu, cvičení je na nich vidět poměrně brzy, jeho efekt ale bohužel taky brzy pomine, když se na něj vykašlete.

2. Jezte zdravě

Vhodně zvolený jídelníček je v úsilí o plošší břicho zásadní. Vsaďte na ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo a těstoviny, kuřecí maso, hovězí maso, ryby a nízkotučné mléčné výrobky, vyřaďte průmyslově zpracované potraviny plné cukru.

Tip? Banán plný draslíku pomáhá tělu zbavit se přebytečné vody. Konzumace borůvek, bohatých na antioxidanty, také pomáhá v boji se snižováním množství břišního tuku. Bílkoviny zabrání záchvatům hladu.

3. Vyhněte se soli

Chcete-li minimalizovat zadržování vody v těle, snižte příjem sodíku. Vyhněte se polotovarům, fast foodům a brambůrkům, soli ale uberte i při vaření doma. Můžete zkusit jídlo ochutit spíše kořením a bylinkami.

Přečtěte si také: Zbavte se nadýmání, abyste neměli břicho jako v pátém měsíci. Chce to pohyb a méně soli

4. Pijte hodně vody

Zní to možná nelogicky, nikdo nechce mít břicho plné vody, ale dostatečná hydratace naopak přispívá k tomu, že se nebudete cítit nafouknutí. Pitný režim klidně rozšiřte o zelený čaj obsahující antioxidanty a čerstvé zeleninové a občas i ovocné šťávy.

5. Držte se dál od alkoholu

Alkohol může způsobit nafouknutí břicha už kvůli tomu, že zvyšuje zadržování vody v těle. Uděláte dobře, když jej nejméně na týden vynecháte úplně.

6. Řekněte sbohem stresu

Stres a úzkost mohou zvýšit produkci hormonu zvaného kortizol, který podporuje přibírání na váze v oblasti břicha. Zaměřit se na redukci stresu skutečně má smysl, protože to, že přispívá k nadýmání, potvrzují i odborné studie. Začněte například jednoduchými dechovými cvičeními.

7. Kruhový trénink

Pokud chcete budovat svaly a zároveň spalovat tuk, má smysl začít s kruhovým tréninkem a věnovat se mu třikrát týdně. Po uvolňovacím protažení by měly následovat cviky zapojující celé tělo, jako jsou výpady, kliky a přitahování, s 15 opakováními v každé sadě. Skvělým trikem je zařazení minuty skákání přes švihadlo.

Podívejte se, co je dobré vědět o hubnutí do plavek

Cviky pro pevnější břicho

Není od věci zařadit na repertoár pár cviků na břicho a dělat je skutečně pravidelně – tady máte tipy na tři z nich.

Posilování břicha vkleče na čtyřech

Klekněte si na všechny čtyři. Srovnejte boky, kolena, ruky a ramena. Zvedněte kolena mírně nad zem. Ujistěte se, že máte rovná záda, nohy stále na šířku boků a paže na šířku ramen. Posuňte pravou ruku a levou nohu dopředu. Nyní udělejte totéž s druhou nohou a rukou. Opakujte pohyb a střídejte strany, alespoň 7x až 8x.

Posilování břicha vleže na zádech

Lehněte si na záda s nataženýma nohama, pažemi se opřete v bok. Jednu ruku dejte za hlavu a snažte se zvednout ramena a horní část zad ze země, a to díky zapojení břišních svalů. Zároveň pokrčte levé koleno, přitáhněte ho k hrudníku a posuňte pravý loket směrem k pupíku. Koleno a loket by se měly dotknout. Opakujte pohyb a střídejte strany, alespoň 7x až 8x.

Sedy–lehy

Lehněte si na záda s pokrčenými koleny, chodidla pevně zapřete o zem. Položte obě ruce za hlavu, nevyvíjejte tlak na krk. Nyní zvedněte horní část těla ze země směrem ke kolenům, netahejte pohyb přes záda, ale zapojte břišní svaly. Nezapomeňte při tom vydechnout. Vydržte 2 až 3 sekundy a poté se pomalu spusťte dolů, abyste se vrátili do výchozího bodu, zatímco se nadechujete. Opakujte pohyb a střídejte strany, alespoň 7x až 8x.

Zdroje: goodhousekeeping.commedicalnewstoday.comindiatimes.com

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 7. 2024

Někteří lidé mají tendenci být plaší. Téměř se omlouvají za to, že žijí. Pro ně je důležité držet se při zemi. Pravděpodobně si myslíte, že jste takoví, ale jste na omylu, Berani. Potřebujete se trochu ujistit. Uvnitř vás se skrývá spousta zajímavých věcí, které potřebují vyjít na povrch. Věřte si.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.