Podnikatel Hausenblas a jeho přítel mají miminko. Jedna žena dala vajíčko, druhá dítě odnosila

Český podnikatel Martin Hausenblas a jeho partner Alex se stali tatínky a doma se radují z malého syna Maela, kterého jim odnosila náhradní maminka v USA. Vajíčko dodala žena, která má slovenské kořeny.

Martin Hausenblas je české veřejnosti dobře známý jako podnikatel, mecenáš a regionální politik. Činorodý muž například na sebe vzal velké břemeno a opravuje zchátralý zámek Skrytín na Děčínsku. Hausenblas vždy otevřeně hovořil o své homosexuální orientaci a nyní v rozhovoru pro iDnes.cz popsal, jak s přítelem Alexem došli k názoru, že by chtěli miminko.

Český podnikatel vždy toužil po miminku, ale musel najít partnera, který do velkého projektu půjde s ním. S Alexem, který pochází z Dominikánské republiky, se Hausenblas potkal v roce 2019 a brzy oba muži došli k rozhodnutí, že si pořídí miminko a začali hledat vhodnou agenturu, protože cesta k dítěti je pro dva muže velmi náročná.

Sperma lékaři vyšetřili v USA

„Aby celý proces proběhl maximálně eticky, musíte ho absolvovat v právním prostředí USA. Jedině tam jsou plně chráněny zákonem zájmy nenarozeného dítěte, náhradní maminky a budoucích rodičů. Mimo jiné existuje požadavek, aby sperma bylo vyšetřené přímo na území Spojených států. Jenže tam za covidu nebylo možné vycestovat. Nejdřív jsme tedy šli na českou kliniku, kde se zjišťovalo, zda jsme plodní a zdraví. Pak jsme odjeli do Ženevy na odběr spermatu, odkud ho následně kurýr dopravil do USA. Kdyby nebyl covid, všechno bychom absolvovali ve Státech,“ popsal český podnikatel v rozhovoru pro iDnes.cz.

Druhým krokem bylo najít vhodnou dárkyni vajíčka. Každá dárkyně má u agentury vyplněný profil, takže Martin a Alex si v klidu vybrali ideální ženu. Nakonec se rozhodli pro vzdělanou bělošku se slovenskými kořeny. V agentuře jim nabídli, zda chtějí oba pánové dárkyni vajíčka poznat osobně, ale to odmítli. Je ale možné, že Mael jednou biologickou matku sám vyhledá. „Přes agenturu jsme dohodli, že až bude Maelkovi osmnáct, bude ji moci kontaktovat a setkat se s ní, když bude chtít. Ona se dopředu zavázala, že agentura Maelovi může poskytnout její kontaktní údaje,“ vysvětil Hausenblas.

Na řadě byl třetí krok, tedy najít ženu, která dítě bude devět měsíců nosit ve svém těle. Oba muži se museli s náhradní matkou spárovat a trochu se poznat. „Museli jsme s Martinem vytvořit náš profil s obrázky a příběhem. Vysvětlit, proč chceme děti, kdo jsme, jaké máme hobby, jaký typ vztahu bychom s náhradní matkou chtěli mít do budoucna. Ona musela udělat to samé – a pak je nutné vybrat se navzájem. My se musíme líbit jí, ona nám. Zvolili jsme hned tu první. Je to žena z Pensylvánie s krásnou rodinou, která toužila pomoci bezdětným lidem. Ještě před zavedením embryí, jednoho mého a jednoho Martinova, jsme ji navštívili u ní doma, abychom se lépe poznali. Zůstáváme s ní dál v kontaktu. Často si voláme," vysvětlil Alex, kterého hodně baví, když malého Maela přebaluje a krmí.

ČTĚTE TAKÉ: Neměl jsem ani na nájem. Ode dna se ale dobře odráží, říká Hausenblas

Náhradní matka a dárkyně vajíček musí být dvě odlišné osoby

Náhradní matka musí splnit celou řadu podmínek. Musí být zdravá, mít už své děti, žít ve fungující rodině, mít práci... Zajímavé je, že z etických důvodů je vyloučené, aby náhradní matkou byla samotná dárkyně vajíček. Náhradní matka nesmí mít s miminkem společné geny.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Náhradní mateřství: V USA často využívaná možnost, u nás ho zákon nezakazuje

Následoval porod v USA, na který oba muži přijeli. Ve Spojených státech ještě museli chvíli zůstat kvůli kojení. Pak vyrazili do Dominikánské republiky za Alexovou rodinou a nakonec se přesunuli do České republiky.

Oba zamilovaní muži si přejí, aby Maelek měl co nejdříve sourozence. Rádi by využili služeb stejné náhradní matky i stejné dárkyně vajíček. V Česku je zatím náhradní mateřství v šedé zóně, proto movití lidé volí Spojené státy a cestu k miminku přes agentury.

Kolik miminko z USA stojí?

Martin Hausenblas nechtěl sdělit přesnou částku, na kolik miminko z USA vyšlo. Přiznal ale, že se jedná o velkou částku.

„Jakákoli forma asistované reprodukce s sebou nese náklady. Někdo využije dárce spermatu, někdo dárkyni vajíček, někdo oplodnění in vitro, někdo potřebuje náhradní maminku. My jsme potřebovali skoro všechno, co věda dokáže. K tomu cestování, pojištění... Pro dítě ale člověk udělá všechno, protože ve srovnání s ním všechno ostatní v životě vybledne a pozbyde na důležitosti. Ano, pro vztah je to bomba, kdy se šoupou priority a vy nějakou dobu nevíte, čí jste, ale konkrétně náš vztah to nesmírně utužilo,“ vysvětlil spokojený podnikatel.

Například společnost CSP si za propojení všech osob bere poplatek 20 000 dolarů, což je cca 380 000 korun. Pro náhradní matku je pak vyčleněna odměna 25 000 až 35 000 dolarů (cca 470 000 - 660 000 korun). Web Novinky.cz připomíná, že klienti musí zaplatit další poplatky za umělé oplodnění či právníka, což vyjde na dalších nejméně 20 000 dolarů. Pokud jsou klienti spokojení a žádají po ženě, aby odnosila další dítě, tak je cena vyšší než u prvního dítěte. Podle webu Novinky.cz jsou dražší dvojčata, tady je cena 8000 dolarů, což je v přepočtu asi 150 000 korun.

Martin Hausenblas se dokázal zvednout i po krachu:

Zdroj: iDnes.cz, Novinky.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.