Pravda o zlatém letu z Nagana: Hokejisté málem utopili v alkoholu i stříbrnou lišku

Hlinková vzpomíná na Nagano

O slavném triumfu na olympiádě v Naganu se popsaly stohy papíru. Ale jen málo vyvolených tuší, co se dělo na palubě letadla, které hokejovou reprezentaci přivezlo z Japonska do Prahy. Je pravda, že rozjuchaní hokejisté málem stroj utopili v alkoholu? Na palubě se zlatými hochy tehdy seděla také advokátka Dagmar Raupachová, která před 25 lety dělala mluvčí ministrovi vnitra Cyrilu Svobodovi.

Běží už 49. minuta olympijského hokejového finále a stav utkání mezi Českem a Ruskem je stále bez branek. Pak ale po vyhraném buly napřahuje obránce Petr Svoboda a střílí nejdůležitější gól své kariéry. Češi porážejí po skvělém výkonu ruský výběr a na krk si věší zlaté medaile. A co bylo pak? V plánu byla dlouhá cesta z japonského Nagana do Prahy.

Je otázkou, co se na palubě vládního speciálu vlastně dělo. Jisté je, že alkohol tekl proudem. Například trenér Slavomír Lener se pak nezúčastnil ani slavnostního přivítání od fanoušků. Údajně byl tak unavený, že vedení národního týmu dospělo k závěru, že bude lepší, když letadlo opustí nenápadně. Slavící česká veřejnost si ale mohla užít pohled na rozesmátého Jaromíra Jágra, zpoceného Dominika Haška či hodně uvolněného Ivana Hlinku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pastrňák má pohádkovou smlouvu a patří mezi nejlépe placené hráče. Kolik bude brát?

„V letadle vládla tak nevázaná zábava, až jsme se báli, že spadne. Dělaly se různé věci, bylo to naprosto spontánní. Věděli o mně, že nepustím ven fotku, která by jim ublížila. Měl jsem proto naprostou volnost fotit cokoliv. Z letu jsem ale zveřejnil jenom dva snímky,“ zavzpomínal pro CNN Prima News na 25 let starý triumf fotograf Eduard Erben.

Stříbrná liška cestu z Japonska nakonec přežila

O tom, že cesta z Nagana byla hodně divoká, ví své i Dagmar Raupachová, která se do letadla dostala jako jedna z mála žen díky tomu, že pracovala na pozici mluvčí tehdejšího ministra vnitra Cyrila Svobody. „Kluci přijeli autobusy z Nagana na tokijské letiště a započala ta slavná cesta zpět. Slavilo se ve velkém, celé letadlo žilo. Byla to obrovská radost a úspěch,“ uvedla Raupachová pro deník Blesk s tím, že ale nedošlo k žádným výtržnostem. Cestu dokonce přežila i stříbrná liška, která mluvčí zahřívala a zkrášlovala.

„Na cestu jsem měla kožešinové paleto ze stříbrné lišky, které jsem si přehodila v tom centru dění přes sedadlo. Když jsem se vrátila do přední části letadla, tak mi ministr řekl, že se s tím kožíškem budu muset rozloučit,“ dodala s úsměvem energická dáma. Ale stříbrná liška cestu přežila, a dokonce nemusela ani do čistírny. Raupachová ještě prozradila, že když letadlo přistávalo v Praze, tak hokejisté mezi sebou řešili, kdo promluví s tehdejším premiérem Josefem Tošovským. Volba padla na Vladimíra Růžičku. Ne kvůli tomu, že byl kapitánem, ale protože jako jeden z mála dokázal stát rovně.

O tom, že cesta z Japonska byla náročná, ví své také moderátorka Iva Kubelková, která tehdy s Jaromírem Jágrem randila. „Byl to pro mě jeden z nejkrásnějších sportovních zážitků, který jsem zažila. A ta cesta zpátky… Ta byla vydatná,“ prozradila Iva pro magazín Showtime s tím, že více asi dodávat ani nechce.

Dominika Haška nacpali do rentgenu

Bez legendárního brankáře, který během olympiády předváděl až nadpřirozené zákroky, by hokejisté na zlato nedosáhli. Dominik Hašek patřil k oporám nejen na ledě, ale také při oslavách. Šéf olympijské mise František Dvořák se ještě po příletu obával, aby partička kolem rozjuchaného gólmana neudělala nějaký průšvih.

„Na letišti se děly věci. Byl problém některé hokejisty vůbec procpat turniketem. Jirka Dopita tlačil Dominika Haška na vozíku, který se používá na kufry. S Martinem Strakou ho pak strčili do přístroje, který rentgenuje obsah zavazadel,“ popsal Dvořák Blesku s tím, že se po celý dlouhý let obával, aby hokejisté něco nerozbili. Na letišti už to byla legrace, ale na palubě vládního speciálu se pilot pokusil hokejisty zklidnit tím, že jim dokonce simuloval větrné turbulence. „Což je ale ještě více rozdivočilo,“ konstatoval šéf úspěšných olympioniků.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.