Celebrity

26. dubna 2023 13:15

Tomáš Durčák

Třeštíková se pochlubila fotkou, ze které experty mrazí. Nohy na palubní desku nedávejte

Spisovatelka Radka Třeštíková (41) má se sociálními sítěmi řadu negativních zkušeností, což je i důvod, proč je nějakou dobu vůbec nepoužívala. A je pravděpodobné, že její poslední příspěvek opět vyvolá jisté emoce a komentáře, které zřejmě autorka Bábovek neuvidí ráda. Co je na fotografii sdílené na Instagramu Třeštíkové špatně?

Třeštíková se jen chtěla podělit o radost z Valencie

Na první pohled vše vypadá idylicky. Spisovatelka ukázala sadu fotek z Valencie a zavzpomínala, jak v tomto španělském městě rok studovala, a i když už nedoufala v návrat, nakonec se jí po téměř dvou dekádách podařilo za zcela nečekaných okolností vrátit.

„Studovala jsem tady rok, myslela jsem si, že nikdy neodjedu, že to místo nemůžu opustit, a pak jsem tady osmnáct let nebyla ani jednou, až teď – přijela jsem z Prahy dodávkou. Život to občas napíše ještě podivněji, než bych to napsala já, a přitom je všechno správně a na svých místech,“ napsala Třeštíková na svůj Instagram, kde má aktuálně téměř 85 tisíc sledujících.

„Všechno tak, jak jsem si to pamatovala. Přesně jsem věděla, kam jít a kde zatočit, jako by uběhlo jen pár dnů, a ne celej jeden život od narození až do dospělosti. Čas je občas hrozně moc a občas hrozně nic. Valencie,“ vyznala spisovatelka svou lásku třetímu největšímu městu Španělska, k němuž má nemalý osobní vztah.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Polonahá fotka Evy vyvolala pohoršení u Reného. Decastelo přišel s ostrým vzkazem

Fotka z auta ukazuje hazardní chování

Rozporuplné reakce však vyvolala jedna z fotografií, které dvojnásobná maminka k tomuto statusu přidala. Je na nich snímek zřejmě ze zmíněné dodávky, kde má někdo (možná sama Třeštíková) během jízdy na místě spolujezdce nohy položené na palubní desce vozu. Ať už je ten někdo kdokoli, možná vůbec netuší, že nejenže vážně hazarduje se svým zdravím, ale zároveň dává dosti nevhodný příklad veřejnosti.

Spisovatelka Radka Třeštíková dala na Instagram fotku, ze které dopravní experti mají husí kůži. Toto v autě nikdy nedělejte!

Posted by Prima ŽENY on Wednesday, April 26, 2023

Marná sláva, nohy na palubní desce jsou každoroční téma, které se probírá zejména s příchodem jara, kdy lidé vyrážejí auty na výlety a první dovolené. Nejen policisté se pak (bohužel často marně) snaží šířit osvětu zveřejňováním případů, kdy došlo k havárii, během níž měl spolujezdec nohy na palubní desce. Zranění, k nimž může v takové situaci dojít, jsou totiž naprosto hrozivá, a dokonce mohou být i při jinak relativně malé srážce až smrtelná.

Hrozivé následky i při malé autonehodě

V roce 2020 internet oblétl rentgenový snímek, který původně sdílel britský lékařský technik z Cornwallu. Reagoval na něj i policista Ian Price, jenž k němu napsal: „Pokud váš spolujezdec dá nohy na palubní desku a odmítne je sundat, ukažte mu tuhle fotku.“ Jde o rentgen ženy, která měla za jízdy nohy na palubní desce a při nehodě jí vystřelený airbag způsobil poranění pánve, zlomeninu levé holenní kosti a zcela vykloubil pravou holenní kost.

Žena sice svá zranění přežila, ale i laik dokáže z fotky konstatovat, že její život po této havárii už nikdy nebude stejný. V roce 2015 zase varovný prst všem, kdo nohy na palubní desce neřeší, ukázala autonehoda z USA. Spolujezdkyně Audra Tatum však během ní měla rovněž nohy na palubní desce, což pro ni i při relativně malé autonehodě znamenalo vážná zranění.

Při nárazu jí totiž airbag vystřelil nohy směrem na obličej, kde jí její vlastní kolena zlomila nos a při nárazu si zlomila stehenní kost a na celkem čtyřech místech i kotník. Podobně dopadla také Britka Gráinne Kealy, jejíž přítel havaroval v rychlosti pouhých 60 kilometrů v hodině. Jenže dívka měla v tu chvíli nohy na palubní desce a při nárazu utrpěla zranění, kvůli nimž přišla o většinu své lebeční kosti. „Obrovská síla airbagu vystřelila má kolena, která mi zlámala všechny kosti v obličeji,“ uvedla po nehodě spolujezdkyně.

Názor odborníka: Může dojít i ke smrtelným zraněním

„Airbag má primárně chránit hlavu a hrudník. Pokud jsou nohy položeny na palubní desce může dojít k vystřelení nohou směrem vzhůru, a tedy následnému poranění pánve či páteře," vysvětlila pro web Aktuálně.cz Michaela Bothová z brněnské záchranné služby. Další velké zranění hrozí v obličejové části, nohy mohou při nárazu vystřelit s takovou intenzitou, že dojde k nárazů do zubů. Určitě nechcete mít kvůli pohodlí a frajeřině vyražené zuby, v horším případě byste mohli skončit na invalidním vozíku. Myslete na to.

Spisovatelka Radka Třeštíková v pořadu Interview (září 2020):


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.