Celebrity

25. května 2024 06:30

Tomáš Durčák

Hokejový Bud Spencer Gudas se potatil. Rozdává rány, baví diváky, doma má čtyři děti

Češi budou hrát o medaile

Radko Gudas opět patří k nejvýraznějším členům reprezentace na letošním mistrovství světa. Svůj talent nejen pro hokej, ale i „efektivní čištění“ protihráčů před naší brankou zdědil po svém otci. Statný bijec Gudas je však také milující manžel a otec čtyř potomků. Jeho sestrou pak není nikdo jiný než známá zpěvačka a herečka Karolina Neuvirthová.

Řezník, Ničitel, Predátor nebo Český Bud Spencer. Radko Gudas rozhodně nemá nouzi o přezdívky, které mu dávají buď nadšení čeští fanoušci, nebo pochroumaní soupeři, kteří měli tu smůlu, že se s ním na ledě potkali a stali se dalším z jeho hokejových boxerských pytlů. Mimo to je ovšem Gudas také talentovaný obránce a v soukromém životě milující táta čtyř dětí i oddaný manžel.

Na letošním šampionátu v Praze se už z toho stala taková tradice. Pokaždé, když Gudas některému z hráčů soupeře tvrdě vyčiní, začne O2 aréna bouřit, jako bychom dali gól. Fanoušci jsou z jeho ran, které se zdají být stejně tvrdé jako sám život, očividně nadšení, zatímco soupeři nastupující proti němu na led mají mnohdy už na střídačce osypky.

Svůj talent být výborným hokejovým obráncem a zároveň nahánět soupeřům strach, jelikož je o něm známo, že se s nikým nemažte, má Radko celý po svém otci. Také Leo Gudas, který už dnes hokej jen trénuje, byl v době své slávy, kdy válel nejen v československé lize, ale po sametové revoluci i v extralize či nejvyšších ligách ve Finsku, Švýcarsku, Norsku či Německu, znám jako někdo, koho na ledě rozhodně nechcete potkat.

Mohlo by vás zajímat: Superbohatý Pastrňák je nohama na zemi. Vyrůstal v chudobě, prožil několik tragédií

A není divu, že Radko se svému otci v lecčems podobá. Od malička jej totiž trénoval, a kromě nekompromisní fyzické přípravy od táty podle všeho leccos odkoukal. Velmi cennou „bitkařskou“ školu také získal ve svých začátcích v zámoří. „Prošel dobrou školou na farmě, tam se to řezalo každý zápas. Měl asi 16 nebo 18 bitek za sezonu a naučil se to. Dnes už se s ním ani nikdo moc nechce prát,“ řekl Leo Gudas v roce 2023 v rozhovoru pro iRozhlas.

Ten sice syna prý posílat útočníky vzduchem zpět na střídačku přímo neučil, ale vštěpoval mu do hlavy, že jde o cennou práci pro tým i způsob, jak si rychle na ledě u soupeřů vydobýt respekt. „V NHL se to fakt řeže a líbí se mi to. Miluju to! Ta jeho práce pro tým je velká a dobrá. Říkal jsem mu: Hele, když oni budou vědět, jaký jsi, tak už tam příště nepojedou. To je pak taková výhoda, že mají respekt,“ dodal tehdy Radkův otec.

Zatímco na ledě Gudas nemá problém seřezat kohokoli hlava nehlava, doma je podle všeho mnohé přesně naopak. Se svou manželkou Barborou aktuálně vychovávají čtyři děti, které všechny dostaly lehce netradiční jména. Vedle syna Kvída má Radko také hned tři dcery: Leontýnku, Elvíru a Frídu, která je z nich nejmladší. Bára se přitom kvůli Radkovi a jeho hokeji v zámoří vzdala své slibné kariéry divadelní herečky. Ta se totiž neslučovala s rolí matky a tvůrkyně zázemí pro celou rodinu.

Rod Gudasů přitom v sobě ani umělecké sklony rozhodně nezapře. Zatímco chlapi jsou virtuosové spíš na bruslích, ženám to zase zpívá na prknech. I sestra Gudasovy manželky se aktivně věnuje zpěvu, pro nějž má zřejmě vlohy i Radkova dcera Leontýnka. „Se švagrovou, která taky studovala JAMU, si v létě vždycky dají pár koncertů. Ve Státech má učitele, učí se hře na hudební nástroje. Naše dcera Leontýnka začala do kumštu taky trochu fušovat, dostala se do svého prvního muzikálu, minulý víkend ho v Americe odehráli,“ pochlubil se hrdý táta letos v květnu pro iDnes.cz.

Mohlo by vás zajímat: Maminka Davida Pastrňáka měla tři práce, aby své syny uživila. Dnes je virtuální babičkou

V neposlední řadě pak všestranně talentovaný rod reprezentuje také Radkova sestra Karolina Neuvirthová, která je muzikálová zpěvačka, herečka a nositelka ceny Thálie. I ona má doma hokejistu, provdala se totiž za bývalou hvězdu NHL, brankáře Michala Neuvirtha, který dnes trénuje mladé brankáře pražské Sparty.

Ten se s Radkem seznámil, když spolu hráli ve Philadelphii a následně přeskočila jiskra mezi ním a jeho sestrou. „Jsou jiní. Ne zvláštní, jiní. Mně se ta jinakost líbí, přijde mi to fajn,“ srovnala brankáře s ostatními hokejisty Neuvirthová v pořadu Máme rádi Česko.

Leo Gudas a Karolina Neuvirthová byli 23. května hosty pořadu Co Čech, to trenér! na CNN Prima News:

Sdílejte článek
Štítky rodina NHL zpěvačka děti hokej Radko Gudas Michal Neuvirth obránce Mistrovství světa v ledním hokeji Leo Gudas bitkař umělecký talent Karolína Neuvirthová Barbora Gudasová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 6. 2024

Berani, dnes můžete očekávat, že budete ve svých mezilidských vztazích podnikavější. Můžete si najít nové přátele nebo si užít kvalitní čas s těmi starými. Je pravděpodobné, že se zintenzivní váš milostný život. Několik následujících týdnů vám poskytne vynikající zdroje pro zlepšení vaší citové pohody. Využijte toho.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.