Prima maminka

14. července 2017 10:00

Anna Kopečková

Rychlá a zdravá letní snídaně: Čiroková kaše s jahodami

Tahle kaše je na léto jako dělaná. Je lehká, zdravá a připravíte ji za necelou čtvrthodinku. A navíc si ji mohou s klidem dát i ti, kterým vadí lepek.

Surovina, kterou je tahle kaše zajímavá, je čirok. Ačkoli je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin, moc známý u nás není. Přitom je velmi zdravý - neobsahuje lepek, hodí se i pro diabetiky a funguje jako antioxidant. Má údajně ojedinělou schopnost vypořádat se s mykotoxiny, což jsou jedovaté látky, které v těle mohou postihovat centrální nervový, kardiovaskulární i imunitní systém i ledviny.

Celá zrna čiroku se hodí spíše do slaných jídel. Do kaše je ideální čirok mletý.

Kaši můžete různě obměňovat - použít různé druhy ovoce, mléka nebo sladidla. Pokud použijete jahody, které obsahují kyselinu šťavelovou, je nejlepší uvařit kaši s živočišným mlékem, které kyselinu neutralizuje, a přidat navrch kopeček zakysané smetany.

Co budete potřebovat na 1 porci:

  • 250 ml tekutiny (ideálně mléka, může být i kokosové)
  • špetku soli
  • špetka anýzu
  • 50 g nahrubo mletého čiroku
  • 5 jahod
  • sladidlo (nejvíce se hodí javorový sirup)
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

1. V rendlíku zahřejte mléko se špetkou soli a špetkou anýzu. Když je tekutina horká (začne se lehce vlnit), přisypávejte mletý čirok a metličkou jej hned promíchávejte s tekutinou. Na mírném plameni vařte do zhoustnutí, trvá to přibližně 5 minut. Oslaďte.

2. Kaši podávejte zdobenou čerstvými jahodami a jemně posypanou čerstvě mletým pepřem.

TIP: Nemáte-li mletý čirok, použijte místo něj instantní čirokovou kaši Nomina. Do tekutiny nejprve nasypte 30 g a vidličkou dobře promíchejte. Chvíli počkejte, a pokud bude třeba kaši ještě zahustitit, přidejte dalších 10 g.

Kaše jsou hitem zdravé výživy číslo jedna, a navíc tak praktické! Jejich kouzlo tkví ve snadné přípravě a výživové hodnotě, ovšem také v rozmanitosti chutí a rafinovanosti kombinací všemožných zdravých surovin. S pomocí této knihy vykouzlíte během chvilky sladkou či slanou kaši přesně podle svého gusta.

Autorka knihy, úspěšná foodblogerka Věra Strnadová vás naučí vařit kaši jáhlovou, čirokovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i kaši z quinoy, tsampy či teffu. Poradí, jak si snadno připravit rostlinná mléka (např. ovesné, mandlové, kokosové, rýžové), čím si kaši zdravěji osladit a jak a kdy používat všechny možné důvtipné doplňky.

Cena knihy je 399,-, vydává Smartpress

Mohlo by vám taky chutnat:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.