Celebrity

10. srpna 2024 12:27

Eliška Reiglová

Rudolf Jelínek si z natáčení odnášel zážitky. Sletěl jsem i hlavou na beton, vzpomínal

Legendární herec Rudolf Jelínek ve věku 89 let opustil tento svět. Zanechal po sobě ale řadu nezapomenutelných filmů a seriálů, díky kterým si ho budou moci připomínat všichni, kterým nejen díky svému talentu přirostl k srdci. Ač se nejvíce proslavil jako major Jiří Hradec v seriálu Třicet případů majora Zemana, sám nejraději vzpomínal na natáčení snímku Atentát z roku 1964.

Filmový, televizní a divadelní herec Rudolf Jelínek ztvárnil stovky rolí a nesmazatelně se tak zapsal do dějin české kinematografie. Od roku 1973 až do roku 2004 působil v činohře Divadla na Vinohradech. Výraznou stopu zanechal také v dabingu, za své celoživotní mistrovství pak získal v roce 2020 Cenu Františka Filipovského.

Kromě role v seriálu Třicet případů majora Zemana se mu uznání dostalo také za ztvárnění Jana Kubiše ve filmu Atentát. Především druhý ze zmíněných vnímal Rudolf Jelínek jako velkou příležitost. „Díky tomu jsem se na filmovém festivalu v Moskvě seznámil s americkým hercem Jackem Lemmonem a ruským znamenitým hokejistou a později trenérem Viktorem Vasiljevičem Tichonovem, kterého jsem poté uvítal dokonce i v Praze,“ řekl v roce 2022 pro Prima Ženy.

Historka z natáčení

Režisérem obou projektů, které byly v kariéře Jelínka klíčové, byl Jiří Sequens. Na toho legendární herec vzpomínal jako na profesionála, u kterého začínal a kterému byl nesmírně vděčný. Do paměti se mu ale nesmazatelně vryly i vzpomínky na jiná natáčení, především pak na další konkrétní snímek, tentokrát ze sportovního prostředí.

„Nemohu zapomenout ani na zakázaný trezorový film Čestné kolo, který napsal Ota Pavel o skutečných osudech předních československých cyklistů, jako byl Jan Veselý a další borci. A já hrál Veselého. Tam jsme najezdili desítky kilometrů v závodním tempu. Mám z toho i jednu historku,“ sdělil nadšeně.

Čtěte také: Herec Jelínek potřeboval stálou péči. Museli mi odvrtávat lebku, vzpomínal na hrůzostrašný pád

„Když jsem v jedné ze scén vjížděl na stadion, kde byly v hledišti tisíce diváků, což byl velmi silný zážitek, nechal jsem se strhnout tou skvělou atmosférou, pedálem zavadil o kousek dráhy a přes řídítka sletěl po hlavě na beton. Celý stadion pochopitelně řval smíchy, ale jeden z těch závodníků přistoupil k mikrofonu a prohlásil: ‚Vy, co se smějete, pojďte si to zkusit.' Docela mě z toho tehdy vytáhl,“ zavzpomínal Rudolf Jelínek.

Odpočinek

V posledních letech se už herectví nevěnoval, měl tak i lepší možnost sledovat svou kariéru zpětně, když byly jeho projekty vysílány. „Televizi mám především kvůli zprávám. Když to sleduji, říkám si, kdo se v tom má vůbec vyznat. Když dávají něco se mnou, Martina (manželka, pozn. red.) mě vždycky upozorní a občas se podíváme,“ dodal.

Rudolfa Jelínka v posledních letech trápily zdravotní potíže, dokonce dvakrát prodělal mrtvici. Oblíbený herec tento svět opustil v neděli ve věku 89 let. „Se zármutkem v srdcích musíme oznámit, že dnes v ranních hodinách v klidném spánku odešel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, dědeček a pradědeček,“ sdělila zarmoucená rodina ČTK.

Lékaři varují před rizikem mrtvice i u dětí:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 9. 2024

Berani, v poslední době si možná děláte starosti s penězi. Dnes by někdo z rodiny mohl udělat výdaj, který považujete za zbytečný a nezodpovědný. Než se rozzlobíte, vězte, že vše nemusí být tak, jak se zdá. Pokud se na situaci podíváte objektivně, možná zjistíte, že nejste v zoufalé finanční situaci a že výdaj z rodinné pokladny tolik neubral.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.