Vypínání budíku či víno. Spánkoví experti radí, čemu se vyhnout, abyste v noci nebděli

Problémy se spánkem se týkají čím dál většího počtu lidí. Člověk může celý den stát na nohou, ale přesto večer ne a ne zabrat. Když už nepomohou ani babské rady, je čas se zaměřit na otázku, zda neděláme přes den něco, co nám nespavost vyvolává. Nejíst před spaním či nepít kofein po litrech je logické, něco ale pod záminkou neškodnosti přehlédnout lze. Co to je?

Podle dat webu Vyspise.cz problémy se spánkem ohrožují zdraví a kvalitu života až 45 % světové populace. V posledních letech lidé mohou díky vymoženostem moderní doby svůj spánek a jeho kvalitu sledovat, stačí k tomu jen chytré hodinky. Ti, kteří spí v ideální délce, hloubce a nepřetržitě, si takzvaně mohou pískat.

I osoby, které nespavostí netrpí, vědí, jak asi vypadá den po nekvalitní noci. Člověk se cítí unaveně, ale povinnostem, jako je zaměstnání či práce v domácnosti, se zkrátka vyhnout nelze. Už jste ale přemýšleli nad tím, jestli si spánek zdánlivě nevinnými činnostmi nesabotujete sami?

Sklenka vína před spaním

Po dlouhém dni se může sklenka vína večer u televize zdát jako dobrý nápad a způsob, jak vypnout. Spánková specialistka Angela Holliday-Bell ovšem upozorňuje, že pokud si ji dáte méně než hodiny před plánovaným ulehnutím, můžete si spánek narušit. „Přestože alkohol zpočátku člověka utlumí, tento efekt brzy odezní, a naopak se stane stimulantem. To vede k přerušovanému spánku a předčasnému probuzení. Čím víc alkoholu před spaním vypijete, tím horší pak vaše noc bude,“ tvrdí.

Dívání se do displeje

Zatímco v minulosti se leckdo před spaním uklidňoval čtením knih, v dnešní době už není ničím výjimečným, když lidé do samotného usnutí sledují displeje chytrých telefonů. To je ale velká chyba a minimálně 20 minut před spaním už byste mobilu pozornost věnovat vůbec neměli. „Elektronika, i ta nastavitelná na noční režim, vyzařuje modré světlo. To má silný negativní vliv na cirkadiánní rytmus,“ řekla Holliday-Bell s tím, že vytvořit si před spaním rutinu oddechových návyků je jedině užitečné.

Čtěte také: Poruchy spánku trápí stále více Čechů. Expertka popsala jejich nejčastější chybu

Přetopená ložnice

Obzvlášť v zimních měsících venkovní teploty a s nimi související ochlazení domů svádí k zapnutí topení. V ložnici by ale teplota neměla být příliš vysoká, naopak je potřeba ji pro kvalitní spánek udržovat v rozmezí mezi 16 až 19 stupni Celsia. „Tělesná teplota musí klesnout, aby byl proces spánku kvalitní, přetopená místnost ale tomuto poklesu brání,“ vysvětlila expertka s tím, že v létě lze ideální teploty dosáhnout větrákem či klimatizací.

Vypínání budíků

Leckdo se po probdělé noci uchýlí k tomu, že po ránu vypíná jeden budík za druhým. Pár minut navíc sice může dopomoct k pocitu, že jste si odpočali, ale v dlouhodobém horizontu to rozumné není. „Nastavit si režim usínání a vstávání napomáhá tomu, aby problémy se spánkem nebyly pravidelné,“ tvrdí spánková expertka Shelby Harris. Doporučuje také, aby byl určitý režim dodržován i o víkendu, kdy lidé snadno podléhají svodům spát mnohem déle.

Zdroj: Pure Wow

Pusťte si rozhovor se Zdeňkou Bendovou na téma poruch spánku:

Sdílejte článek
Štítky nespavost postel spánek expert porucha spánku spaní

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 12. 5. 2024

Vypadáte dobře a cítíte se skvěle, Berani. Teď jen kdyby vaše domácí prostředí odráželo to, kým jste. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si uvědomíte, že není tak elegantní, jak by mohlo být. Dnes to můžete začít měnit. Začněte od základů – ukliďte a odstraňte nepořádek. Jakmile zmizí všechny cizí předměty, můžete se začít zabývat závažnějšími změnami.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.