Celebrity

17. února 2023 15:54

Vanesa Havlíková

Phil Knight patří k nejbohatším lidem světa. Slavné logo přitom koupil za směšné peníze

Philip Hampson Knight (85) je americký miliardář, podnikatel a spoluzakladatel společnosti Nike, Inc. Jeho majetek činí necelých 50 miliard amerických dolarů. Logo, díky kterému se značka stala světovou legendou přitom koupil za směšnou částku.

Jméno Phila Knighta je nedomyslitelně spjato s největším světovým výrobcem sportovního oblečení. Firma od roku 1962 prošla dlouhou úspěšnou cestou a stala se tak jednou z nejvyhledávanějších a nejoblíbenějších na světě. Hodnota značky Nike v roce 2022 činila 33,2 miliardy dolarů, ikonické logo přitom Phila Knighta kdysi vyšlo na pouhých 35 dolarů.

První nápad

Nápad založit značku Nike vznikl již v roce 1962, když Phil Knight studoval na univerzitě Stanford a pracoval na svém magisterském projektu. Téma pojednávalo o tom, jak zlepšit trh se sportovní obuví v USA, který dle Phila, jenž byl aktivní sportovec, byl nedostačující.

Po absolvování Stanfordu strávil několik let cestováním po světě. Navštívil i Japonsko, kde se setkal s výrobcem sportovní obuvi, který ho inspiroval k myšlence založit vlastní společnost na prodej sportovního zboží. Po několika cestách do Japonska se mu podařilo navázat spolupráci s japonskou firmou, která mu začala distribuovat sportovní boty v USA pod značkou Blue Ribbon Sports, jež v roce 1971 přejmenoval na Nike, Inc.

Přečtěte si také: Ponožkoboty nebo barefoot obuv jako hit mezi obuví? Žádný zázrak, tvrdí ortoped

Název Nike byl inspirován jménem řecké bohyně vítězství, což odráželo ambice společnosti na vytvoření kvalitního sportovního zboží a podporu sportovců a sportovních týmů ve světě.

Úspěch a popularita

Popularita a tržby začaly prudce stoupat a značka Nike se postupem času stala jedním z největších výrobců sportovního oblečení a obuvi na světě.

Phil Knight se tak v průběhu let stal miliardářem, a také velkým filantropem, který doposud podporuje mnoho charitativních organizací. Po celou dobu se ve firmě zaměřoval zejména na obchodní stránku společnosti. Nicméně, během svého působení hrál i klíčovou roli při spoluvytváření některých ikonických produktů a iniciativ, které dnes značku tvoří. Postaral se také o to, že se značka stala oficiálním dodavatelem sportovního oblečení pro americký olympijský tým, což pomohlo získat mezinárodní uznání a pověst kvalitního sportovního vybavení.

Spolupráce s Jordanem

Kromě toho, že se Knight postaral o to, aby jeho značka sponzorovala největší sportovní událost, pomáhal prosadit spolupráci Nike s basketbalovou legendou Michaelem Jordanem, což vedlo k vytvoření jedné z nejpopulárnějších řad sportovního vybavení v historii. Tuto spolupráci zahájily v roce 1984 Nike Air Jordan tenisky, které se staly velmi populárními mezi fanoušky basketbalu a později se staly módním symbolem.

Mohlo by vás zajímat: Víme, jaké tenisky jsou nejlepší na běhání

Phil Knight a ženy

Zakladatel společnosti Nike měl v životě jednu osudovou ženu, a tou byla Penny Knight, se kterou se potkal, když legendární značku zakládal. Penny se aktivně zapojovala do charitativních aktivit a spolu s Philem založila i jeho nadace. Nadace se zaměřovaly na podporu výzkumu, vzdělávání a ochranu přírody. Phil Knight si svůj osobní život velmi střeží a na veřejnosti o něm téměř vůbec nemluví.

Ikonické kousky

Jedním z nejvýznamnějších kousků, které byly vytvořeny během Knightova působení u Nike, jsou bezpochyby tenisky Nike Cortez, které jsou oblíbené nejen mezi běžci, ale také mezi fanoušky hip-hopové kultury. Tyto tenisky byly vytvořeny v roce 1972 a staly se velmi úspěšným produktem, který pomohl zahájit obchodní růst společnosti.

Dalším ikonickým kouskem jsou Nike Air Max, které byly poprvé uvedeny na trh v roce 1987 a jsou charakteristické pro svou průhlednou podrážku s viditelným vzduchovým polštářkem v patě. Tento model se stal jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších stylů v historii.

Mezi skateboardisty a streetovými umělci se zase stal velmi populární model Nike Dunk. Boty vznikly původně jako basketbalové a dnes jsou Dunky oblíbeným kouskem pro všechny milovníky módy a  sběratele. Značka Nike patří doposud k nejoblíbenějším sportovním značkám na světě, za což vděčíme Philu Knightovi a jeho společníkovi Billovi Bowermanovi, kteří stáli za jejím vznikem.

Sdílejte článek
Štítky značka móda miliardář Michael Jordan USA tenisky obuv Nike Phil Knight

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 4. 2024

Zadal vám někdo úkol a pak odešel, aniž by vám dal pokyny? Není divu, že se cítíte zmatení a frustrovaní. Pokud neexistuje žádný návod a pokud nikdo jiný neví, o co jde, nemějte výčitky svědomí a nechte to být, dokud nedostanete řádné poučení. Je rozumnější počkat, než to udělat špatně a muset to dělat znovu. Raději bezpečně, než abyste litovali.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.