Celebrity

28. prosince 2022 20:20

Tomáš Durčák

Tvůrce Spider-Mana Stan Lee si nakreslil vysněnou ženu. Tu pak přebral jinému muži

Svět ho zná především jako legendárního tvůrce komiksů, z jehož pera vzešel mimo jiné Spider-Man, Iron Man, Thor, X-Meni nebo všichni ostatní členové Avengers. Už méně je známo, že Stan Lee (†95) se jako mladík jednou vydal na nevinné rande s „překrásnou zrzkou“ a už nikdy se neohlédl za jinou.

To se psal rok 1947, kdy už Stan nebyl v Marvelu žádný nováček. Zároveň však měl pověst sukničkáře, který měl ženy velmi rád. Až mu jednoho dne jeho bratranec dohodil rande s jistou nádhernou zrzavou dívkou. Když ale dorazil k jejímu domu, dveře místo ní otevřela Joan Clayton Boocock, v té době modelka klobouků.

Dívka snů, kterou si celý život kreslil

Autor komiksů se na první pohled zamiloval a vyznal jí lásku, avšak mělo to háček – Joan byla již provdaná za někoho jiného. Jak ale přiznala pro magazín PEOPLE, její první manžel nebyl žádná výhra: „Znala jsem ho jen čtyřiadvacet hodin, když jsme se rozhodli vzít. V mnoha ohledech to bylo skvělé manželství, ale po roce společného soužití mi připadal poněkud nudný.“

Komiksový hrdina Spider-Man je celosvětově známý a populární dodnes:

To Stan Lee na ni udělal přesně opačný dojem a prakticky ihned ji uhranul. Stejně jako v případě prvního manželství, netrvala žádost o ruku Joan příliš dlouho. Pár spolu randil pouhé dva týdny, načež Stan poklekl a zeptal se jí, zda si ho vezme za muže. Ve společném rozhovoru pro PEOPLE dodal: „Ale nejdřív jsem ji samozřejmě musel poslat do Rena, aby se dala rozvést.“

V roce 2016 – po 67 letech manželství s Joan – Stan Lee pro Hollywood Reporter prozradil, že okamžitě v Joan poznal tu pravou, protože mu přesně připomínala snovou ženu, kterou před tím nakreslil. „Nakreslil jsem si takovou dívku. Tělo, obličej a vlasy. Šlo o mou ideu toho, čím by dívka měla být. Taková perfektní žena,“ popsal Lee a dodal, že když Joan poprvé spatřil, pomyslel si, že to musí být osud: „Ona byla tou dívkou, kterou jsem si celý život kreslil.“

Joan komiksy nezajímaly, přesto byla jejich inspirací

Následoval tedy rychlý rozvod a ihned po něm svatba. Manželé následně žili devatenáct let na Long Islandu, kde vychovali svou dceru Joanie. Druhá dcera Jan zemřela jen pár dní po porodu. Posléze se přestěhovali přímo do New Yorku, kde Stan Lee prožíval raketový vzestup popularity svých komiksových postav, jako je Spider-Man, Doctor Strange nebo Hulk.

I přesto, že jeho manželku komiksy popravdě vůbec nezajímaly, byla to dle Stana Leeho právě ona, kdo jej inspiroval, aby začal tvořit superhrdiny s lidskými charaktery, žijící v reálném světě a mající stejné problémy jako obyčejní lidé. Joan se rovněž stala inspirací pro první lásku Petera Parkera alias Spider-Mana.

Nejoblíbenější každovečerní rituál

Na dotaz, co spolu manželé po celé ty dekády šťastného soužití dělali nejraději, měl Lee jasnou odpověď. „Každý den večer máme doma takové malé kino. Sedneme si do kuchyně, dáme si večeři a u toho se díváme na nějaký seriál nebo pořad na malé televizi. To je pro mě jedna z nejkrásnějších částí každého dne,“ svěřil se slavný autor. „Samozřejmě se hádáme o to, co pustíme. Nakonec se ale vždycky dohodneme,“ dodal.

V roce 1981 se manželé opět přestěhovali, tentokrát do Los Angeles, kde Joan pracovala jako dabérka a napsala román. Dvojice si rovněž střihla drobné role ve filmech z komiksového světa Marvel (Joan se naposledy objevila v roce 2016 ve filmu X-Men: Apokalypsa). Když v červenci 2017 po bezmála sedmdesáti letech soužití Joan po zdravotních komplikacích způsobených infarktem zemřela, byli se Stanem stále manželé.

Každý měl vždy do jisté míry svůj život

Stan Lee se za svou životní láskou na onen svět vydal o rok později, 12. listopadu 2018. Jejich téměř až pohádkový vztah je jako zrozený pro knihu či zfilmování. A možná jim to celé ty roky vydrželo i proto, že na sobě byli do jisté míry nezávislí.

Když totiž reportér časopisu PEOPLE při rozhovoru v roce 1979 poznamenal, že Stan vyráží do práce ještě dřív, než Joan vstane, její reakce hovořila za své: „Proč bych se měla namáhat vstávat a dělat mu snídani? On se taky nenamáhá připravit ji mně.“ A jejího manžela tato odpověď přirozeně ani trochu nepopudila.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.