Celebrity

9. prosince 2022 11:55

Eliška Reiglová

Štefan Margita odhalil dojemnou poctu manželce. Řekl, co ho po její smrti rozptyluje

Štefan Margita o vzpomínkovém koncertu pro Hanu Zagorovou

Zpěvák Štefan Margita (66) v letošním roce prožívá jedno z nejnáročnějších období svého života. V srpnu přišel o milovanou manželku Hanu Zagorovou (†75), která byla jeho životní láskou. V lednu chystá koncert v O2 aréně, který hodlá pojmout jako poctu pro ni. V pořadu Nový den na CNN Prima NEWS prozradil, jak se smiřuje s jejím odchodem a jakým překvapením chtěl své fanoušky původně potěšit.

Skon Hany Zagorové byl velkou ránou pro celý hudební svět, nepopsatelné utrpení pak způsobil těm, kteří zpěvačku znali. Štefana Margitu pracovní povinnosti nedlouho poté zavály do Washingtonu a právě tam se mu podařilo alespoň na chvíli utéct od smutku, který ho od smrti milované manželky provázel. Velkou oporou mu byli hlavně kolegové.

„Pět týdnů jsem pracovně strávil v USA ve Washingtonu, kde jsem hrál operu. Moc mi to pomohlo. Kolegové a režisérka se snažili zaměstnat moji hlavu. Večer posílali plán na další den, kde byly scény, v nichž jsem nezpíval, ale přesto tam bylo uvedeno mé jméno. Na zkoušku jsem proto dorazil,“ řekl.

Přátelé pro něj přitom měli připravené příjemné překvapení. „Řekli, že mě nechtějí kvůli zkoušce, ale abych tam byl a dal si s nimi oběd nebo kávu,“ prozradil Margita s tím, že i po návratu si dokázal najít rozptýlení. „V hlavě si musíte udělat pořádek. Návrat byl horší, ale tak to je. Nyní mě zachraňují koncerty,“ vysvětlil.

Pocta pro Haničku

Již 24. ledna se fanoušci Štefana Margity sejdou v O2 aréně. Na akci, kde se kromě pěvce objeví i řada dalších slavných osobností a která bude věnována zesnulé Haně Zagorové. Jejího pořádání se ujal moderátor Leoš Mareš. Původní plán koncertu byl takový, že Margita překvapí své fanoušky vystoupením milované manželky.

„Hanka tam ale bude, Lucie Bílá zazpívá některé její písničky. Celý koncert chceme Hance věnovat a poděkovat jí za vše, co pro fanoušky udělala. Začínám se učit texty, ale zároveň i bát. Zazní skladby, které lidé znají. Nic ale nesmím odhalit, mám to od Leoše zakázané,“ řekl Štefan Margita.

Nakonec ale pěvec přece jen odtajnil krásný detail, na který se fanoušci mohou těšit. „Hanka bude ze záznamu a já živě. Společně budeme zpívat náš duet. Je to moc hezky vymyšlené,“ řekl dojatě Štefan Margita v pořadu Nový den.

Dojemné gesto

Margita je aktuálně na turné po České republice a při té příležitosti se rozhodl svým zpěvem potěšit i lékaře a sestřičky z Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) na Karlově náměstí. Těm v srpnu přislíbil prosincový koncert a ten nakonec skutečně uspořádal v kostele svatého Štěpána na pražské Malé Straně.

Hana Zagorová od mládí bojovala s nevyléčitelnou nemocí krve a v ÚHKT se o ni dlouhá léta dobře starali. Na tomto místě byla několikrát hospitalizována a nakonec tam také prožila poslední chvíle svého života. Na pečující personál pěla ódy nejen ona sama, ale i její manžel.

„Koncert patřil lékařům a sestřičkám, panu řediteli Petru Cetkovskému, který byl úžasný, a samozřejmě panu profesorovi Jaroslavu Čermákovi, který se o Hanku léta a léta staral. Okamžitě jsem jim slíbil, že pro ně koncert udělám. Jsem rád, že jsme našli termín a tento krásný kostel. Kdykoliv mě osloví, tak pro ně koncert uspořádám. Je to to nejmenší, co mohu udělat,“ řekl Margita v pořadu Showtime.

Koncert byl pro vdovce po Haně Zagorové náročný i proto, že ho dojímal pohled na sestřičky při zpěvu písně Ave Maria. „Podíval jsem se na sestřičky, které plakaly, u toho je těžké zpívat,“ dodal s tím, že si při pohledu na ně vzpomněl i na to, jak se v těžkých chvílích staraly i o něho samotného.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.