Celebrity

7. listopadu 2022 12:15

David Laštovka

Karel Štědrý věřil věštbě, která nevyšla. K jeho smrti přispěly chemoterapie, tvrdí manželka

Neustále ho zdobil úsměv na tváři, vyzařoval z něj optimismus a pozitivní nálada. Zpěvák, herec, moderátor a úspěšný podnikatel Karel Štědrý (†80) miloval život, společnost i zábavu. Přestože bojoval s několika vážnými nemocemi, nikdy neztrácel víru v uzdravení. Od jeho smrti letos uplynulo pět let.

Poprvé Karel Štědrý čelil vážným zdravotním problémům, když mu bylo 64 let. Onemocněl rakovinou střev a vypadalo to s ním všelijak. Pevně ale věřil, že zrádnou chorobu překoná, což se také stalo. Pokaždé byl psychicky až neskutečně odolný. „Astrolog mi řekl, že tady budu do devadesáti let. Počítám s tím a neberu to jinak. Když onemocním, dobře, patří to k životu, ale zase se vyléčím. Když lyžuji, zlomím si žebra, žebra se uzdraví a zase lyžuji dál. Ležím v nemocnici, prosím – chcete, tak si tu pár dní poležím, ale pak zase jdu hrát tenis,“ popisoval tehdy umělec s úsměvem deníku Blesk.

Zdravotními problémy trpí také legendární zpěvák Václav Neckář:

Rakovina se však o několik let později vrátila, když napadla jeho prostatu. I tu nakonec porazil. Záhy však přišel další zdravotní problém a Štědrý musel podstoupit operaci srdce. „6. června 2011 jsem držel v rukou srdce, na kterém bylo vidět, že tak štědře rozdával radost, lásku a dobrou náladu. Potřebovalo však generální opravu, aby se jeho majitel mohl vrátit ke svým koníčkům a aby nám dál zpříjemňoval život. To se nám společným úsilím zdařilo, než se plíživě vkradla další nemoc. Kdyby nám dnes Karel mohl něco říct, myslím si, že by řekl: ‚Dost slz.‘ Řekl by, že bychom na něj mohli vzpomínat vesele a s úsměvem,“ pronesl na jeho pohřbu kardiochirurg Jan Pirk (74).

Odcházel před očima, popsala vdova

Štědrý na sklonku života onemocněl Alzheimerovou chorobou. Příčinou smrti však nakonec byla stejná nemoc, která zabila i jeho celoživotního kamaráda, zpěváka Karla Gotta (†80). „Kája zemřel na akutní leukemii. Dostal ji s největší pravděpodobností z těch prodělaných šedesáti chemoterapií. Řekli mi to lékaři. Ze začátku mu pomáhaly transfuze. Byl pak nějakou dobu jako znovuzrozený. Ale postupem času bohužel přestaly působit pozitivně. Karel kvůli leukemii slábl, byl strašně unavený, odcházel mi před očima,“ zavzpomínala na svého milovaného muže v rozhovoru pro deník Blesk vdova Eva.

Karel Štědrý byl třikrát ženatý. S první manželkou Janou Plodrovou se seznámil na plovárně v Podolí, když mu bylo 18 let. Jana byla o několik let starší a za sebou už měla jedno nevydařené manželství. Právě kvůli tomu ji svým rodičům dlouhou dobu tajil. Po čtyřech letech vztahu Jana přišla do jiného stavu a vzali se. Měli spolu dvě dcery – Zuzanu a Terezu. Spokojené soužití narušila až vážná nemoc jeho ženy. V pouhých 42 letech ovdověl a na dospívající dcery zůstal úplně sám.

Po třech letech se znovu oženil, a sice s Evou Vondruškovou, matkou bývalé televizní moderátorky a zpěvačky Nicol Lenertové (47). Jak přiznal v pořadu 13. komnata, dcery macechu příliš dobře nepřijaly, a i proto brzy následoval rozvod. Životní štěstí našel až díky třetí manželce Evě, kterou si bral v roce 1984, měl s ní syna Karla a byl s ní až do své smrti. Po revoluci začal podnikat s automaty na pití, díky čemuž zbohatl. Peníze a velké výdělky ho ovšem nezkazily. Pořád zůstával svůj, tak jak ho všichni celý život znali.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.