Tílko a žabky? Nevhodné oblečení v práci vás může připravit i o peníze

Odhaleným dekoltem nebo nohama v žabkách v lepším případě pohoršíte některého z kolegů nebo nadřízených. V horším ale budou mít přímý dopad na vaše postavení ve firmě, potažmo i plat. Věděli jste, že dobře oblečení a upravení lidé si dokážou u pohovoru vyjednat více peněz? Nechte za sebe mluvit svou dobře odvedenou práci a nedovolte, aby vás srazil nevhodně zvolený dress code.

Základní typy oblékání do zaměstnání by se daly rozdělit do čtyř kategorií podle formálnosti. V některých firmách je nemyslitelné, aby měli muži cokoliv jiného než oblek a ženy například elegantní kostýmek nebo formální šaty vhodné délky, jinde si můžete dovolit i kraťasy a tričko.

Obecně platí, že pokud se setkáváte s klienty, musí být váš dress code reprezentativní. Hůře se pak vhodný outfit vybírá těm, kteří pracují například v kanceláři, kde se potkávají jen se svými kolegy.

Ženy mají nepochybně větší rozsah možností, jak se obléct slušně a zároveň nepadnout vedrem. Většinou si mohou dovolit odhalit alespoň část nohou i paží a hlídat musí především oblast dekoltu a stehna/hýždě. Pro muže pak platí spíše pravidlo podobné dětské říkance: „Hlava, ramena, kolena, palce…“, kdy jen ta hlava může koukat a zbytek musí být zahalen. Budiž útěchou pro všechny muže, že například nošení podprsenky je v práci naprostou nutností a i ta dokáže ženám v létě život znepříjemnit.

Hranice mezi typy vhodného oblečení v různých firmách jsou tenké. Pokud si nejste jistí, je nejlepším řešením konzultovat dress code s HR oddělením.

Jak se obléct podle typu zaměstnání

Formal dress code je společenský a týká se většinou všech ředitelů, bankéřů, právníků apod., kteří jsou v osobním kontaktu s klienty. Pro muže jsou to obleky, košile jednobarevné nebo jen s jemným vzorem, kravaty, společenské boty. Pro ženy kalhotové kostýmky nebo sukně se sakem, halenky, šaty plus sako, délka sukně nebo šatů vždy minimálně 2 cm pod kolena, tělové nebo tmavé punčochy, uzavřená obuv na podpatku.

Business casual je stále vhodný pro kontakt se zákazníky, je o stupeň méně formální a jeho uvolněnost se týká spíše materiálu a barev. Čím „širší“ je vzor a barevnější, tím méně je outfit formální. Muži mohou zvolit například plátěné kalhoty a saka sportovnějšího stylu, kravata být může, ale nemusí, hodí se i svetry typu cardigan nebo pulovr. U žen je „uvolněnost“ podobná, sukně a šaty mohou být pestřejší, výraznější, stále ale ke kolenům, se zahalenými rameny, bez vyzývavých výstřihů, obuv uzavřená.

Smart casual je nejběžnějším stylem napříč různými odvětvími firem. Zaměstnanci by měli dbát na určitou míru profesionality, zároveň ale mohou přidat do oblékání svůj osobní styl. Jde většinou o dress code, který zákazník nevidí, přesto je ale potřeba ctít to, že firmu svým způsobem reprezentujeme. Muži tedy nemusí nosit zrovna oblekové kalhoty, ale neměli by sahat ani po džínách. Nemusí mít košili, ale měli by se vyvarovat vytahaných trik a mikin. Rozhodně by ani ve velkých vedrech neměli sahat po tílkách a otevřených botách, jako jsou pantofle či žabky.

Ideální jsou zavřené boty, které mohou být i plátěné, pokud mají „společenský“ střih, jednobarevné dlouhé kalhoty a tričko s límečkem, košile, pulovr nebo podobný typ svršku. Ženy si mohou dovolit více experimentovat a kombinovat odlišný styl svršku a spodku, například sukni se svetrem, různé typy topů (ovšem bez odhaleného dekoltu a ramen), kalhoty různých typů, ne ale džíny, obuv s uzavřenou špičkou. Mnohem více se mohou odvázat v barvách a vzorech, sáhnout i po výrazné bižuterii, ozdobách do vlasů, šátcích apod.

Casual je nejuvolněnějším dress codem, který bývá povolen v některých firmách, kam chodíte vykonávat svou práci, ale nesetkáváte se se zákazníky a příliš často ani s nadřízenými. Snadno ale sklouzne k tomu, že se zaměstnanci oblékají až moc neformálně, což může ovlivnit i to, jak se na ně jejich kolegové a nadřízení budou dívat. Schopnost přiměřeně se obléknout zkrátka souvisí s celkovým obrazem toho, jaký jste pracovník. U mužů nesmí sklouznout k roztrhaným vyšisovaným džínám, kraťasům nad kolena, tílkům nebo vytahaným tričkům, ani ve velkých vedrech se nehodí přijít v pantoflích či žabkách. Trička by neměla mít nevhodné nápisy a obrázky. To samé platí u žen, které by navíc neměly nosit hluboké výstřihy ani příliš jemné materiály upnuté na tělo, sukně by měly být nejvýše těsně nad kolena, obuv s otevřenou špičkou ano, ale ne žabky.

Samozřejmostí jsou vždy a u všech čisté boty, oblečení vyžehlené a čisté, bez žlutých kol od potu v podpaží, neprůhledné materiály, učesané vlasy, decentní líčení a podobně.

Přečtěte si také: Jaké oblečení je pro vaši postavu to pravé?

Pozor na neformální pátky

Nejhorší bývají tzv. casual Fridays, kdy mnozí nabývají dojmu, že je úctyhodné, že v tento poslední den pracovního týdne vůbec přišli do práce, místo aby zůstali doma. Jejich dress code je pak (hlavně během léta) někde na pomezí domácího pyžama a plážové módy. Pátek je ale pracovní den jako každý jiný, pokud tedy vaši nadřízení s HR oddělením nestanovili jinak, stále platí stejný styl dress codu jako předchozí dny v týdnu.

V létě vás zachrání dobrý střih a materiál

I během horkých dnů se můžete obléct slušně a zároveň se netopit ve vlastním potu nebo škrtit v nepříjemném oblečení. Důležitý je výběr materiálů a střihů. Přírodní materiály, jako je bavlna, len, a dokonce i vlna, se pro parná léta hodí nejlépe. Lépe vám bude ve volnějších střizích, velice příjemná a ideální jsou lehká a nepodšitá saka a bavlněné kalhoty typu chinos doplněné košilí. Ženy, které to mají v létě díky všemožným druhům sukní, kalhot i šatů o něco jednodušší, by neměly „ujíždět“ k plážovým typům outfitů, ale volit spíše vzdušný materiál šatů se střihem vhodným do práce, k tomu například baleríny nebo obuv s otevřenou špičkou.

Vyhněte se faux pas

Některé věci, které se týkají vašeho oblékání a vzhledu celkově, sice nemusí být vyloženě psány, ale když na ně budete dbát, můžete se vyhnout trapným situacím.

  • Tetování a piercingy jsou čím dál víc rozšířené a na spoustě pracovišť jsou tolerovány, přesto je ve firmách často vhodné piercingy vyndat a tetování zakrýt.
  • Dobře padnoucí podprsenka v barvě, která pod daným oblečením není vidět, by měla být základem každého outfitu. Odstávající, prosvítající nebo vyčuhující spodní prádlo zkrátka není dobrou vizitkou. To samé platí například pro černé kalhotky pod světlými kalhotami.
  • Nevhodně vybrané ponožky dokážou zkazit celý zbytek vašeho outfitu. Už je sice moderní i možné sáhnout po barevných vzorech, zvažte ale, aby se délkou i vzorem opravdu hodily k oblečení i botám a nepoutaly přehnaně pozornost.
  • Propocené koláče na oblečení jsou v některých dnech téměř nevyhnutelné, nakupte tedy pro tyto případy vhodné spodní oblečení. Existují například speciální tílka a trička pod košile, které vás nejen v létě zachrání. Ženy jistě ocení šortky proti tření stehen, které nebudou pod sukní či šaty vidět.
  • Dobře padnoucí outfit zůstává tam, kde má, ve všech polohách. Tedy i vsedě s nohou přes nohu a podobně. Pokud se vám v tu chvíli sukně, šaty nebo kalhoty vytáhnou příliš vysoko a odhalí, co nemají, pak se do práce nehodí.

Co mít vždy po ruce

  • Deodorant a žvýkačka vás jistě nejednou zachránily a měl by být povinnou výbavou každého zaměstnance. Nikomu nebude příjemné vás upozorňovat na to, že zrovna nevoníte, a tak je používání těchto věcí čistě na vašem zdravém uvážení.
  • Hřeben bude vhodný především pro dámy, ale i pány s divokou kšticí, kterou je potřeba občas uhladit.
  • Papírové kapesníky pro případ kýchnutí na poradě nebo nečekané alergické reakce či jiné nehody rozhodně také oceníte.
  • Kosmetiku, jako je pudr nebo rtěnka, ocení především ženy, které by v průběhu dne měly svůj make-up občas zkontrolovat a případně upravit.
  • Balzám na rty se hodí v zimě i v létě, i vlivem slunce totiž můžete mít rty popraskané a nehodí se, abyste si je okousávali nebo přejížděli jazykem.
  • Sada na manikúru nebo jen nůžtičky/kleštičky a pilník vás zachrání ve chvíli, kdy si zatrhnete nebo poničíte nehet. Pinzeta se může hodit například ve chvíli, kdy si v zrcadle v práci, kde je jistě jiné světlo, všimnete nechtěného chlupu na bradě či nevytrhnutého chloupku u obočí.
  • Šitíčko se také může hodit a mít ho v kanceláři v šuplíku je to nejmenší, nezabere téměř žádné místo. Minimálně nůžky na otravné cedulky, které někdy zaregistrujete až po vyprání nového oblečení, jistě oceníte. Velkou záchranou může být i spínací špendlík, který přichytí třeba nevhodně zvolený výstřih u halenky. Rozjíždějící se zip u kalhot naopak zachráníte i obyčejnou malou gumičkou, kterou provléknete jezdcem a zachytíte za knoflík.
  • Náhradní košile/tričko, ale i další kousky oblečení vybrané podle vašeho uvážení využijete ve chvíli, kdy se například polijete nebo potřísníte u oběda.
  • Sada na čištění bot se bude hodit hlavně manažerům a manažerkám, kteří potřebují mít dokonale lesklé polobotky nebo lodičky na schůzky. Zvažte také lepidlo na případnou rychlou záchranu „krokodýlích“ podrážek.

Sdílejte článek
Štítky léto styl košile zaměstnanci obuv materiál neformální styl dress code smart casual business casual oděv sako jak se obléknout

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.