Celebrity

12. prosince 2023 06:30

Tomáš Durčák

Video s pudinkem bylo pro Harryho poslední kapkou. Podle expertky kvůli němu opustil rodinu

Expertka na britskou královskou rodinu tvrdí, že poslední kapkou, která podnítila rozhodnutí prince Harryho zříct se svých povinností a opustit rodinu, bylo video, na němž princ George míchá vánoční pudink. Čím ho tolik pobouřilo?

Vztahy mezi Buckinghamským palácem a Harrym s Meghan byly před koncem roku 2019 již tak napjaté a zčásti poničené, když se zmíněné video objevilo na sociálních sítích, na oficiálních stránkách paláce. Na krátkém videu je vidět malý princ George, tehdy ještě Charles, princ z Walesu, princ William a královna Alžběta II., kteří se v paláci sešli na Štědrý den, aby společně připravili tradiční vánoční pudink.

Symbolika těchto záběrů je nasnadě. Ukázaly tehdy jasně, že britská královská rodina má svou linii do budoucna velmi dobře zabezpečenou a její jádro, ukázané zde hned ve čtyřech po sobě jdoucích generacích, drží pevně při sobě. Královnu na záběru se svými třemi očekávanými následovníky doplnil vánoční stromek a zmíněná mísa s pudinkem.

Jen o pár hodin později Alžběta II. v rámci svého tradičního televizního proslovu promluvila k Britům. Šlo o onen tehdy kontroverzní proslov, při němž byly vedle panovnice jasně vidět portréty Williama i Kate, avšak snímky Harryho i Meghan zcela chyběly. Na první pohled obě tyto drobnosti působily zcela nevinně a v závoji vánoční atmosféry vlastně i roztomile.

V Kanadě, kde tehdy Harry s Meghan sídlili, však vyvolaly menší povyk. „Vyřazení Harryho a Meghan ze slavnostní tabule bylo změnou, kterou Palác provedl na poslední chvíli. Těsně před tím, než Její Veličenstvo královna začala natáčet, prohlédla si stůl, na němž byly uspořádány fotografie, které před tím s láskou vybrala. ‚Tahle‘, řekla prý panovnice, zatímco si prohlížela další snímky minulých i budoucích panovníků. ‚Předpokládám, že tuhle nepotřebujeme‘,“ citovala expertka Daniela Elsner knihu Brothers and Wives autora Christophera Andersena.

Královský komentátor Omid Scobie a spoluautorka Carolyn Durand napsali ve své knize Finding Freedom, že „pro Harryho a Meghan bylo video jen dalším jasným náznakem, že musí zvážit svou vlastní budoucnost mimo královskou rodinu“. Elser doplňuje: „Poselství z obou těchto věcí bylo jasné: Harry byl nedůležitý, všechny velmi jasně a pro něj nebezpečně připomínaly jeho nepodstatnost v královské hierarchii. Palác jasně naznačil, že vévoda a vévodkyně ze Sussexu byli nepotřební, okrajoví a na druhé koleji.“

Princ Harry se minulý měsíc nezúčastnil ani 75. narozenin svého otce, krále Karla III.:

Sdílejte článek
Štítky fotografie video Alžběta II. princ Harry Meghan Markle proslov Štědrý den Buckinghamský palác Karel III. vánoční pudink Britská královská rodina William, princ z Walesu George, princ z Cambridge Vánoce 2023

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.