11 nejzdravějších podzimních druhů ovoce nebo zeleniny. Víte, čím vám prospějí?
Jaká zelenina nebo ovoce je nejpopulárnější během podzimu? Co nejčastěji vídáte na obálkách gurmánských časopisů a na sociálních sítích vašich přátel? Dýni! Dýňová polévka, pyré, cupcaky, zapečená dýně... Dýně ale zdaleka není jedinou zdravou sezonní potravinou, na níž si můžete během tohoto období pochutnávat.
Jablka
Toto podzimní ovoce je bohaté na antioxidanty a vitamin C, který pomáhá posílit imunitní systém. Dokonce snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny. Navíc mají jablka vysoký obsah prebiotického pektinu, který napomáhá vyživovat střevní bakterie a také snižovat hladinu cholesterolu.
Průměrný obsah živin v jednom jablku: 95 kcal, 0,3 g tuku, 25 g sacharidů (z toho 19 g cukrů), 2 mg sodíku, 4 g vlákniny, 0,5 g bílkovin
Dýně
Určitě víte, že tyto velké oranžové plody nemusíte využívat jenom coby dekoraci na Halloween. Dýně je vynikajícím zdrojem vitaminu A, který může zlepšit váš zrak, pokud s ním tedy máte problémy. Má také vysoký obsah fytosterolů napomáhajících snižování špatného (LDL) cholesterolu. Z barvy je patrné, že v dýni nechybí betakaroten, který vás chrání před negativním působením volných radikálů. A co vás určitě potěší – dýně je nízkokalorická.
1 šálek vařené nebo pečené dýně obsahuje: 49 kcal, 0,2 g tuku, 12 g sacharidů (z toho 5 g cukrů), 2 mg sodíku, 3 g vlákniny, 2 g bílkovin.
Růžičková kapusta
Věřte, že nejste jediní, kdo na tuto zeleninu nemá zrovna dobré vzpomínky, protože vám ji v dětství neustále vnucovali v polévce. Ale zkuste jí dát ještě jednu šanci. Je totiž zdrojem jak železa, které pomáhá vašemu tělu tvořit červené krvinky, tak i vitaminu K, jenž posiluje zdraví kostí. A to není všechno z benefitů kapustiček. Dále totiž obsahují vitamin C posilující imunitu. Pokud nevíte, jak je připravit, můžete je třeba orestovat s nějakou další zeleninou, lehce prosolit a dochutit pepřem nebo bylinkami.
1 šálek růžičkové kapusty obsahuje: 38 kcal, 0,3 g tuku, 8 g sacharidů (z toho 2 g cukru), 22 mg sodíku, 3 g vlákniny, 3 g bílkoviny.
Fíky
Tyto podzimní plody jsou dobrým zdrojem vlákniny, která napomáhá snižovat hladinu cholesterolu, kontrolovat hladinu cukru v krvi, zabraňovat zácpě a udržet delší pocit zasycení. Díky tomu nás chrání před přejídáním. Ve fících také najdete draslík, jehož funkcí je regulace krevního tlaku.
Velký fík obsahuje: 47 kcal, 0,2 g tuku, 12 g sacharidů (z toho 10 g cukrů), 1 mg sodíku, 2 g vlákniny, 0,5 g bílkoviny.
Květák
Květák se řadí mezi skvělé zdroje vitaminů C a K, což podporuje regulaci zánětlivé reakce vašeho organismu. Také je bohatý na kyselinu listovou. Ta je velmi důležitá pro ženy, které se chystají otěhotnět, protože její pravidelná konzumace napomáhá snižovat u miminek riziko vzniku rozštěpu páteře i rtů.
1 šálek květáku obsahuje: 27 kcal, 0,3 g tuku, 5 g sacharidů (z toho 2 g cukrů), 32 mg sodíku, 2 g vlákniny a 2 g bílkovin.
Červená řepa
Tuto kořenovou zeleninu provází podobný osud jako růžičkovou kapustu. Pokud ji někdy vezmeme na milost, tak až v dospělosti. Přitom je její konzumace tak zdravá! Proč? Protože obsahuje fytonutrient nazvaný betalains, který má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Řepa je také dobrým zdrojem kyseliny listové, draslíku a manganu, což pomáhá při vstřebávání vápníku a srážení krve.
Půl šálku červené řepy obsahuje: 37 kcal, 0 g tuku, 8 g sacharidů (z toho 7 g cukrů), 65 mg sodíku, 2 g vlákniny, 1 g bílkovin.
Hrušky
Toto prosté ovoce dokáže každé jídlo příjemně dochutit a zároveň ho udělat výživnější. Hrušky jsou skvělým zdrojem vlákniny, antioxidantů, vitaminu C a také mědi, která může sloužit coby ochrana před některými druhy rakoviny. Najděte v nich také bór, díky němuž tělo dokáže zadržovat vápník a hospodařit s ním.
1 středně velká hruška obsahuje: 101 kcal, 0 g tuku, 27 g sacharidů (z toho 17 g cukru), 2 mg sodíku, 6 g vlákniny, 1 g bílkovin.
Granátové jablko
Šťavnaté granátky jsou klenotem nejen ve vzhledu, ale také ve zdravotním přínosu. Jsou doslova nabité antioxidanty, které bojují proti chorobám, a pak také vlákninou a draslíkem, jenž podporuje zdraví kardiovaskulárního systému a zlepšuje krevní tlak.
Půl šálku obsahuje: 72 kcal, 1 g tuku, 16 g sacharidů (z toho12 g cukrů), 3 mg sodíku, 4 g vlákniny, 1 g bílkovin.
Brusinky
Tyto červené plody představují koncentráty zdraví. Jsou napěchované vlákninou, prebiotiky (podporují zdraví a správnou činnost střev), vitaminem C a antioxidanty.
Půl šálku brusinek obsahuje: 23 kcal, 0 g tuku, 6 g sacharidů (z toho 2 g cukrů), 1 mg sodíku, 3 g vlákniny, 1 g bílkovin.
Sladké brambory
Podzimní zelenina, kterou můžete v podstatě koupit po celý rok. Předností sladkých brambor neboli batátů je velké množství vlákniny a vitaminu A a C v každé porci. A samozřejmě se z nich dělají opravdu chutné hranolky.
Jedna průměrně velká sladká brambora obsahuje: 112 kcal, 0,1 g tuku, 26 g sacharidů (z toho 5 g cukrů), 72 mg sodíku, 4 g vlákniny, 2 g bílkovin.
Hroznové víno
Kdo by neměl rád podzim kvůli vinobraní! Ale opět je třeba zdůraznit, že sladké plody vinné révy nejsou skvělé jenom na lahodný mok. Obsahují totiž mnoho antioxidantů, konkrétně polyfenoly, a vitamin K, který mj. napomáhá vytvářet silnější kosti.
1 šálek hroznového vína obsahuje: 104 kcal, 0,2 g tuku, 27 g sacharidů (z toho 23 g cukrů), 3 mg sodíku, 1 g vlákniny a 1 g bílkovin.
-šp-