Jak pomoci tělu, aby se lépe bránilo virům? Dopřejte mu zinek a tyto dva vitaminy
Jak pomoci tělu, aby se lépe bránilo virům? Dopřejte mu zinek a tyto dva vitaminy Zdroj: iStock
Důležitým zdrojem zinku jsou semínka, především dýňová a slunečnicová Zdroj: iStock
Zinek obsahuje i hovězí maso, játra nebo mořské ryby Zdroj: iStock
Dalším zdrojem zinku jsou vaječné žloutky. Jeden žloutek obsahuje 5 mg zinku. Zdroj: iStock
Pokud nechcete přemýšlet, zda vaše strava obsahuje dostatek vitaminů i zinku, zkuste doplněk stravy IMUNO PROTECT, který obsahuje vitamin C, D i zinek. Je vhodný i pro vegetariány a prodává se také varianta pro děti. Zdroj: archiv značky
Bohatým zdrojem vitaminu C jsou šípky. Nasbírejte si je, usušte a dělejte si z nich třeba čaj. Zdroj: iStock
Dalším skvělým zdrojem céčka je rakytník. Na pokrytí denní dávky stačí jeden plod tohoto keře. Můžete užívat například rakytníkový olej nebo sirup. Zdroj: iStock
Osvědčeným doplňkem stravy s preventivním účinkem je Preventan. Lze ho užívat dlouhodobě, pomáhá udržovat imunitní systém, čímž podpoří zdraví celého organismu. Díky obsahu vitamínu C snižuje míru únavy a vyčerpání. Zdroj: archiv značky
Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Slunění dvakrát týdně alespoň po dobu 20 minut by mělo člověku zaručit dostatečnou dávku tohoto vitaminu. Zdroj: iStock
Když nemáme dost sluníčka, lze vitamin D doplnit částečně ze stravy. Dobrým zdrojem vitaminu D jsou mořské ryby. Zdroj: iStock
Dalším důležitým zdrojem déčka jsou mléčné produkty. Zdroj: iStock
Pro zmírnění potíží při nachlazení a chřipce se doporučuje pár dní užívat pastilky s obsahem 13 - 25 mg zinku. Vyzkoušet můžete například Zinek Forte. Zdroj: archiv značky
Věhlasný rybí olej Möller’s z Norska s novou příchutí jablka obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin a je také skvělým zdrojem vitaminů A, D a E, proto je jedním z nejlepších způsobů, jak posílit imunitní systém. Zdroj: archiv značky
Pokud nechcete přemýšlet, zda vaše strava obsahuje dostatek vitaminů i zinku, zkuste doplněk stravy IMUNO PROTECT, který obsahuje vitamin C, D i zinek. Je vhodný i pro vegetariány a prodává se také varianta pro děti. Zdroj: archiv značky
Bohatým zdrojem vitaminu C jsou šípky. Nasbírejte si je, usušte a dělejte si z nich třeba čaj. Zdroj: iStock
Dalším skvělým zdrojem céčka je rakytník. Na pokrytí denní dávky stačí jeden plod tohoto keře. Můžete užívat například rakytníkový olej nebo sirup. Zdroj: iStock
Osvědčeným doplňkem stravy s preventivním účinkem je Preventan. Lze ho užívat dlouhodobě, pomáhá udržovat imunitní systém, čímž podpoří zdraví celého organismu. Díky obsahu vitamínu C snižuje míru únavy a vyčerpání. Zdroj: archiv značky
Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Slunění dvakrát týdně alespoň po dobu 20 minut by mělo člověku zaručit dostatečnou dávku tohoto vitaminu. Zdroj: iStock
Když nemáme dost sluníčka, lze vitamin D doplnit částečně ze stravy. Dobrým zdrojem vitaminu D jsou mořské ryby. Zdroj: iStock
Víte, co se děje od okamžiku, kdy se do těla dostane respirační vir? Probíhá netušený boj, který můžete podpořit stravou, pohybem a vitaminovými doplňky. Každý má v imunitním systému jinou funkci a bojuje jinde a jinak. Nelze proto říct, že by jeden konkrétní prvek byl ze všech nejlepší. Přesto se často skloňují tři, s nimiž se uzdravíte daleko dřív. Vitamin C, vitamin D a zinek.
„V případě vitaminu C, vitaminu D a zinku je oprávněné tvrzení, že bez jejich dostatečného příjmu je imunita nedostatečná. Suplementace těchto nezbytných složek v podobě kvalitních potravinových doplňků lze doporučit jak preventivně, tak v podobě zvýšených dávek při známkách infekce nebo pocitů ztráty životních sil,“ upozorňuje prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc., přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Hradec Králové.
Víme tedy, co naše tělo v době zvýšeného rizika virových infekcí potřebuje, ale jak vlastně probíhá cesta viru v těle? A jak konkrétně se do boje proti virům zapojují zmíněné dva vitaminy a zinek?
První obrana před patogeny
Prvotní ochranou je kůže, sliznice, slzy, sliny i žaludeční šťávy schopné zničit choroboplodné zárodky v jídle. Nosní a krční sliznice je u převážné většiny virových infekcí bránou pro jejich vstup. Pro celistvost epitelových buněk, které sliznice vystýlají, je nezbytný právě vitamin C, D, a zinek.
Chrání nás vrozená imunita po předcích
Po překonání první bariéry se zapojí tzv. vrozená imunita, kterou jsme vybaveni od přírody. Sem patří makrofágy – buňky schopné pohlcovat a usmrcovat nepřátelské mikroorganismy a patogeny. Zároveň i buňky s receptory, které obecně registrují cizorodou látku a snaží se jí zbavit zánětem. Na sobě to pocítíte jako zvýšenou tělesnou teplotu nebo jako pocit hoření a někdy i otok konkrétní části těla.
IMUNITA PODLE VĚKU: JAK JI ÚČINNĚ POSÍLIT, KDYŽ JE VÁM 20, 30 NEBO 60 LET?
Získaná imunita přichází postupně
Postupně se připojují i mechanismy získané (též adaptivní) imunity. Zde figurují T a B lymfocyty (bílé krvinky), nejdůležitější strážci imunitního systému podpořené vitaminem C. Dále NK buňky (typ bílé krvinky, tzv. natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím. Ty aktivuje dostatečné množství vitaminu D.
Po celou dobu se organismus snaží identifikovat, o jaký virus přesně jde. Při prvním setkání je imunitní odpověď samozřejmě delší. Virus může mezitím proniknout do jádra tělní buňky, přepsat DNA a začít se množit. Čím dříve tělo zjistí a zareaguje, tím méně škody nastane. A s tím mu může výrazně pomoci vitamin C.
Zinek chrání buňky před virem
Proniknutí virů do jádra buňky zamezuje dostatečné množství zinku, který „obstoupí“ buňky a chrání je. Zinek zároveň podporuje množení, růst, tvorbu a funkci buněk imunity (např. makrofágy, dendritické buňky, paměťové buňky), jejichž počet a funkčnost jsou klíčové. Po prvním setkání vytvoří bílé krvinky zmíněné paměťové buňky, kam se uloží důležité informace o daném patogenu. Tato paměť slouží k tomu, aby organismus mohl ihned efektivně zareagovat, pokud by tělo napadl znovu ten samý patogen. Na tomto principu funguje očkování.
VŠECHNO VÁS BOLÍ A NEHUBNETE? MOŽNÁ VÁM CHYBÍ ZINEK
Vitamin D reguluje reakce
Při prvním setkání s neznámým virem se může stát, že se organismus „zblázní“ a začne útočit na všechno možné včetně vlastních imunitních buněk. Tato regulační úloha patří vitaminu D, který situaci koriguje a kontroluje, aby protilátky cíleně napadaly jen patogen a neobrátily útok na tělo. Vyváženost a rovnováha reakcí je při boji nezbytná.
Vitamin C při dostatečném množství
- podporuje celistvost kůže a sliznic
- urychluje imunitní reakce těla
- podporuje akci T a B lymfocytů (bílé krvinky)
- antioxidant
Doporučená denní dávka vitaminu C je 80–100 mg. V době chřipkových epidemií nebo různých virových onemocnění se toto množství doporučuje zvýšit na 250 mg.
Vitamin D při dostatečném množství
- podporuje celistvost kůže a sliznic
- reguluje imunitní reakce těla, aby se neobrátily proti němu
- aktivuje NK buňky (druh bílých krvinek) bojující proti infekcím
K dosažení denní dávky vitaminu D by měl dospělý člověk zkonzumovat 1 000–2 000 jednotek (IU). Obézní lidé potřebují až třikrát vyšší dávku. Mezinárodní denní dávka vitaminu D, jehož hlavním zdrojem je sluneční záření, by se měla u dospělého člověka v závislosti na více faktorech pohybovat zhruba kolem 800 jednotek (IU)
Zinek při dostatečném množství
- podporuje celistvost kůže a sliznic
- chrání tělní buňky před napadením
- zabraňuje viru vstupu do jádra buňky
- podporuje množení, vznik a růst imunitních buněk
Doporučená denní dávka zinku je asi 15 mg, u sportovců, těhotných a kojících maminek až 20 mg.
A jak zaručit tělu, aby mělo dostatek zinku i obou zmíněných vitaminů? Podívejte se v galerii, jak je ideálně tělu dodat: