Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Proč nás trápí citlivé zuby? V noci jimi skřípeme a bělíme je popelem

Zvýšená citlivost zubů trápí podle odhadů víc než třetinu dospělých. Zatímco u dětí se stomatologové s tímto problémem prakticky nesetkávají, dospělí pacienti si stěžují často, nejvíce na citlivost až bolestivost zubů při pití studených či horkých nápojů.
Vydáno: 22.10.2015, Anna Kopečková
Bolest nemusí způsobovat jen nevhodné jídlo nebo špatná hygiena
Bolest nemusí způsobovat jen nevhodné jídlo nebo špatná hygiena Autor: Thinkstock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ačkoli bývá nejčastějším důvodem špatně prováděná dentální hygiena, nepodceňujte ani riziko vážnější zdravotní příčiny. „Při zvýšené citlivosti zubů je vždy potřeba zjišťovat, jestli je příčinou špatná dentální hygiena nebo vážnější problém, jakým může být zubní kaz či nadměrné opotřebení zubů. Například okousáním zubů, pokud jimi v noci skřípete, nebo dlouhodobější konzumací hodně tvrdé stravy či častou konzumací kyselých nápojů,“ říká vedoucí lékař pražského Zubního centra Ořechovka Robert Vondruška.

Pokud vás citlivé zuby trápí, nechte se u stomatologa podrobně vyšetřit. Mimo jiné by vám měl zhotovit skusové rentgenové snímky, které jsou diagnosticky maximálně přesné a odhalí i skryté zubní kazy.

Když vadí sladké, kyselé, horké i studené

Zvýšená citlivost zubů se většinou projevuje výraznou bolestí v reakci na určitý podnět. Nejčastěji na studené a teplé nápoje či jídlo, ale také na sladké či kyselé. Bolest zpravidla trvá krátce, o to je však nepříjemnější. „Pacienti nám v ordinaci popisují jak bolestivé reakce na kolové nápoje či kyselé džusy, tak také na nejrůznější potraviny od medu přes ovocné gumové bonbony až k nutele. Máme i pacienty, kteří si stěžují na citlivost a bolest zubů při běhání, kdy dýchají s otevřenými ústy a vdechují studený vzduch,“ přibližuje zubní lékařka Kamila Hejková.

Jsou i horší věci, než sladké bonbóny

Potraviny, které podle zubařů nejvíc škodí vašim zubům. A nejsou to jen sladkosti!

 

Pozor na skřípání zubů a makrobiotiku

Příčinou zvýšené citlivosti zubů může být jejich nadměrné opotřebení, kdy na kousacích ploškách zubů chybí sklovina, kterou si člověk postupem času okousal.

Stomatologové se s tím nejčastěji setkávají u lidí, kteří v noci skřípou zuby, což se odborně nazývá bruxismus. „Pacienti sami obvykle o nočním skřípání zubů ani nevědí a často je k návštěvě zubaře přiměje až partner, jemuž vadí nepříjemné zvuky, které noční skřípání zubů doprovázejí,“ uvádí zubní lékařka. Pokud si sklovinu nevědomky ničíte tímto způsobem, je řešením noční chránič (nightguard), který v ordinaci vyrobí ve spolupráci se zubní laboratoří každému pacientovi individuálně. „Noční chránič má ale smysl jen tehdy, pokud je pacient disciplinovaný a na noc si ho pravidelně nasazuje,“ dodává lékařka.

„Nadměrné opotřebení zubů na kousacích ploškách pozorujeme také u pacientů, kteří konzumují hodně tvrdou stravu, například u makrobiotiků,“ doplňuje Robert Vondruška.

 

Popílek z cigaret? Na zuby rozhodně ne

Opotřebení skloviny si můžete způsobit i amatérskou snahou o odstranění pigmentů ze zubů nebo o vybělení zubů s pomocí nevhodných prostředků. „Setkali jsme se s pacienty, kteří k tomu používali jemný písek, popílek z cigaret nebo citronovou šťávu. Takové experimenty rozhodně nedoporučujeme,“ varují stomatologové.

Co na to říká zubař?

Domácí bělení zubů: banánem, octem nebo jedlou sodou. Funguje to?

 

Jak to řešit

Pokud lékař při zjišťování příčiny citlivých zubů odhalí výraznější defekt skloviny, případně úbytek zuboviny, je možné chybějící zubní tkáň doplnit estetickou bílou (fotokompozitní) výplní. „Tato výplň doplní zub do původního tvaru a zabrání jak citlivosti zubu, tak dalšímu úbytku zubní tkáně v daném místě. V případě velkých defektů na předních zubech můžeme uvažovat i o keramických fazetách,“ nabízí možná řešení zubní lékař Robert Vondruška.

Je domácí bělení bezpečné? Co se zuby moudrosti? Má cenu čistit si zuby víc než 2x denně?... I na to máme odpověď.

9 věcí, na které jste se chtěli zeptat svého zubaře

 

Když jde „jen“ o hygienu

Pokud vyšetření ukážou, že máte citlivé zuby kvůli nedostatečné či špatně prováděné ústní hygieně, je řešením návštěva dentální hygienistky, která vám pomůže s nápravou. „Většinou zjistíme, že pacient si zuby čistí špatným způsobem a k tomu špatným zubním kartáčkem. Ten musí být měkký,“ zdůrazňuje dentální hygienistka Tereza Svobodová.

Kvůli špatné technice čištění zubů a používání nevhodných kartáčků dochází k ústupu dásní u krčků zubů a k jejich odhalování. Někdy k tomu ještě přispívají špatné stravovací návyky, kdy lidé konzumují velké množství kyselých nápojů nebo potravin. „V důsledku obnažení zuboviny (dentinu) na krčcích zubů dochází ke dráždění kanálků (tubulů), které jsou zde přítomny, a to způsobuje lidem bolest,“ vysvětluje dentální hygienistka.

Na citlivé zuby může lékař či dentální hygienistka aplikovat přímo v ordinaci profesionální prostředky, které většinou citlivost zubů okamžitě odstraní a jejichž účinek trvá až několik měsíců. Nebo si pacient může nechat doporučit zubní pastu nebo ústní vodu na citlivé zuby. „Ovšem účinnost těchto volně prodejných prostředků je různá a také rychlost zlepšení problému citlivosti se liší případ od případu. Každopádně se u nich efekt nedostaví okamžitě,“ shodují se odborníci.

Článek je zařazen v: citlivé zuby, bolest zubů
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama