Celebrity

15. dubna 2024 10:00

Tomáš Durčák

Ben Affleck i Jamie Lee Curtis mají nebinární děti: Ze Seraphine je Fin, z Thomase Ruby

Byť si příčinou tohoto trendu stále nejsou stoprocentně jistí ani dětští psychologové a lékaři, faktem je, že v posledních letech výrazně přibývá dětí, jež se neztotožňují se svým rodným pohlavím. V rodinách celebrit jde o ještě častější jev a celá řada známých osobností se tak od svých potomků dozvěděla, že netuší, zda jsou holka nebo kluk, případně touží být opačným pohlavím.

Rodiče, jejichž dítě jim tento fakt oznámí, by nicméně neměli panikařit. Vědci totiž nedávno zveřejnili výsledky čtrnáctileté studie, v níž zkoumali u více než 2700 dětí právě to, jak se u nich ve věku 11 až 25 let mění povědomí o vlastní identitě a pohlaví. Výsledky jasně ukázaly, že většina dětí, které si nejsou jisté svým pohlavím, z tohoto přesvědčení „vyroste“.

Dcera Afflecka provedla coming out na pohřbu

Zatím poslední a stále aktuální je změna identity u dcery Bena Afflecka a jeho bývalé manželky Jennifer Garner. Patnáctiletá Seraphina Rose se totiž rozhodla, že od nynějška se bude jmenovat „Fin“ a používat zájmeno „oni“. Pro svůj coming out si vybrala předčítání na pohřbu svého dědečka, kde se objevila v černém obleku s kravatou a krátkým sestřihem.

Fin je druhým ze tří dětí Afflecka a Garner, kteří spolu vychovávají ještě dceru Violet Annu a syna Samuela. Herecká dvojice se rozešla v roce 2015 a jejich rozvod byl ukončen o tři roky později, avšak dodnes zůstávají dobrými přáteli.

Inspirace nevlastní sestrou?

Kořeny proměny mladé dcery v nebinární lze však spíš hledat u Jennifer Lopezs níž se Affleck v roce 2022 oženil. Zpěvaččina šestnáctiletá dcera Emme Maribel Muniz totiž rovněž používá „genderově neutrální“ zájmena a podle všeho se s Finem (dříve Seraphinou) jako svou nevlastní sestrou dost sblížila. Lopez nová zájmena své dcery poprvé veřejně představila během svého koncertu v červnu 2022. „[Naposledy], když jsme spolu zpívali, bylo to také na velkém stadionu, jako je tenhle. Já jim pořád nabízím, ať si se mnou zazpívají, ale oni nechtějí,“ řekla tehdy zpěvačka o zpívání se svou dcerou.

Jamie Lee Curtis transgender dceru plně podporuje

Dalším slavným rodičem, jehož dítě nebylo šťastné ve svém biologickém těle, je herečka Jamie Lee Curtis. Její adoptovaný syn Thomas jí v roce 2021 oznámil, že je transgender a jmenuje se Ruby. Herečka posléze přiznala, že pro ni tato chvíle byla šokem, nicméně odmítla o jedno ze svých dětí přijít, a tak se postupem času naučila dřívějšího syna oslovovat novým ženským jménem.

„Učím se nová slova a novou terminologii, vlastně úplně nový jazyk. Jsem v tomto směru nováček, proto je mi jasné, že budu dělat chyby, ale doufám, že nebudou nijak zásadní,“ řekla Curtis, která se dceru rozhodla podpořit i tím, že sošce Oscara, jehož získala za rok 2023, dala zájmeno „oni“. „Rozhodla jsem se ji na počest své transgender dcery Ruby oslovovat zájmenem oni. Daří se jim u mě dobře, už se zabydlují,“ řekla herečka, která dceru dle svých slov miluje jako předtím a jsou na její proměnu s manželem hrdí.

Dceru Charlize Theron zraňuje špatné oslovení

Herečka Charlize Theron v roce 2019 v otevřeném rozhovoru pro Pride Source naznačila, že tehdy sedmiletý syn Jackson je transgender a identifikuje se jako žena. Zdůraznila přitom důležitost používání správných zájmen při oslovování její dcery nejen ze strany médií. A dodala, že když se o malé dceři někde píše s nesprávnými zájmeny, zraňuje ji to. „Příběh mojí dcery je však pouze její. A jednoho dne, bude-li chtít, veřejně jej sdělí,“ odmítla jihoafrická herečka prozradit jakékoli detaily.

Její kolegyně Sigourney Weaver, známá zejména z filmové série Vetřelec, v prosinci 2022 oznámila, že 33letá dcera Charlotte se cítí být nebinární a začala používat zájmeno „oni“. „Máme úžasnou dceru. Nevím, jak to dělá, ale i po třicítce pořád vypadá tak na dvanáct. Ve skutečnosti jsou nebinární a učí,“ popsala Sigourney v podcastu SmartLess.

Dcera Jolie a Pitta z chlapeckých tendencí vyrostla

V minulosti se spekulovalo rovněž o tom, že dcera Angeliny Jolie a Brada Pitta, Shiloh, procházela tranzicí. Mohla za to slova rodičů ohledně její pohlavní identity. V roce 2010 Jolie pro Vanity Fair popsala, jak se čtyřletá dcera ráda převléká za kluka a stříhá si vlasy na krátko, protože „si myslí, že je jedním z bratrů.“

Pitt zase o dva roky dříve řekl v rozhovoru Oprah, že Shiloh chce, aby jí doma říkali „John“. Dcera v minulosti chodila i na společenské akce oblečená v maskulinních oděvech, zejména jako čerstvá teenagerka. V posledních letech se však zdá, že u ní šlo pouze o dětskou fázi a stejně jako většinu dětí z výše zmíněné studie ji postupem věku tyto tendence opustily.

Jak to mají transgender děti na školách:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.