Celebrity

11. září 2023 18:00

Tomáš Durčák

O zesnulou Yvonne Přenosilovou se muži prali. Lásku našla u barona

Zemřela Yvonne Přenosilová

Česká pop-music přišla o jednu ze svých velkých legend. Yvonne Přenosilová byla fenomenální zpěvačkou s výjimečným hlasem. Svého osudového muže nakonec potkala až po nucené emigraci v Německu. Spolu s láskou a posléze potomkem navíc získala i titul baronky.

Popová scéna 60. let minulého století v Československu díky všeobecnému uvolnění vířila novými objevy a mezi nejpůsobivější hlasy té doby rozhodně patřila i Yvonne Přenosilová. Její nesmírný talent ani obrovské charisma však nestačily na to, aby ji ochránily před komunistickým tlakem. Její otec byl v žaláři již v 50. letech a výhrůžné telefonáty ze strany StB pro ni nebyly ničím neznámým.

Čtěte také: Přítelkyně ani matka Jana Palacha o upálení nevěděly, po jeho smrti je komunisté trýznili

Zároveň se o ni zajímal komunistický agent Minařík, který jí pravidelně nosil kytky. „Ten po mně prahnul, to je pravda. I když dodnes nevím, jestli byl zamilovaný, nebo to bylo v popisu práce. Nosil kytičky a pro maminku dortíky,“ svěřila se Přenosilová v rozhovoru pro web iDNES.cz, v němž rovněž vysvětlila, že v branži žádného ctitele neměla a ani ona se do nikoho vyloženě nezamilovala.

„Táta mě vychovával jako kluka, možná proto jsem se o chlapy nestarala. Byli mi jedno. Matka brečela na špatném hrobě, když chránila mé panenství a podezírala kdekoho. Tajně jsem kouřila v autokaru – a to bylo jediné, co mě zajímalo,“ popsala s humorem sobě vlastním Přenosilová. Zpěvačka mimo jiné jako jedna z prvních podepsala manifest Dva tisíce slov.

Mohlo by vás zajímat: Tajemství herce Vítězslava Vejražky. Idol žen kvůli StB svedl i vlastní tetu

Ihned 27. srpna 1968 proto ještě předtím, než by na ni nepochybně dolehly kruté represe počínající normalizace, z ČSR uprchla do Německa, kde se usadila a pokusila vybudovat nový život. Jako zpěvačku ji tam nikdo neznal, a tak se musela živit například jako pracovnice pozemního personálu na letišti. Později se však seznámila s právníkem baronem von Schuckmannem, do něhož se zamilovala.

Vytoužené svatby se nakonec dřívější pěvecká hvězda dočkala v roce 1978, krátce po třicítce. Spolu s osudovým mužem získala i titul baronky a posléze se manželům narodil syn Maxmilián. Stesk po vlasti Přenosilovou nakonec přivedl k Rádiu Svobodná Evropa, s nímž začala ještě před revolucí spolupracovat. Po pádu železné opony se s nadšením vrátila domů a nakonec zvolila přestěhování zpět do Česka – byť pro ni šlo o bolestivý návrat.

Její tehdy čtrnáctiletý syn totiž odmítl jet s ní a raději zůstal v rodném Německu s otcem. Yvonne se v Česku pokusila navázat na svou neuvěřitelně rozjetou kariéru, kterou v roce 1968 násilně přerušila invaze sovětských vojsk. Dřívější slávě se už nikdy přiblížit nedokázala, nadále však spolupracovala s Rádiem Svobodná Evropa. Postupně se zcela stáhla z veřejného života a ke konci života bojovala s několika zdravotními komplikacemi.

Sdílejte článek
Štítky Německo smrt láska manžel matka emigrace syn vztahy výchova zpěvačka Yvonne Přenosilová baron

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.