Celebrity

1. listopadu 2023 09:54

Tomáš Durčák

Zlodějům čelí na Dušičky nejen hroby slavných. Jak proti hřbitovním krádežím bojovat?

Období Dušiček s sebou přináší nejen možnost zavzpomínat na všechny blízké zesnulé, ale pro řadu lidí bohužel i starosti s krádežemi na hřbitovech. Honosné květiny, zdobené svíčky, ale i osobní věci zemřelých se stávají oblíbeným cílem zlodějů, kteří každoročně právě okolo Dušiček zvyšují svou aktivitu. Jak můžeme hrob efektivně před zloději chránit? Pokusili jsme se pro vás najít odpověď.

Ne náhodou před Dušičkami na majitele hrobů apeluje i samotná policie. Ta nabádá nejen k tomu, abyste během návštěv pietních míst nenechávali své věci bez dozoru. Velmi častým cílem zlodějů jsou totiž zaparkované automobily u hřbitovů, v nichž lidé často nechávají peněženky, kabelky či jiné cennosti.

Každoroční upozornění na zvýšenou kriminalitu letos obsahovalo také radu, aby si každý svůj hrob ještě před Dušičkami vyfotil. „Snímky poté poslouží jako důležitý podklad pro vyšetřování, pro dohledání předmětu, ale i pro pojišťovnu,“ uvedl pro CNN Prima News mluvčí brněnských strážníků Jakub Ghanem.

Z hrobů známých osob mizí věci pravidelně

Velmi oblíbeným cílem zlodějů jsou pak hroby slavných osobností. Před rokem byla například dopadena pomocnice technických služeb na hřbitově v Litoměřicích, kde kradla květiny z hrobu tamního rodáka a úspěšného hokejisty i trenéra Kurta Kauschitze. Populárním cílem zlodějů se bohužel stal i hrob Daniela Nekonečného.

Jak popsala jeho životní partnerka Zuzana Kardová, jež se o hrob stará, je už z celé situace doslova zoufalá. Již v loňském roce neznámý pachatel z hrobu Nekonečného na pražských Malvazinkách odnesl vzpomínkové předměty. „Zmizel krásný kámen, který jsem koupila a nechala u kamarádky pomalovat podle obalu desky Šum svistu. Ukradli i další vzpomínkový kámen a před měsícem žlutou kroucenou vázu,“ postěžovala si pro CNN Prima News loni na jaře Kardová.

Se zloději však marně bojuje i dnes. „Naposledy nám nějak po sobě z nějakého důvodu vzali dva Buddhy, jednoho zlatého a jednoho zelenobílého. Mám doma ještě jednoho zlatého, ale už ho tam dávat nebudu, bohužel to nemá cenu. Ty hezké věci tam vždycky vydrží jenom chvilku, tihle dva vydrželi asi jen půl roku,“ svěřila se pro Prima Ženy Zuzana Kardová letos před Dušičkami.

Vzhledem k tomu, že se z hrobu Nekonečného, jenž na Malvazinkách téměř sousedí například i s hroby Karla Gotta či Evy Pilarové, často ztrácejí vzpomínkové kamínky či malé sošky, pravděpodobně je často odnášejí fanoušci toužící po památce na zpěváka. „Na co jim to je? Nechápu, proč nemohou Danovu památku uctít přímo na hrobě. Asi nepřemýšlejí nad tím, že to třeba ani nejsou Danovy věci, ale věci jeho blízkých, kteří mu je tam nechávají, aby mu takhle mohli být blíž. Je to bohužel trochu trapné,“ dodala Kardová.

Legální hlídání hrobu fotopastí

Řešení pro majitele hrobů už dnes existuje, byť je potřeba jej správně uchopit a implementovat, aby bylo v souladu se zákonem. Syn zesnulého hokejisty z Litoměřic z výše popsaného případu totiž zlodějku odhalil s pomocí fotopasti. „Fotopast mi posílá fotky přímo do e-mailové schránky. Na základě toho jsem hned vyrazil a prvního zloděje jsem chytil přímo za ruku, dá se říct,“ popsal syn zemřelého Kurta Kauschitze, který díky fotopasti následně chytil i další zlodějku a oba předal policii.

Nainstalovat si na hrob nebo k hrobu fotopast však není jen tak. Existují totiž platné zákony (zejména GDPR), podle nichž si člověk nemůže jen tak natáčet nebo fotit kolemjdoucí včetně jejich obličejů a následně si tyto záznamy někam ukládat. „Umístění fotopasti proti hrobovému místu je nutné konzultovat s provozovatelem pohřebiště. Zároveň je nezbytné provedení takzvaného balančního testu, který poměřuje zajištění oprávněných zájmů správce (majitele fotopasti) a míru narušení práv a svobod subjektů údajů (osob pohybujících se po hřbitově),“ vysvětlil pro Prima Ženy mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Milan Řepka.

Jak si Češi připomínají Památku zesnulých a kolik za dekorace na hroby utratí?

Jinými slovy, instalovat fotopast ke svému hrobu lze, ale je potřeba zajistit, aby například fotila jen nezbytně nutné zorné pole hrobu, aby nebyla snadno dostupná a nemohla tak být zneužita nebo aby údaje z ní byly předávány pouze v souvislosti řešení mimořádných událostí (poškození něčích zájmů). „V souvislosti s pořizováním záznamu má správce také povinnost vést záznamy o činnostech zpracování. Tyto uchovává pro případnou kontrolu. Více o této povinnosti je možné zjistit na našich webových stránkách v rubrice Obecná doporučení,“ dodává Řepka s tím, že v případě městského hřbitova je na místě i dohoda s městem či obcí, aby hřbitov hlídaly obecní kamery či třeba kamery městské policie.