Životní styl

22. července 2023 08:00

Eliška Reiglová

Nevěřte mýtům. Koupání při menstruaci už není tabu, nenapadne vás žralok ani infekce

Ačkoliv kolem koupání v období menstruace panuje velké množství mýtů, realita je taková, že je bezpečné. Stačí jen zvolit vhodnou hygienickou potřebu. Samozřejmě jako u všech ostatních aktivit jednoznačně platí, že byste se neměly do ničeho nutit. Stejně tak ale není dobré podléhat zastaralým tvrzením.

Po celé generace se tradovalo, že se při menstruaci není vhodné koupat. Dlouho ani neexistovaly takové pomůcky, které by pro tuto aktivitu byly vhodné. Doba jde ale kupředu a už je poměrně dobře známo, že plavání s periodou není nehygienické ani nebezpečné. Některé mýty ale stále kolují a je potřeba je vyvrátit.

Podívejte se na mnohem nebezpečnější nástrahy při koupání:

Riziko infekce

„Nejčastějším mýtem je asi to, že během menstruace bychom se neměly koupat, abychom nedostaly infekci. Vězte tedy, že koupat se a plavat můžete i během menstruace. Pravda, nedoporučovala bych koupání v bahnitém kvetoucím rybníku, ale do moře či bazénu klidně můžete. Nicméně to platí pro koupání obecně, ať máte menstruaci, nebo ne. Chlór používaný na dezinfekci bazénů, stejně jako sediment v moři, může podráždit vaši pochvu i stydké pysky. Proto je lepší se po koupání vždy osprchovat a samozřejmě se také převléci do suchých plavek. Vlhko je nejčastějším původcem potíží,“ říká Ilona Bittnerová, zakladatelka specializovaného e-shopu s menstruačními pomůckami.

Mohlo by vás zajímat: Sexuální výuka? Školy tápou, učitelé nemají žádné pokyny, varuje Johanna Nejedlová

Při menstruaci je sice děložní čípek více otevřený než mimo ni, rozhodně si to ale nepředstavujte tak, že jím proudí voda dovnitř do dělohy. To jednoduše fyzikálně není možné. Pokud máte obavy z podráždění či infekce děložního čípku, jediná vhodná ochrana je menstruační kalíšek, který vodu k čípku nepustí. Tampony vhodnou variantou nejsou, protože se nasáknou vodou, v níž se koupete, a naopak mohou vznik zdravotních potíží podpořit.

Možnost protečení

Menstruace je naprosto přirozený proces, nejedná se o nic infekčního, toxického ani o biohazard. Pokud jste ve velké mase vody a vaše perioda přijde neplánovaně, velmi pravděpodobně se rozptýlí do vody tak, že to ani nebude viditelné.

Čtěte také: Hraješ jako žena, sdělil Woods předáním tamponu kolegovi. Za žert se omluvil

Pro ilustraci – olympijský bazén má objem kolem 2,5 milionu litrů vody, zatímco průměrná ztráta krve po čas menstruace je 80 mililitrů (tedy 0,08 litru). A nebojte se, chlór přidávaný do vody v bazénech plavce chrání před vším, co by se mohlo dostat do vody (tedy i moč, pot či fekální částečky).

Zastavení periody

Kromě možnosti protečení se některé ženy obávají i pravého opaku, kterým je celkové zastavení menstruace kvůli koupání. Pravda je přitom taková, že pokud jdete plavat bez menstruační pomůcky a krev nevytéká, k zastavení periody ve skutečnosti nedošlo. Na vině je něco úplně jiného.

Mohlo by vás zajímat: Synchronizuje se ženám perioda, když spolu žijí? Vědci našli odpověď

„Menstruace se ve vodě nezastaví, stále dochází k odlučování sliznice i krvácení. Ale tlak vody působí tak, že menstruační krev ve vodě nevytéká, respektive vytéká minimálně. Nejedná se o žádné kouzlo, ale o fyziku – vztlak. Avšak až budete lézt z vody, gravitace zase převáží nad vztlakovou silou a krev začne vytékat. Není tedy dobrý nápad jít do vody bez menstruační pomůcky – mohla by se snadno stát nehoda,“ vysvětluje Ilona Bittnerová.

Hladový žralok

Žraločí smysly jsou sice mocné tak, že ucítí krev, pot, moč či jiné tělesné tekutiny na stovky metrů, nicméně jak už bylo zmíněno výše, ve vodě krvácíte minimálně. Žraloci navíc nepreferují „lidskou“ dietu, takže riziko napadnutí žralokem se vaší menstruací nijak nezvyšuje.

Čtěte také: Nejnebezpečnější žralok světa zabíjí i ve sladké vodě. Podívejte se, jak agresivně útočí

Útoky žraloků se dle pravidelného ročního souhrnu International Shark Attack File navíc dějí z 80 % procent mužům a jen z 20 % ženám. Je to dáno historicky tím, že muži se vždy více věnovali aktivitám, jako je surfování, potápění, rybaření, dálkové plavání apod. Každopádně pohledem statistik doposud neexistují žádné důkazy pro to, že by menstruace byla faktorem při útoku žraloka.

V čem jít plavat

I když jsou menstruační kalhotky v posledních letech stále populárnější a využívanější, nejsou uzpůsobeny na plavání a koupání ve vodě. Ve chvíli, kdy je namočíte, se z nich krev v podstatě vypere do vody. Na koupání při menstruaci využijte vhodnější hygienické pomůcky.

Mohlo by vás zajímat: Co všechno můžete dělat, když zrovna máte menstruaci?

„Dobře vybraný kalíšek, který vám sedne, je jednoznačně nejlepší volba – těsní, neprotéká a nijak ho necítíte. Pokud vám nevyhovuje kalíšek nebo se na něj nemůžete stoprocentně spolehnout, skvělou volbou jsou menstruační plavky. Ty jsou vhodné na slabší či střední menstruaci, při silném krvácení je třeba je kombinovat s další menstruační pomůckou. Některé ženy používají na koupání menstruační houbu. Tu je dobré před koupáním důkladně vymáchat a zavést co nejhlouběji. Samozřejmě je možné na koupání použít i tampon. V takovém případě doporučujeme sáhnout po těch z biobavlny,“ doporučuje Ilona Bittnerová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.