Co dokážou prozradit rty? Jejich vzhled hodně napoví o vašem zdraví i životním stylu

Lidské tělo je fascinující samo o sobě. Zdravotní obtíže nám mnohdy dává najevo pomocí nenápadných signálů. Hodně toho lze vyčíst i ze rtů. Co všechno podle nich poznáte?

Věděli jste, že rty mají více než milion nervových zakončení? Díky tomu jsou velice citlivé, dokonce více než třeba prsty. Zvlášť v zimních měsících je potřeba jim dopřát větší péči a dostatečně je hydratovat. Pokud na svých rtech zpozorujete cokoliv neobvyklého, věnujte tomu pozornost, jelikož se může jednat o signál, že vašemu tělo něco chybí. Nebo hůř – může se jednat o vážnější zdravotní problém.

Suché popraskané rty

Jestliže jsou vaše rty popraskané, je to jasný signál, že vaše tělo nemá dostatek hydratace. Určitě byste se proto měli zaměřit na dostatečný pitný režim a také na vnější péči. Používejte kvalitní balzám na rty či hydratační masky. Další věcí, která takový stav může způsobovat, může být také stres.

Mohlo by vás zajímat: Touha po kráse ji stála život. Žena šla na zvětšení rtů, krátce nato zemřela

Popraskané koutky úst

Další věcí, která dokáže pěkně potrápit, jsou popraskané koutky. Nejčastější příčinou může být infekce, pokud se u vás tento problém objevuje opakovaně, určitě vyhledejte pomoc lékaře. Za vznik trhlinek může také olizování rtů, teplo a vlhkost jsou ideální podmínky pro vznik nejrůznějších infekcí.

Vrásky nad horním rtem

Jestliže se vám nad ústy začaly tvořit vrásky, mohou za tím být fyziologické, ale i emoční důvody. Vrásky v této oblasti mohou vznikat například kouřením nebo častým používáním brčka. Vyzkoušejte obličejovou jógu a snažte se zbavit stresu. Obličejová jóga je skvělým způsobem, jak se přirozenou cestou zbavit nechtěných vrásek a zpěvnit si pokožku – a co víc, je zcela zdarma!

Čtěte také: Obličejová jóga. Vyhlaďte si vrásky úplně zadarmo!

Namodralé či bledé rty

Pokud mají vaše rty nezvyklou barvu, může se jednat o několik možných problémů. Značí to v každém případě problém s krevním oběhem. Na vině může být i špatná funkce štítné žlázy, nízká hladina cukru v krvi či anémie. Mohou vám v těle chybět také některé důležité vitaminy.

Nateklé rty

Jestliže pozorujete abnormální zvětšení rtů, s největší pravděpodobností se jedná o alergickou reakci. Způsobit ji mohou buď nevhodné potraviny, či špatně zvolené kosmetické přípravky.

Proč si Silvia Kucherenko nechala rozpustit rty?

Černé skvrny na rtech

V nejčastějších případech se jedná o hyperpigmentaci, k níž mohou přispívat faktory jako například věk. Pokud zaznamenáte sytě černé skvrny, zcela jistě vyhledejte dermatologa, který posoudí, zda se nejedná o vážnější problém.

Zarudlý kruh kolem rtů

Zarudlý červený kroužek kolem rtů může značit dermatitidu, které se přezdívá také „červená aura“. Může být způsobena alergií na některé druhy potravin. Mezi nejčastější patří mléko, sója nebo pšenice. Doporučujeme změnit jídelníček a zkusit postupně vyřazovat některé druhy potravin a pozorovat, kdy dojde ke zlepšení.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 1. 5. 2024

Je frustrující, když práce stojí v cestě romantice a společenským aktivitám. Přesně to dnes cítíte, Berani. Vaše myšlenky jsou zaměřeny na večerní a víkendové aktivity, ale povinnosti máte na stole. Nezoufejte. Jednoduše si dejte závazek, že uděláte to, co se od vás očekává, a užijte si dnešní večer s jistotou, že jste splnili své povinnosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.