Celebrity

30. března 2022 10:00

Anna Kopečková

Alžběta II. se v slzách ukázala na veřejnosti. Splnila poslední přání svého muže

Královna Alžběta II. se poprvé po několika měsících objevila na veřejnosti, aby se spolu s členy královské rodiny a dalšími hosty zúčastnila ve Westminsterském opatství mše na počest prince Philipa, který zemřel loni v dubnu. Vzpomínka na milovaného manžela královnu velmi dojala a během obřadu se rozplakala.

Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli se 95letá královna dostaví. Na veřejnosti se neobjevovala od loňského října, kdy strávila noc v nemocnici kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním potížím. Jak informoval deník Daily Mail, má potíže s pohyblivostí a nedávno také prodělala covid. Nakonec ale do opatství dorazila se svou nepostradatelnou hůlkou. Bylo vidět, že je zesláblá, přesto vypadala nad očekávaní dobře.

Její Veličenstvo přijelo k bočním dveřím kostela, aby měla královna co nejkratší cestu na své místo po boku svých dětí a vnoučat. Nejstarší a nejdéle vládnoucí panovnici na světě celou dobu doprovázel její syn Andrew, který se na veřejnosti ukázal úplně poprvé od zveřejnění skandálu týkajícího se sexuálního obtěžování. Když Alžběta II. došla na konec uličky, oddělila se od svého syna a sebevědomě udělala posledních pár kroků sama. Přestože ji trápí problémy s chůzí, během 40minutové bohoslužby stála, modlila se a připojila se i ke společnému zpěvu. Ke konci vypadala velmi smutně a bylo vidět, že má slzy v očích.

Harry a Meghan nedorazili

Princ Philip vždy miloval rodinná setkání a říkalo se o něm, že byl takovým „lepidlem nebo mostem mezi rodinnými příslušníky. Jistě by tedy měl radost, že se jeho nejbližší rodina na mši sešla téměř celá. Přijel princ Charles s Camillou, princezna Anna, dcera prince Andrewa Beatrice s manželem. Dorazil také princ Wiliam s manželkou Kate a dvěma staršími dětmi, princem Georgem a princeznou Charlotte. Kdo nakopak chyběl, byl princ Harry, který žije s manželkou Meghan a jejich dvěma dětmi ve Spojených státech. Důvodem prý bylo, že se bojí o svou bezpečnost, protože by mu po příjezdu do Británie už nebyla poskytnuta soukromá ochranka.

Ve Westminsterském opatství se sešla nejen britská královská rodina, ale i další příslušníci modré krve z celého světa, například monacký princ Albert, dánská královna Markéta II., norský král Harald V. s manželkou, královnou Sonjou, nebo španělský král Filip VI. se svou manželkou, královnou Letizií. Mezi téměř dvěma tisíci hosty nechyběli ani politici nebo zástupci charitativních a dalších organizací, které vévoda z Edinburghu během svého života podporoval.

Zelené šaty jako symbolická vzpomínka

Bylo velmi dojemné, že nejen královna, ale i její dcera princezna Anna a manželka prince Charlese Camilla byly symbolicky oblečeny v tmavě zelené. Edinburská zelená byla totiž oblíbenou barvou prince Philipa. Alžběta II. si také na šaty připnula brož ze žlutého zlata s rubíny a diamanty, kterou dostala od svého milovaného muže v roce 1966.

Poslední přání prince Philipa byla konečně splněna

I přes zdravotní problémy se královna aktivně podílela na přípravách celé mše, která měla vynahradit poměrně skromný pohřeb prince Philipa loni v dubnu. Kvůli covidovým omezením se ho mohlo zúčastnit jen 30 hostů. Královna nechala například v opatství rozmístit květiny v národních barvách, mezi kterými nechyběly ani orchideje, které měla kdysi ve své svatební kytici. Během bohoslužby byla také konečně splněna některá z Philipových posledních přání, která dosud nemohla být realizována. Například to, aby ho na jeho poslední cestě vyprovodil jeho oblíbený chvalozpěv Guide Me, O Thou Great Redeemer.

Princ Philip, který byl královniným manželem více než 70 let, zemřel loni 9. dubna, jen dva měsíce před svými 100. narozeninami.

Sdílejte článek
Štítky Alžběta II. princ Harry manželé Meghan Markle princ Philip šaty princ Andrew Karel III. William, princ z Walesu Filip VI. Princ Philip, vévoda z Edinburghu

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.