Zdraví a nemoci

16. května 2024 06:30

Ema Bártová

Černý kašel není důvod k panice. Očkovat by se měli ti, kteří tráví čas s malými dětmi

Dlouhé roky o něm nebylo slyšet, případů bylo minimum. Jen letos se však objevilo už více než dvanáct tisíc případů černého kašle, ačkoli se proti němu běžně očkuje. Vakcína však nechrání celoživotně, a proto se nemoc může šířit.

Epidemiologové mají vcelku jasno. Černý kašel se vrátil. Tím spíš má smysl se proti němu nechat očkovat. Zvláště to platí pro lidi, kteří budou v kontaktu s nejmenšími dětmi, které ještě samy být vakcinované nemohou, nemoc pro ně však představuje smrtelné nebezpečí.

Letos už na černý kašel neboli pertusi v Česku jedno ani ne měsíční dítě zemřelo. Kromě něj zdravotníci zaznamenali úmrtí dvaašedesátiletého muže a čtyřiaosmdesátileté ženy. Loni této nemoci v Česku podlehl jeden člověk.

V květnu se sice šíření nemoci zpomalilo, ale to odborníci předpokládali vzhledem k lepšímu počasí a zlepšující se imunitě. Výskyt případů je ovšem rekordní a dá se navíc čekat, že na podzim začne případů černého kašle zase přibývat.

Příznaky jsou zprvu nenápadné

„Onemocnění zprvu vypadá jako běžný katar dýchacích cest, může se přidat rýma, kýchání, slzení očí, zánět spojivek, mírně zvýšená teplota, chrapot, bolesti v krku. Postupně se rozvíjejí opakované záchvaty suchého kašle provázené rudnutím až modráním, hlavně v obličeji. Může se objevit také krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta," popsala příznaky pertuse epidemioložka Kateřina Fabiánová.

Záchvaty kašle jsou velmi vyčerpávající, někdy končí vykašláním malého množství vazkého hlenu nebo dokonce zvracením, ostatně proto se nemoc někdy označuje jako dávivý kašel. Typické je, že kašel se v noci zhoršuje a běžné léky na něj vůbec nezabírají. Mezi záchvaty kašle přitom pacient nemusí mít žádné příznaky.

Mezi typické pacienty patří třeba nenápadně pokašlávající senioři, u kterých se postupem času mohou, ale také nemusí vyvinout záchvaty kašle. Právě tato věková kategorie by měla podle odborníků zvážit přeočkování – jednak proto, že nemoc pro ně samé může být nebezpečná, zvláště pokud mají zdraví oslabené nějakou chronickou chorobou, navíc hrozí, že nakazí někoho dalšího v rodině.

Přečtěte si také: Pijete mléko před ulehnutím? Váš spánek může narušit více než čaj nebo káva

Očkování seniorů je zásadní zejména pokud se dá čekat, že přijdou do styku s novorozenci a dětmi starými sotva pár týdnů nebo měsíců. Právě pro ně nemoc představuje největší riziko, samy však mohou první z nutných očkování podstoupit až v devíti týdnech a plná ochrana nastupuje nejdříve ve čtyřech měsících.

Nejmenší děti však může podle odborníků ochránit také to, že se proti pertusi nechá očkovat těhotná žena ve třetím trimestru. Pro ni ani pro dítě to nepředstavuje riziko, pro děti po dobu dvou prvních měsíců života ale zásadní ochranu, jak dokládá studie. „Nyní používané vakcíny proti černému kašli jsou bezpečnější než dříve používané vakcíny celobuněčné. Podobně jako naprostá většina jiných vakcín ale neposkytují celoživotní ochranu před onemocněním. Proto je potřeba se přeočkovat,“ uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová. Podle ní očkování buď zabrání nákaze úplně nebo se díky němu předejde závažným komplikacím a riziku, že člověk s černým kašlem skončí v nemocnici.

Samostatná vakcína proti černému kašli nicméně neexistuje. Ideální je nechat se při pravidelném přeočkování proti tetanu očkovat kombinovanou vakcínou, která chrání proti tetanu, černému kašli a záškrtu dohromady. První příležitost v dospělosti představuje pravidelné přeočkování proti tetanu mezi 20. až 25. rokem života.

Člověka může očkovat jeho praktik nebo si může zajít do očkovacích center. Vakcína vyjde zhruba na tisícovku, přičemž epidemiologové usilují o to, aby přeočkování alespoň jednou za život hradily zdravotní pojišťovny.

Protilátky se zjistit nedají

Zvažujete očkování, ale chcete vědět, zda to není zbytečné, protože ve skutečnosti máte dost protilátek? Možná vás napadne si nechat jejich hladinu zjistit z krve. U mnoha nemocí to má smysl, u černého kašle však ne. „Ne u všech onemocnění známe protektivitu protilátek, a tudíž nelze stanovit, jaká naměřená hladina je pro dlouhodobou ochranu dostatečná. Platí ale, že přítomnost protilátek může zabránit těžkému průběhu onemocnění,“ vysvětlila lékařka Jarmila Bečvářová z odběrové laboratoře Synlab.

Podívejte se na to, jak černý kašel ohrožuje seniory:

Státní zdravotní ústav své doporučení, aby se lidé nechali očkovat proti černému kašli, doplnil vědecky ověřenými daty o efektivitě této vakcíny. V Anglii a Walesu zavedli plošné očkování v roce 1950, což přineslo pokles ze zhruba 100 000 každoročně hlášených případů černého kašle na 2069 v roce 1972. Následovala vlna antivaxerského hnutí, kvůli němuž klesla na ostrovech proočkovanost z 80 na 30 procent v roce 1975 a následovaly dvě velké epidemie nemoci v letech 1974 až 1975 a 1977 až 1979, během nichž mimo jiné zemřely desítky kojenců.

Na šíření nemoci v Česku se kromě toho, že vakcína nedokáže chránit celý život, také podílí klesající proočkovanost. Aby se černý kašel nepřenášel tak snadno, je potřeba v populaci mít 95 až 97 procent očkovaných. Dneska už se rovněž ví, že proti černému kašli by se měl člověk nechat během života alespoň jednou přeočkovat.

Očkování snižuje spotřebu antiobiotik

Benefitem očkování je i to, že není tolik nemocných, kteří potřebují antibiotika – ta sice na pertusi  coby bakteriální infekci zabírají, i když efekt nastupuje relativně pomalu, ale do budoucna by tomu tak být nemuselo. Pokud se antibiotika používají přespříliš, stoupá odolnost neboli rezistence bakterií. Ukázalo se to například loni v Číně, kde se nedařilo černý kašel léčit pomocí makrolidů, což jsou jinak účinná antibiotika první volby při léčbě černého kašle.

Zdroje: cdc.gov, nhs.uk, Státní zdravotní ústav

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.