Co váš sen znamená podle vědy? Často souvisí s bdělými zájmy, říká psychoterapeut

Někdo si sny pamatuje, sdílí je s ostatními nebo vyhledává jejich význam, jiný je rychle zapomene a má pocit, že se mu snad v noci ani nic nezdálo. Někdy jsou živé a realistické, jindy nesmyslné nebo děsivé. Kolem snů je stále spousta otázek a nejvíc nás asi zajímá, zda něco znamenají. Pojďme se podívat, co o jejich výkladu říká věda.

V dnešní době víme docela dost o tom, co se děje v našem mozku, když spíme. Díky vědě máme dokonce určitý přehled o tom, jak může snění vypadat u jiných druhů živočichů. Ale proč vlastně sníme a co znamená, když se nám zdá, že nás například někdo pronásleduje? A co když se nám to zdá opakovaně?

„Smyslové zážitky, které prožíváme, když spíme, mohou sahat do pocitových dojmů nebo jemných barev přes složité vyprávění až po vědomě chtěné lucidní snění, kdy si uvědomujete, že sníte, i když fyziologicky spíte,“ vysvětlil webu IFLScience David Billington, psychoterapeut a ředitel Institutu pro výzkum snů. „Můžeme vidět, že v mozku je téměř stejná aktivita při snění jako při bdění, i když poněkud odlišného typu. Vizuální, paměťová a motorická oblast mozku jsou aktivní (ačkoli spánkové hormony brání většině lidí předvádět své sny), ale logické oblasti mozkové kůry jsou méně aktivní, což může být jedním z důvodů bizarnosti mnoha snů,“ dodal.

Kdy se nám zdají sny

Snít můžeme kdykoli, když podřimujeme, ale ty nejživější sny se odehrávají ve fázi spánku známé jako rychlý pohyb očí (REM), při níž se (překvapivě) naše oči rychle pohybují. Má se za to, že každou noc trávíme asi dvě hodiny sněním. Nevíme ale s jistotou proč a neexistuje ani žádný vědecký důkaz, že by sny plnily biologickou funkci.

Mezi různými teoriemi, proč sníme, se běžně objevují následující:

  • Snění může pomáhat zpracovat emoce a vzpomínky a podpořit řešení problémů v bdělém životě.
  • Sny pomáhají regenerovat tělo a mysl – odpoutávají nás od okolního světa plného starostí.
  • Sny mohou prospívat našemu vnímání reality.
  • Sny mohou být formou kompenzace, mohou nám plnit přání nebo přispět k nalezení klidu, který nám přes den chybí.
  • Podle psychologa Sigmunda Freuda sny slouží k ochraně spánku před narušením nebo představují splnění nerealizovaných přání.
  • Biolog Francis Crick naopak přišel s vysvětlením tzv. reverzního učení. Podle něj sníme, abychom zapomněli.

Co sny znamenají

Ještě více teorií reaguje na otázku, zda mají naše sny význam a jaký. V dávné minulosti lidé věřili, že sny fungují jako předzvěsti nebo předpovědi budoucích událostí. Podle Freuda by však šlo spíše o potlačované, často sexuální touhy. Carl Jung, který založil obor analytické psychologie, by naopak razil vysvětlení, že sny jsou zprávy vysílané z nevědomí a mohou nám pomoci porozumět vnitřní psychice.

Mohlo by vás zajímat: Co to znamená, když máte sen o nevěře? Zapátrejte ve svých potřebách

Moderní psychologové a psychoterapeuti jsou ve svých tvrzeních opatrnější. Nejspíš byste nenarazili na vědce, který by vám přesně řekl, co sen znamená nebo co se vám podle jeho výkladu v životě stane. „Samotné slovo ‚význam‘ je v kontextu medicíny ošemetný termín,“ vysvětlil psychoterapeut Billington. „Lze také říci ve velmi širokém smyslu, že snění o konkrétních věcech znamená, že tyto věci souvisejí s vašimi bdělými zájmy – ať už vědomě, polovědomě, nebo nevědomě,“ dodal psychoterapeut s tím, že konkrétní snové zážitky nebo obrazy jsou ovšem pro konkrétního člověka vysoce subjektivní. Například moment konfliktu s cizím člověkem může být pro někoho dost rušivý, ale pro jiného, třeba pro vyhazovače v klubu, je běžnou součástí dne.

„Snít o vlaku nebude vždy znamenat smrt, ale bude mít různý význam v závislosti na tom, jestli často cestujete vlakem, jestli jste strojvedoucí, jestli se bojíte jezdit vlakem nebo jestli jste nikdy v žádném nebyli,“ uvedl pro IFLScience Joseph De Koninck, profesor psychologie na Ottawské univerzitě. Věří ale, že sny mohou být velmi užitečným zdrojem pro sebepoznání a lze je využít různými způsoby v psychoterapii. „Je to váš mozek, vaše paměťová banka a vaše emoce, které jsou ve snech vyjádřeny, jen jiným způsobem,“ vysvětlil a dodal: „Sny mají tendenci odrážet vaše aktuální obavy a zesilovat je, proto jsou pro psychoterapii zajímavé.“

O čem se lidem nejčastěji zdá

Jak uvádí Medical News Today, jedna ze studií za pomoci dotazníků poukázala na nejčastější témata, která se ve snech objevují. Pořadí typických snových výjevů bylo stabilní u různých vzorových populací. Tohle je prvních 20 nejčastějších:

  1. Škola, učitelé a studium
  2. Někdo nás honí nebo pronásleduje
  3. Sexuální zážitky
  4. Pád odněkud z výšky
  5. Pozdní příchod
  6. Živý člověk je mrtvý
  7. Člověk, který je nyní mrtvý, žije
  8. Létání vzduchem
  9. Neprovedení zkoušky
  10. Být na pokraji pádu
  11. Být zmrzlý strachem
  12. Být fyzicky napaden
  13. Být nahý
  14. Jíst chutné jídlo
  15. Plavání
  16. Být zavřený
  17. Hmyz nebo pavouci
  18. Být zabit
  19. Ztráta zubů
  20. Přivázaný, omezený nebo neschopný pohybu

Lidstvo se samozřejmě v průběhu let výkladu snů věnovalo, a tak můžete ve snářích najít, co jednotlivá témata znamenají. Profesor De Koninck řekl, že „může být důležité snům věnovat pozornost“, ale zároveň dodal, že pokud to neděláte, nevadí. Nejlepší je nezabřednout až moc do jejich rozebírání, obzvlášť pokud si je dobře nepamatujete. „Dobře se vyspěte, hlavně se dobře vyspěte,“ zní jeho doporučení.

Podívejte se také na rozhovor s psycholožkou Zuzanou Douchovou. Poradila, jak zlepšit psychiku pomocí jídelníčku:

Opakované noční můry

Možná jste zažili, že se vám ve snech opakovaně vracela stejná noční můra. Na nějakou dobu může ze snů dokonce úplně zmizet a pak se zase objeví, třeba i po letech. Noční můry bývají často spojovány s traumaty, kterým čelíme v bdělém životě. Podle psychoterapeutů také mohou být příznaky širších poruch.

Přečtěte si také: Proč máme noční můry? Jsou pro nás nesmírně důležité

„Opakované snové vzpomínky na děsivé nebo škodlivé události vedoucí k narušenému spánku a fyziologickým symptomům stresu (zvýšená srdeční frekvence, zvýšené hladiny hormonu kortizolu) jsou známkou nevyřešeného traumatu,“ uvedl Billington a dodal, že občasné noční můry mohou být normální, stejně jako zlé sny, které se objevily bez známé příčiny. Ne každý takový sen tedy znamená, že je s námi něco v nepořádku. Podle psychoterapeuta je v takovém případě užitečné strávit čas přemýšlením o tom, co se ve snech objevuje, a to ideálně s terapeutem.

Přetrvávající noční můry totiž, jak uvedl De Koninck, mohou naznačovat další stavy, jako je například schizofrenie, a mohou být rizikovým faktorem pro sebevraždu.

Co když si svoje sny nevybavujete?

Je už všeobecně známo a studiemi prokázáno, že všichni sníme. A to i když si sny nepamatujeme. „Pokud se vám sny ráno nevybavují, může to být i tím, že prožíváte klidné a vyrovnané životní období. Sny nemají tak naléhavý emocionální náboj, takže si je nezapamatujete, nebo nejsou ničím znepokojivé,“ uvedla ve své knize Jana Heffernanová, psycholožka, která se dlouhodobě věnuje psaní o tématu snění.

Nicméně pokud byste rádi věděli, co se vám zdálo, můžete zkusit pracovat s vlastní myslí. Je totiž možné učit se sny pamatovat. Pomůže vám s tím psychoterapeut, ale velmi zjednodušeně jde o to, že se budete snažit uvědomit si před spaním, že usínáte a budete snít. Myslete na to, že si chcete sny zapamatovat. A hned jakmile se probudíte, si můžete sen nebo jeho útržky poznamenat. Jinak se z vaší mysli mohou velmi rychle vytratit, zvlášť pokud svůj den končíte sledováním televize, u které usnete, anebo jej končíte či začínáte prohlížením zpráv nebo sociálních sítí na telefonu.

Zdroje: IFLScience; Heffernanová, J. (2008). Tajemství dvou partnerů. Praha, Argo (knižní zdroj); Medical News Today (odkaz na konkrétní článek a studii najdete přímo v textu)

Sdílejte článek
Štítky sny spánek psychologie Sigmund Freud terapie psychoterapeut noční můra Carl Gustav Jung snář výklad snů David Billington Jana Heffernanová

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.