Zvuky, které ostatní neslyší. Nepříjemný tinnitus se nedá léčit, můžete jen mírnit příznaky

Vnímáte v uších zvuky, které nemají vnější zdroj, takže je ostatní lidé neslyší? Možná jde právě o tinnitus, kterým trpí až 25 % dospělých. Může ale postihnout i děti. Někteří lidé popisují, že tento problém dokáže výrazně ovlivnit jejich náladu a schopnost spát nebo se soustředit, může vést až k rozvoji úzkosti nebo deprese.

Tinnitus je běžně popisován jako zvonivý zvuk, někteří lidé ale slyší i jiné typy zvuků, jako je pískání, různé šumy nebo bzučení. Tinnitus je poměrně běžný a podle NIDCD (Národní ústav pro hluchotu a jiné poruchy komunikace, celý zdroj uveden na konci článku) průzkumy odhadují, že ho má 10 až 25 % dospělých. Tato studie odhaduje, že postihuje více než 740 milionů dospělých na celém světě, může se ovšem projevit i u dětí. U obou skupin se tinnitus může časem zlepšit, nebo dokonce vymizet, v některých případech se ale časem zhoršuje. Když tinnitus trvá tři měsíce nebo déle, je považován za chronický.

Přečtěte si také: Máte vysoký cholesterol? Tuky nevyřazujte, ty zdravé naopak k jeho snížení pomohou

Mám pocit, že se zblázním, říkají celebrity

Nejde přitom o žádnou novinku, tinnitus byl už v minulosti popsán u řady známých osobností. Trpěl jím například Ludwig van Beethoven, Martin Luther či Michelangelo. U Vincenta van Gogha se dokonce spekuluje o tom, že si právě kvůli tinnitu uřízl ucho. Častý je také u hudebníků, například kytarista Michal Pavlíček popsal, že se snažil mu nepodlehnout a hlavně nenechat si jím rozvrátit psychiku. „Šelest hodně maskuji hudbou, kterou jsem obklopený od rána do večera,“ myslí pozitivně člen Pražského výběru. Dále tinnitus popsali například zpěvák Ozzy Osbourne, zpěvačka a herečka Barbra Streisand nebo herci Sylvester Stallone, Steve Martin či Halle Berry.

Herečka Jana Bernášková se také snaží s poruchou sluchu sžít. „Ráno jsem se probudila a hučelo mi v uších. Mohl to být následek vyčerpání a chronické nespavosti, která se mi rozjela po covidu. Tinnitus mám dva roky, ale neříkám, že jím trpím. Z neuvěřitelného pískotu jsem se dostala k šumu, s nímž už se dá žít,“ popsala herečka v rozhovoru pro web Aktuálně.cz na podzim uplynulého roku s tím, že se podle lékařů tinnitu už nejspíš nikdy nezbaví. O životě s tinnitem také hodně mluví cestovatel a spisovatel Ladislav Zibura. „Ze začátku je to mimořádně otravné, ale každý si nakonec zvykne. V tomhle jsou vyhlídky příznivé,“ popsal v rozhovoru pro Reflex.cz.

Příčiny tinnitu

Příčiny tinnitu jsou nejasné, ale výše zmíněné studie uvádí, že většina lidí, kteří ho mají, má určitý stupeň ztráty sluchu. Tinnitus je jen zřídka spojen s vážným zdravotním problémem a obvykle není natolik závažný, aby zasahoval do každodenního života. Někteří lidé však zjistili, že výrazně ovlivňuje jejich náladu a schopnost spát nebo se soustředit. V závažných případech může tinnitus vést k úzkosti nebo depresi.

Jak léčit tinnitus

Bohužel neexistuje žádný lék, který by prokazatelně zabíral. Někteří lidé však popisují, že jim pomohlo to či ono, jsou tedy možnosti, které mohou příznaky tinnitu a vaše trápení zmírnit.

  • Podle Mayo Clinic má 90 % lidí s tinnitem nějakou formu ztráty sluchu, což znamená, že v mnoha případech pomůže zavedení moderního sluchadla, které tinnitus „rozptýlí“. V současné době se pracuje na dalším inovativním způsobu využití sluchadel při léčbě tinnitu. Spoléhá se na typ zvukové terapie zvané fraktální stimulace zvukem – procesor ve sluchadle generuje předvídatelné, ale nikdy se neopakující tóny, které mají relaxační účinek a pomáhají mozku přivyknout si na základní stále opakované zvonění tinnitu.
  • Jak uvádí IFLScience a audioložka Jodi Sasaki-Miraglia, měli byste se snažit vyhnout jakémukoli dalšímu poškození uší – nevystavovat se extrémně hlasitému hluku nebo používat ochranu uší. Mnoho lidí s tinnitem také z vlastní zkušenosti doporučuje vyhýbat se naopak úplnému tichu. Čím tišší prostředí, tím více budete vnímat svůj tinnitus. Podle NIDCD pomohou zařízení s tzv. bílým šumem, klimatizace, zvlhčovače vzduchu, ventilátory či difuzéry, které zajistí určitý hluk v pozadí.
  • Můžete se setkat také s využitím zvukové terapie za pomoci generátorů zvuku. Ta může tinnitus jednak maskovat, ale i pomoci si na něj zvyknout nebo vás rozptýlit. Ke generování zvuků byly proto vyvinuty i různé aplikace pro mobilní telefony.

  • S tinnitem se také pracuje na principu kognitivně behaviorální terapie (KBT). Koncept KBT vychází z toho, že naše myšlenky mají vliv na to, jak se cítíme a co vnímáme i jak se v daných situacích zachováme. Dále je zde snaha o vývoj personalizovaných aplikací coby virtuálních „koučů“ s kognitivně behaviorálním přístupem. Samotné vzdělávání se v problematice tinnitu může podle NIDCD zlepšit pohodu pacientů tím, že jim pomůže rozpoznat, že tento problém nesouvisí s žádným vážným zdravotním stavem. Prostřednictvím poradenství se mohou naučit různé techniky a strategie, jak tinnitus zvládat a vyhnout se zhoršování příznaků.
  • Léky na tinnitus neexistují, někdy se ale můžete setkat s tím, že lékař předepíše antidepresiva nebo léky proti úzkosti, které v krajních případech pacientům pomohou usnout nebo zlepšit náladu. Z různých na internetu hojně doporučovaných vitaminů, bylinných extraktů a doplňků stravy bohužel žádné nebyly prokázány jako účinné, před čímž například odborníci z NIDCD varují.

Podívejte se také na rozhovor s imunologem Jiřím Šinkorou. Čím podle něj nejvíce škodíme své imunitě?

Co rozhodně nedělat

Žít s neustálým bzučením nebo zvoněním v uších může být extrémně náročné, takže je pochopitelné, že se budete snažit najít cokoliv, co by vám mohlo jen trochu ulevit. Jak zjistila studie z roku 2019 v Hearing Journal, 40 % veřejných facebookových skupin a 30 % výsledků videí na Youtube obsahovalo dezinformace o léčbě tinnitu. Podobně špatně dopadl i obsah na sociální síti X (Twitter). Dnes, v době TikToku, se předpokládá, že to bude ještě horší.

Mohlo by vás zajímat: Budíte se každou noc ve stejný čas? Dejte si na noční stolek poznámkový blok, radí experti

Nejčastějšími mýty v léčbě tinnitu jsou:

  1. Speciální diety. Především na TikToku můžete najít doporučení, jako je vysazení mléka, dodržování protizánětlivé diety, nebo dokonce nepití vody z kohoutku. Někteří jedinci s tinnitem sice uvádějí, že jim pomohlo omezit nebo vyloučit kofein a alkohol. Není ale dokázáno, že by některá z diet mohla tinnitus vyléčit.
  2. Zázračné doplňky stravy, oleje nebo ušní kapky. Některé z nich jsou hojně prodávány právě prostřednictvím sociálních médií, přičemž jde o velký byznys. Předpisy týkající se doplňků stravy ale nemusí splňovat stejné normy účinnosti a bezpečnosti jako tradiční léčiva. Tam, kde byly provedeny klinické studie, byly také často zjištěny méně než působivé výsledky těchto preparátů. „Mnoho z těchto produktů (na tinnitus) prošlo hloubkovým klinickým zkoumáním, z nichž všechny odhalily chabé výhody kromě potenciálního placebo efektu,“ uvádí IFLScience.
  3. Fyzická cvičení. Některá doporučení jsou poměrně neškodná a v nejhorším vám s tinnitem zkrátka nepomohou, jiná jsou ale až bizarní, jako například poklepávání lžící pod ušní lalůčky nebo tlačení na různé body na těle. Jak je možné, že někteří lidé popisují tyto cviky jako zázračně funkční? Audioložka Jodi Sasaki-Miraglia tvrdí, že jde o fyzickou formu maskování tinnitu tzv. maskovacími zvuky. Když někomu, kdo má zakryté uši, udeříte do zadní části hlavy, zvuk rezonuje a on má pocit, jako by měl hlavu v bubnu – a tím zvuk tinnitu zastře.

Samotná úprava životního stylu, ač vám tinnitus plně nevyléčí, však nemusí být od věci. Dostatek spánku a odpočinku, pitný režim, zdravý a vyvážený jídelníček i pohyb na čerstvém vzduchu patří mezi běžná doporučení, jak zlepšit psychickou pohodu.

Zdroje: iflscience.comNational Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD)


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.