Celebrity

6. března 2023 06:30

David Laštovka

Jiří Schelinger stihl za krátký život dvě svatby i dítě. Co ho vedlo ke skoku z mostu?

Život zpěváka Jiřího Schelingera, který by v roce 2023 oslavil 72. narozeniny, vyhasl velmi předčasně. Zemřel v pouhých 30 letech, a jak se následně ukázalo, jeho smrt byla naprosto zbytečná. Co se v osudný den stalo?

Jiří Schelinger, zpěvák s nezaměnitelným chraplavým hlasem, toho za svůj krátký život stihl opravdu mnoho. Na svém kontě měl spoustu hitů, byl bigbítovou legendou, stačil se dvakrát oženit, a dokonce založit rodinu, když se stal otcem dcery Andrey.

Čtěte také: Ladislava a Jiřího Štaidlovy ženy milovaly. Kdo z nich randil s Ivanou Trump a Dádou Patrasovou?

Na vrcholu kariéry odjel natáčet do Bratislavy pro Slovenskou televizi hit k filmu Což takhle dát si špenát. Zatímco obvykle ho doprovázela celá kapela, tentokrát vystupoval sám a nikdo jiný s ním nebyl.

Zkrat, nebo sázka?

Po natáčení v dobrém rozpoložení zašel do hospody, kde se dal dohromady s partou lidí. S tou se pak vydal na procházku noční Bratislavou. Když šli po Starém mostě, Schelinger z něj skočil do ledové vody a utopil se. Alespoň tak zněla oficiálně verze. Jednalo se o zkrat, nebo snad sázku? To už se asi nikdy nedozvíme. Kolem Schelingerovy smrti zůstala řada nejasností.

Čtěte také: Rakovina mu vzala obličej, tělo našli ležet mezi pomeranči. Smrt Arnošta Pátka vyvolává otázky

Zpěvákův bratr Milan (†70) do konce svého života tvrdil, že se veřejná bezpečnost pokusila případ rychle uzavřít. Jiří Schelinger byl podle něj prohlášen za mrtvého na základě těla cizího neznámého muže, který měl být z Dunaje rovněž vytažen. Totožnost zpěváka nebyla určena ani žádným rodinným příslušníkem. „Závěr, že se jedná o bratra, byl učiněn na základě zubařské karty. Jak to ale doopravdy bylo, se nikdo nikdy nedoví. Nikdo u toho nebyl, nikdo to neviděl,“ svěřil se Milan Schelinger za života redaktorovi CNN Prima NEWS.

Ringo Čech si Schelingerovu smrt vyčítá

František Ringo Čech (79), který byl v té době Schelingerovým kapelníkem, je přesvědčen, že Jiří doplatil na dobrosrdečnou povahu. „Velká škoda jeho smrti. Kdybych tam tenkrát byl, nestalo by se to. Vždycky jsem od něho odháněl verbež, která se na něj všude lepila. Ze mě měli respekt, ale Schelinger je neuměl odehnat, neuměl říct ne,“ prozradil webu Prima Ženy Ringo Čech.

Čtěte také: Po Markétě Muchové toužili vojáci i Ringo Čech. Co nejkrásnější manekýna 80. let dělá dnes?

Jiří byl podle něj bohém, který si života užíval plnými doušky. „Byl to vynikající zpěvák, čestný, skvělý člověk. Nejedl třeba maso, aby nebyl agresivní, a místo toho jedl obilí. Vždycky to přinesl a my jsme s ním v kapele drželi basu a jedli to samé jako on. Po třech nedělích jsem to většinou nevydržel a vrátil se k řízku. Hodně jsme vyváděli… Po koncertě jsme se ožrali, vymlátili hotelový pokoj, poprali se na chodbě s hosty a další den už jsem klečel před stranickým tajemníkem a odprošoval ho se slovy: ‚On to tak soudruh Schelinger nemyslel...‘ Anebo: ‚My vám ten rudý prapor, co jsme poblili, vypereme!‘ Zažili jsme toho opravdu hodně,“ zavzpomínal František Ringo Čech.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.