Celebrity

2. listopadu 2022 10:03

Eliška Reiglová

Čtyřicítka vůbec nebolí, říká Jana Stryková. Úplně cítím, jak duchovním

Dobré zprávy (2) - upoutávka

Herečka Jana Stryková (43) se v křesle u Honzy Dědka rozpovídala o tom, že čtyřicítky se není proč bát a že ve skutečnosti život opravdu začíná až po ní. Zavzpomínala také na dobu, kdy si jako studentka přivydělávala v baru, ale kolegům se styděla říct, že se zabývá herectvím. Namluvila jim proto, že studuje jadernou fyziku. Jak tato lež praskla?

Brněnská rodačka Jana Stryková vystudovala obor činoherní herectví na pražské DAMU. Je divadelní i televizní herečkou a pracuje také v rozhlasu a dabingu. Mimo jiné je také partnerkou zvukaře Matěje Matušky, vnuka zpěváka Waldemara Matušky, s nímž má osmiletého syna Jáchyma. V dubnu 2019 se stala čtyřicátnicí a navzdory obecným obavám z tohoto milníku si tento věk oblíbila.

Tanga, bradavky a přemítání

Čtyřicítka je milníkem, kterého se nejen ženy často obávají. Spojují si ho se stárnutím těla i ducha, a to často jen proto, že neslyšely nikoho, kdo by mluvil o pozitivních stránkách tohoto věku. Jana Stryková si jako čtyřicátnice nicméně na nic nestěžuje, ba naopak, v tomto životním období se cítí skvěle.

„Milé dámy, čtyřicítka vůbec nebolí, je to fantastický. Fakt. Život začne ve čtyřiceti. Je to pravda, jsem toho důkazem. Úplně cítím, jak duchovním. Dneska, když jsem se sem chystala a oblékala, jsem partnerovi říkala, že by mě zajímalo, na co jednou umřu. Myslím na smrt, na smysl života, přemítám. Dělám to u zdánlivě banální věci jako u oblékání. To je přece fantastický,“ řekla herečka Honzovi Dědkovi.

Otázka věku netrápí ani jejího partnera Matěje Matušku, který se nebojí do své drahé polovičky v tomto ohledu lehce rýpnout. Smyslem pro humor ale oplývá i ona, a tak jeho vtípek v 7 pádech Honzy Dědka nejen zopakovala, ale sama mu ještě nasadila pomyslnou třešničku.

„Matěj mi řekl, že abych ve svém věku zaujala, měla bych si vzít tanga a nálepky přes bradavky. Ale usoudila jsem, že nálepky přes bradavky mám jen velké, takže počkám, až si mě pozveš v padesáti, to už budu mít prsa přechodovky, to už ty nálepky budou akorát,“ zasmála se.

Venkovský život

Za prací především do Prahy musí Jana Stryková už nějakou dobu dojíždět. S partnerem a synem se před několika lety přestěhovala mimo ruch velkoměsta, konkrétně do Krkonoš, kde si může naplno odpočinout od městských starostí. Les jako stvořený pro procházky má přímo za domem.

„Na venkově hodně přemýšlím, pozoruju srnky, přírodu. Jak funguje namlouvání a koloběh života. Je to fascinující. A u toho se učím domácí práce. Naučila jsem se kupříkladu řezat dříví, jenom jsem dlouho nevěděla, že ten řetěz na pile máme obráceně,“ popsala herečka svůj venkovský život.

Útěk k herectví

„Nikdy jsem po herectví netoužila ani jsem si nedovedla představit, co obnáší. Ale přišlo mi to pak jako báječný způsob, jak si prodloužit mládí. Studovala jsem anglické gymnázium a docela dlouho jsem měla samé jedničky. Táta byl rád, že jsem studijní typ,“ zavzpomínala Jana Stryková na své dospívání.

Přestože podle tatínka měla ambice k tomu, aby nadále studovala a získala třeba i několik titulů, jí samotné se pokračovat v sezení v lavici nechtělo. Herectví pro ni byl spíš experiment, který měl kupodivu uspokojivý výsledek.

„Já si říkala, co potom, že se vlastně nechci moc učit. Tak že zkusím to herectví, to mě bavilo, z legrace jsem šla na DAMU, oni mě vzali. A já jsem pak čekala, že přijde chvíle, kdy se začnu něčím živit. A to ještě nepřišlo,“ řekla.

Studentka jaderné fyziky

Během studií si Jana Stryková, kterou znáte například ze seriálů V.I.P. vraždy a nyní ji na Primě můžete vidět také v několika epizodách nového seriálu Dobré zprávy, přivydělávala za barem, kde ale nikomu nepřiznala, jaká je její skutečná profese. Raději jim napovídala něco úplně jiného. „Kolegové na mě byli pyšní, že jsem bedna, že studuju jadernou fyziku v Řeži. Všichni tam studovali nějakou výšku, medicínu, práva… tak abych zapadla, tak jsem to řekla,“ přiznala.

„Prasklo to v době, kdy se kolegyně seznámila se studentem jaderné fyziky v Řeži a ten odhalil, že tam nestuduju. Za pár měsíců jsem tam skončila. Ale proto, že jsem dostala angažmá,“ popsala dnes oblíbená herečka, jak se její neškodná lež až neuvěřitelnou náhodou provalila.

Ani dnes se Jana Stryková svým povoláním nechlubí, dělá jí potíže vůbec vyslovit, čím se živí. „Doteď mám problém říct, že jsem herečka. Říkala jsem radši, že pracuju v divadle. Teď už se mě naštěstí nikdo moc neptá,“ dodala.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.