Celebrity

21. března 2023 09:54

David Laštovka

Dalibor Janda promluvil o synově sebevraždě. Co řekl před skokem z Nuselského mostu?

DALIBOR_JANDA_ZAHRADA_1

Na konci osmdesátých let byl Dalibor Janda populárnější než Karel Gott. V roce 1986, 1987 a 1988 vyhrál Zlatého slavíka třikrát za sebou a sesadil ho tak z trůnu. Stal se hvězdou a idolem žen a úspěšný zůstává dodnes. Ne vždy byl ale k němu osud přívětivý. Musel se vyrovnat s obrovskou tragédií, smrtí vlastního dítěte.

Už za totality zpěvák Dalibor Janda vydělával takové sumy, ze kterých se mu zatočila hlava. „Nikdy se mi nesnilo o tom, že já, kluk z Drahotuš na Moravě, vyučený strojní zámečník, si budu vydělávat vlastními písničkami takové peníze, které, když to řeknu s trochou nadsázky, mě zajistí na důchod,“ přiznal pro web Prima Ženy.

Díky tomu, že si hudbu ke svým písním skládal sám, peníze mu chodily nejen za koncerty, ale také z Ochranného svazu autorského (OSA). „Tehdy se prodávaly statisíce mých desek. Když mi poprvé z OSA poslali peníze, koukal jsem na ty nuly a neuměl jsem to ani spočítat. Strašně horentní sumy. Tři dny nato mi přišel dopis z ÚV, abych polovinu těch peněz vrátil státu. Najal jsem si právníka, odpověděli jsme, že se za ty peníze chci dál hudebně vzdělávat, postavit si studio... Pak už se nikdo neozval,“ prozradil Dalibor v pořadu 13. komnata.

Bolest, která nikdy neodezní

Promluvil i o své nevětší životní bolesti. Sebevraždě svého syna Dalibora, který v jednadvaceti letech dobrovolně ukončil svůj život skokem z Nuselského mostu. Letos v lednu od tragické události uplynulo smutných dvacet let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dalibor Janda: Hurikán je moje image. Motorkáři legendární píseň pouští na pohřbech

„Proč se to stalo? Mohla by být odpověď, že jsem se mu málo věnoval. Manželka se mu ale věnovala maximálně. Pídil jsem se potom, proč to udělal, ptal se jeho kamarádů. Nic jsme se nedozvěděl. Policie mu chtěla pomoci, aby to neudělal, v tu chvíli vyřkl slova, že jestli si myslí, že táta nemá na jeho pohřeb, tak jsou na omylu a skočil… Nechápu to,“ svěřil se zpěvák. Syn se brzy osamostatnil a pracoval jako číšník. „On byl odmalička velmi manuálně zručný, byl šikovný na sport. Nechtěl si nechat v ničem poradit, všechno si dělal po svém. Vyučil se v oboru číšník - kuchař, to ho bavilo,“ dodal Dalibor Janda.

Smrt syna je srazila na kolena, koncerty nezrušil

Zprávu o smrti syna se dozvěděl v noci po cestě z koncertu. „Byl jsem zrovna na benzince, kupoval dříví do krbu. Když mi to zavolala žena, nemohla jsem dojít k autu, byl jsem jako opařenej… Nejhorší na tom je, že je to definitivní tečka, s kterou už nic nenaděláte. Rána ze dne na den. Pak se ještě dozvíte, že vám to v branži, někteří lidé přáli,“ povzdechl si Dalibor.

Pro jeho rodinu to byl obrovský šok. „Bylo to velice těžké. Měli jsme neshody, netušili, jestli dál dokážeme žít pohromadě. Nakonec jsme si řekli, že jedeme dál. Řekl bych, že jako rodina jsme se ještě více semkli. Když se to stalo, měl jsem před sebou nasmlouvaných dvacet koncertů. S manželkou jsme se domluvili, že je odjedu. Dělat jsem to neměl. Před každým koncertem mně přišlo kondolovat patnáct, dvacet lidí a pak máte jít zpívat na pódium... Někdy jsem si myslel, že to ani nedozpívám,“ zavzpomínal Janda. Jak bydlí známý zpěvák se můžete podívat v úvodním videu.

Vyrovnal se Dalibor Janda se smrtí syna?

O sebevraždě syna Dalibor Janda dlouhou dobu vůbec nechtěl mluvit. Na dotaz moderátorky pořadu POVÍDEJ na CNN Prima News, zda se s jeho smrtí již vyrovnal, odpověděl: „Nedokážu dnes posoudit, zda jsem se s tím srovnal, nebo ne. Je to už dávno. Na všechno v životě si musíte zvyknout, co vám zbývá.“

O sebevraždě syna promluvil Dalibor Janda i v pořadu POVÍDEJ:

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.