Celebrity

1. září 2023 06:00

David Laštovka

Evík i Dorota Máchalová. Herečku Jaroslavu Kretschmerovou nepotkáte nikdy nenalíčenou

Režisér Zdeněk Troška končí s filmem

Herečka Jaroslava Kretschmerová, která 1. září slaví 68. narozeniny, před kamerou vytvořila desítky filmových a seriálových rolí. Nejvíce ji proslavila postava ztřeštěné sekretářky Evíka v komediích Slunce, seno... a hamižné Doroty Máchalové v pohádce S čerty nejsou žerty. Jak na natáčení divácky oblíbených snímků vzpomíná?

Když režisér Zdeněk Troška připravoval komedii Slunce, seno, jahody, o dvou hereckých obsazeních měl dopředu jasno. „Věděl jsem, že tam musí být Helenka Růžičková a Jaruška Kretschmerová. Ty jsem si vysnil a podařilo se,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy. Pro Kretschmerovou má jen slova uznání a obdivu. „Je to báječný člověk, báječná herečka. Neskutečné sluníčko, obrovsky pozitivní a energická žena. Zahrála to skvěle, přesně, jak jsem očekával,“ dodal režisér.

Jiřímu Lábusovi měla problém vlepit facku

Na natáčení všech tří dílů: Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika má herečka krásné vzpomínky. „To ani nebyla práce, v hasičárně jsme měli kostymérnu a maskérnu, pak jsme přeběhli přes zelený park do té mojí hoštické kanceláře. Tam byl Zdeněk, popsal nám, o čem ta scéna bude, a šlo to jako po másle,“ přiblížila Jaroslava Kretschmerová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jejím hereckým partnerem byl milovaný kolega z divadla Jiří Lábus. Nejvíce si spolu užili ve druhém díle nazvaném Slunce, seno a pár facek. „Je to můj dobrý kamarád a já mu prostě nebyla schopná ten políček vlepit. A víte, co mi řekl? ‚Četla jsi scénář? Dostalas zaplaceno? Tak bij!‘ Takže takhle mě povzbudil. Facky tam šly natvrdo a Helena Růžičková to uměla. Vzpomeňte si na Blaženu, jak spadla i s tím lavorem, nebo na malýho Jirku, jak mu ji vlepila,“ popsala s úsměvem.

Proč ji nikdy neuvidíte neupravenou?

Ráda vzpomíná i na svou druhou nezapomenutelnou roli. V pohádce S čerty nejsou žerty ztvárnila zlou Dorotu Máchalovou. „Byla to opravdu krásná práce, užili jsme si tam všichni spoustu legrace, ale hlavně to pro mě byla velká čest, zahrát si s tak úžasnými herci, jakými byli Vladimír Dlouhý, Josef Kemr, Viktor Preiss, Karel Heřmánek, Ondra Vetchý a další a další. A to vše pod vedením skvělého pana režiséra Hynka Bočana,“ uvedla herečka, která je rovněž znamenitou dabérkou.

Svůj hlas propůjčila například Barbře Streisand nebo Selmě Bouvier, sestře Marge v kultovním animovaném americkém seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL.

Jaroslava Kretschmerová, která nikdy nebyla vdaná a nemá děti, žije spokojený život. Je o ní známo, že je takzvaně noční sovou a chodí pozdě spát. Zakládá si na dokonalé přípravě své vizáže. Nikdy ji nepotkáte nenalíčenou nebo neupravenou. Líčení a styling vlasů patří mezi její velké záliby.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.