Celebrity

1. září 2023 06:00

David Laštovka

Evík i Dorota Máchalová. Herečku Jaroslavu Kretschmerovou nepotkáte nikdy nenalíčenou

Režisér Zdeněk Troška končí s filmem

Herečka Jaroslava Kretschmerová, která 1. září slaví 68. narozeniny, před kamerou vytvořila desítky filmových a seriálových rolí. Nejvíce ji proslavila postava ztřeštěné sekretářky Evíka v komediích Slunce, seno... a hamižné Doroty Máchalové v pohádce S čerty nejsou žerty. Jak na natáčení divácky oblíbených snímků vzpomíná?

Když režisér Zdeněk Troška připravoval komedii Slunce, seno, jahody, o dvou hereckých obsazeních měl dopředu jasno. „Věděl jsem, že tam musí být Helenka Růžičková a Jaruška Kretschmerová. Ty jsem si vysnil a podařilo se,“ prozradil redaktorovi webu Prima Ženy. Pro Kretschmerovou má jen slova uznání a obdivu. „Je to báječný člověk, báječná herečka. Neskutečné sluníčko, obrovsky pozitivní a energická žena. Zahrála to skvěle, přesně, jak jsem očekával,“ dodal režisér.

Jiřímu Lábusovi měla problém vlepit facku

Na natáčení všech tří dílů: Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika má herečka krásné vzpomínky. „To ani nebyla práce, v hasičárně jsme měli kostymérnu a maskérnu, pak jsme přeběhli přes zelený park do té mojí hoštické kanceláře. Tam byl Zdeněk, popsal nám, o čem ta scéna bude, a šlo to jako po másle,“ přiblížila Jaroslava Kretschmerová v rozhovoru pro Český rozhlas.

Jejím hereckým partnerem byl milovaný kolega z divadla Jiří Lábus. Nejvíce si spolu užili ve druhém díle nazvaném Slunce, seno a pár facek. „Je to můj dobrý kamarád a já mu prostě nebyla schopná ten políček vlepit. A víte, co mi řekl? ‚Četla jsi scénář? Dostalas zaplaceno? Tak bij!‘ Takže takhle mě povzbudil. Facky tam šly natvrdo a Helena Růžičková to uměla. Vzpomeňte si na Blaženu, jak spadla i s tím lavorem, nebo na malýho Jirku, jak mu ji vlepila,“ popsala s úsměvem.

Proč ji nikdy neuvidíte neupravenou?

Ráda vzpomíná i na svou druhou nezapomenutelnou roli. V pohádce S čerty nejsou žerty ztvárnila zlou Dorotu Máchalovou. „Byla to opravdu krásná práce, užili jsme si tam všichni spoustu legrace, ale hlavně to pro mě byla velká čest, zahrát si s tak úžasnými herci, jakými byli Vladimír Dlouhý, Josef Kemr, Viktor Preiss, Karel Heřmánek, Ondra Vetchý a další a další. A to vše pod vedením skvělého pana režiséra Hynka Bočana,“ uvedla herečka, která je rovněž znamenitou dabérkou.

Svůj hlas propůjčila například Barbře Streisand nebo Selmě Bouvier, sestře Marge v kultovním animovaném americkém seriálu Simpsonovi, který každý den vysílá Prima COOL.

Jaroslava Kretschmerová, která nikdy nebyla vdaná a nemá děti, žije spokojený život. Je o ní známo, že je takzvaně noční sovou a chodí pozdě spát. Zakládá si na dokonalé přípravě své vizáže. Nikdy ji nepotkáte nenalíčenou nebo neupravenou. Líčení a styling vlasů patří mezi její velké záliby.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.