Exministr: Stropnický by měl aféru řešit radikálně. Mohla by ho stát post?

Pokračování kauzy Žilkové a Stropnického

Milostná aféra Martina Stropnického (65), který zastává post velvyslance České republiky v Izraeli, vzbudila velké vášně. On sám se k celé kauze zatím nevyjádřil. S novináři mluvila pouze jeho manželka Veronika Žilková (60), která naznačila, že jeho chování je proti diplomatickému protokolu. Jaké by mohla mít tahle zápletka dopady na jeho kariéru? A jak bude postupovat ministerstvo? Reportéři pořadu Showtime se zeptali bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody.

Diplomat Martin Stropnický má podle deníku Blesk hodně blízký vztah s kolegyní z ambasády Markétou Horňákovou. Pohledná blondýnka je od roku 2016 oficiálně vedena jako konzulární asistentka. Na ambasádu nastoupila před čtyřmi lety. Pokud se Stropnickým obývala jeho rezidenci pro velvyslance, jak naznačují anonymy, které dostávala Veronika Žilková, mohl by z toho mít její manžel značné nepříjemnosti.

„Pokud to tak je, bylo by to proti všem bezpečnostním předpisům, nařízením a diplomatickému protokolu. V rezidenci smí bydlet pouze rodina velvyslance,“ uvedla herečka pro deník Blesk s tím, že má v Izraeli s dcerou Kordulou ještě osobní věci.

Poměr na pracovišti je navíc v rozporu s etickým kodexem Ministerstva zahraničí České republiky „Zaměstnanec se v soukromém životě vyhýbá takovým činnostem, chování a jednání, které by mohly snížit důvěru ve státní správu v očích veřejnosti, nebo dokonce zavdat příčinu k ovlivňování zaměstnance. Uvědomuje si, že selhání jednotlivce v oblasti etiky má dopad na státní správu jako celek, a proto jde ostatním příkladem,“ stojí ve veřejně přístupném dokumentu.

Svoboda o podobné situaci: Velvyslanec se pak vracel zpátky

K mimomanželskému vztahu velvyslance se pro pořad Showtime vyjádřil i bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Podle něj by se měl diplomat hlavně takových situací vyvarovat. „Všechny tyto aféry, pokud se dostanou ven a stávají se předmětem bulvárního tisku, tak to není dobře. Místo aby se psalo o tom, jaká se dělá politika, tak se píšou příběhy lidí, kteří jsou na úřadu, takže proto je ten etický kodex tak přísný. Říká, že je potřeba chovat se tak, aby tyto situace nenastávaly,“ vysvětlil známý politik.

Velvyslanec by měl dle jeho názoru řešit situaci radikálně. „Řešení je vždycky tyto aféry okamžitě ukončit, popřípadě radikálně odjet někam jinam. Nebo aby ti lidé dělali nějakou jinou práci,“ dodal Svoboda, který má s podobnými přestupky i osobní zkušenost. „Když jsem dělal ministra, tak se to stalo několikrát, že docházelo k tomu, že se potom velvyslanec vracel zpátky,“ uvedl a nepřímo tak naznačil, že by ho to v krajním případě i mohlo stát post.

Ministerstvo podle Svobody situaci řeší, jen nekomunikuje na veřejnosti

Svoboda promluvil i o užívání diplomatické rezidence jinými osobami než rodinnými příslušníky. Jaký dopad by podle jeho názoru mělo zjištění, že v sídle pobývala cizí osoba, například údajná milenka? „Otázka je, kdo je rodinný příslušník, dnes už se to vykládá velmi široce. Tady jde spíš o to, aby ta doprovázející osoba reprezentovala onen trvalý vztah. Protože osoba, která je ve společné domácnosti, požívá jisté výsady a imunity, a to se nemůže dávat každému, kdo bydlí v bytě s velvyslancem,“ doplnil.

Redakce Prima Ženy kontaktovala české ministerstvo zahraničí s dotazem, zda je standardní, aby velvyslancovu rezidenci obývala jeho kolegyně, se kterou není v manželském svazku. Ministerstvo však na dotaz nereagovalo. Pro pořad Showtime se úřad odmítl k celé kauze vyjádřit. „To, že ministerstvo na veřejnosti nekomunikuje, je normální. Neznamená to, že to neřeší. A určitě je velký tlak na velvyslance, aby tento příběh pokud možno rychle skončil,“ objasnil bývalý ministr zahraničí Svoboda.

On sám zastává názor, že by bylo nejlepší, kdyby se paní Žilková a pan Stropnický dohodli a celý spor ukončili. „Oni se musí dohodnout a bylo dobré, aby se dohodli a ukončili náměty pro bulvární média, protože to je to, co poškozuje. A osobní vztahy ať si vyřeší pokud možno mírovou cestou,“ nastínil možné řešení politik.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.