Celebrity

19. května 2023 14:40

Tomáš Durčák

Harry a Meghan pět let po svatbě: Megxit, hádky a další šoky, které nikdo nečekal

Harryho a Meghan pronásledovali paparazzi

Psal se 19. květen 2018 a všichni jsme jako při každé královské svatbě seděli před televizemi. Princ Harry, bratr budoucího dědice trůnu Williama, si bral za ženu americkou herečku Meghan Markle a celé to působilo jako příběh z pohádky. Po pěti letech je však mnohé jinak a řadu dnešních skutečností o manželském páru by si v den jejich svatby zřejmě netipnul vůbec nikdo. Čím svět šokovali nejvíce?

1. Úprk z nejužšího kruhu britské královské rodiny

Během jejich svatby se svět nad Harrym a Meghan rozplýval. On dříve nezvladatelný princ, žijící bujarým životem, který vypadal, že se konečně chce usadit. Ona rozvedená herečka z USA pocházející z obyčejných poměrů, jíž se podařilo stát blízkou příbuznou samotné královny Alžběty II. Novomanželé si za 2,4 milionu liber přestavěli k obrazu svému Frogmore Cottage a všichni očekávali, že se nejen zapojí do veřejného života královské rodině, ale budou patřit mezi nejpopulárnější členy „firmy“.

Už po pár měsících však přišel šok. Harry a Meghan začali mluvit o možném životě na Novém Zélandu, načež se přesunuli do Kanady a později do nového trvalého domova v americké Kalifornii. V roce 2020 se manželé rovněž rozhodli vzdát svých oficiálních povinností spojených s členstvím v britské královské rodině. Akt, kterému se ihned začalo přezdívat „Megxit“.

2. Harry se změnil k nepoznání

Je s podivem, kolik osob z nitra každodenního života královské rodiny dnes tvrdí, že se Harry po svatbě s Meghan zcela změnil. Jedním z nich je i královský fotograf Arthur Edwards. „Harry byl někým mimořádným a bylo potěšení s ním pracovat. Pak ale potkal Meghan a vše se otočilo o 180°. Nemluvili jsme spolu už aspoň rok. Fotil jsem ho od chvíle, kdy se narodil a podle mě za vše může ona (Meghan - pozn. redakce). Bohužel se z něj v posledních letech stal úplně jiný, mnohem trpčejší a nevrlejší člověk,“ svěřil se Edwards v pořadu The Project.

I veřejnost si na první pohled mohla všimnout, že z Harryho je dnes zcela jiný člověk. Své dlouholeté přátele v USA vyměnil za celebrity typu Serena Williams, Ellen DeGeneres či Zendaya. Místo veřejné funkce se dnes věnuje meditování a józe.

3. Byznys založený na odhalování rodinného soukromí

Když v roce 2020 Harry definitivně opouštěl vnitřní kruh britské královské rodiny, prohlásil, že královský život je jako „zoo“ a přirovnal jej ke komediálnímu filmu The Truman Show. Jen co se však s manželkou usadili v USA, nastaly komplikace. Královna Alžběta totiž v únoru 2021 oznámila, že je nucena Harrymu a Meghan odebrat jejich královské tituly, jelikož už není možné, aby „pokračovali ve svých povinnostech a úkolech, které přináší život veřejné služby.“

„Všichni můžeme žít život plný služby,“ reagoval tehdy pár skrz svého mluvčího. Harry a Meghan zároveň vydali „seznam dobrých skutků,“ který by si lidé „měli pověsit na lednici“, v němž své fanoušky vyzvali třeba k tomu, aby si „objednali jídlo z restaurace patřící nějaké ženě“ nebo „zvedli telefon, zavolali kamarádovi a zeptali se jej, jak se má“. Na pozadí všeho mezitím podepsali multimilionové smlouvy s Netflixem či Spotify, Harry začal pracovat na knize svých memoárů a manželé rovněž založili minimálně 11 společností ve státě Delaware, jenž je známým daňovým rájem.

4. Zničený vztah se starším bratrem Williamem

Když Harry a Meghan oznámili své zásnuby, herečka prohlásila, že se v královské rodině cítí být „vítaná“. Podle všeho měla zpočátku velmi dobrý vztah zejména s Kate. William byl zase nejbližším příbuzným pro Harryho. Byť první spor měl nastat už před svatbou, když Harry Williamovi oznámil svůj záměr oženit se, načež jej starší bratr varoval, aby vztah nebral tak hopem a dal mu více času, což mělo Harryho údajně pořádně naštvat. V posledních letech jde tento bratrský vztah obou princů od desíti k pěti.

Osobně se měli naposledy vidět loni na podzim na pohřbu své babičky, královny Alžběty. Na začátku letošního roku Harry ve své knize mimo jiné prohlásil, že jej William v minulosti fyzicky napadl. Během nedávné korunovace jejich otce Karla III. spolu bratři dle zdrojů médií nepromluvili ani slovo, ani se osobně nesetkali. A co víc, William si při svém proslovu den po korunovaci dle mnohých jedním ze svých vyjádření rýpnul přímo do Harryho.

5. Důraz na soukromí versus touha po publicitě

Jako jeden z hlavních a klíčových důvodů svého úprku z veřejného královského života Harry a Meghan od samého začátku uvádějí společnou touhu žít soukromý život, daleko od konstantní mediální pozornosti. Avšak prakticky od chvíle, kdy se usadili v USA, jejich činy naznačují pravý opak. Už v roce 2020 tvrdili, že nemají nic společného s knihou Finding Freedom, načež se ukázal pravý opak. Následovaly velmi otevřené rozhovory Harryho s Jamesem Cordenem a Daxem Shepardem a posléze i známé kontroverzní interview manželů s Oprah.

V loňském roce pak následoval dokument natočený pro Netflix, který byl od začátku propagován jako pohled přímo do domova a soukromého života Harryho a Meghan. Jen pár měsíců poté pak následovala zmíněná Harryho kniha s názvem „Náhradník“, kde odhalil o svém soukromí téměř vše včetně toho, kdy a s kým přišel o panictví. Prozatímní třešinkou na dortu je pak jejich údajná „honička s paparazzi“ v New Yorku, kterou však jako „agresivní pronásledování“ vnímá zřejmě jen Harry a Meghan, zatímco i jejich řidič prohlásil, že o nic takového nešlo. Jinými slovy, byť manželé opakovaně vyzdvihují důraz na své soukromí, jejich činy už celé roky naznačují spíš touhu po publicitě a co nejoslnivějším světle reflektorů.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.