Životní styl

22. října 2022 06:23

Josef Šťastna

Hřiby jako lopaty! Může za obří houby únik radiace na Ukrajině? Odborník promluvil

Když roste hodně hub, bude válka a hladomor. To je jedna z nejčastějších houbařských pověr. Dále se mezi houbaři traduje, že když rostou obrovské houby, muselo někde dojít k úniku radiace. Stojí tyto houbařské mýty na reálném základě?

Letošní houbařská sezóna je opravdu bohatá. Roste velké množství hub a houbařům se daří najít kolosální obry. Mezi houbaři se začínají šířit klasické pověry. Například se vrací vzpomínky na rok 1986, kdy došlo k havárii v jaderné elektrárně Černobyl. Ten rok pak rostlo enormní množství hub.

Podle mykologů to ale byla časová náhoda. Únik radiace neměl na množství hub žádný vliv. Navíc není potvrzeno, že v současném konfliktu na Ukrajině by došlo k úniku radiace, která by se dostala nad střední Evropu. Hodnoty jsou v normě, o čemž opakovaně na svém Twitteru ujistila i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová (61). Expertka též vyvrátila fámu, že radiace má vliv na růst hub.

Houba mají ideální podmínky

Podle zkušených houbařů i mykologů je letošní sezóna vynikající kvůli tomu, že houby mají ideální podmínky k růstu. Navíc po horkém létě podhoubí dohání, co se dá. Rostou nejen obrovské kusy, ale houbaři mají radost, že plodnice nejsou napadené hmyzem.

„Do začátku září bylo obrovské sucho, vůbec nepršelo, aspoň tady na Plzeňsku, a také vůbec nerostly houby. Nasadily později než obvykle, až kolem 10. září. To už byl v útlumu hmyz, který klade vajíčka na plodnice hub, zejména mouchy bedlobytky. Když houby začaly růst ve velkém, nestačily červivět,“ popsal pro Český rozhlas předseda Mykologického klubu Plzeň Zdeněk Hájek, který ujistil, že na kvalitu i výskyt hub žádná radiace vliv nemá.

Je ale pravdou, že houby umí do sebe nasávat radioaktivní cesium. A také je pravda, že jsou oblasti, kde v houbách stále lze nalézt stopy po černobylské katastrofě, což ve výroční zprávě potvrdil v roce 2019 německý Spolkový úřad pro ochranu před zářením.

Sdílejte článek
Štítky Černobyl houby houbaření Twitter Ukrajina pověra Český rozhlas Dana Drábová lopata střední Evropa Černobylská havárie

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.