Soukup a Agáta mohou skončit u mediátora. Soud bude řešit hlavně blaho a vývoj miminka

Agáta Hanychová potvrdila vztah s Jaromírem Soukupem

Po rozchodu s mediálním magnátem Jaromírem Soukupem zůstala Agáta Hanychová na jejich pětiměsíční dceru sama. Co bude teď, když nebyli manželé? Jaké výživné by měl Soukup platit a jak často se s dítětem bude moci vídat? Redakce Prima Ženy se zeptala advokátky JUDr. Evy Ondřejové, jak to v takových případech běžně chodí. Ondřejová odpovídala v obecné rovině, rozhovor se tak netýká pouze známého páru.

Když se nezadaní partneři, kteří spolu mají půlroční miminko, rozejdou, co jeden po druhém může požadovat? Jaké mají práva a nároky jeden na druhého?

Záleží na každém jednotlivém případě, především jak dosud probíhala péče o narozené dítě, jak se jeden či druhý podílel na úhradě nákladů na dítě, ale také na úhradě nákladů pro neprovdanou matku.

Co následuje v případě, když se spolu na ničem nedohodnou? Jak se postupuje, když ve vztahu je i malé miminko?

Pokud se rodiče vzájemně nedokážou sami dohodnout, lze ještě využít služeb mediátora, který plní roli nestranného prostředníka ke smírnému řešení sporných záležitostí. Nebude-li fungovat ani tento postup, nezbývá jiná možnost, než vyřešit spor před příslušným soudem.

Když se rodiče nedohodnou na péči, jak to běžně u takto malých dětí chodí? Jak se postupuje krok za krokem?

Pokud by se rodiče opravdu nemohli dohodnout na péči o dítě, pak nezbývá než jít k soudu. Soud by měl postupovat v nejlepším zájmu dítěte, snažit se zajistit mu stabilní prostředí a vytvořit předpoklady pro řádný citový a fyzický vývoj. Soud tedy bude zkoumat všechna kritéria, která stanoví zákon a aktuální judikatura Ústavního soudu, tedy jak se oba rodiče chtějí podílet na péči o dítě, zda jsou schopni této péče atp. Nicméně by primární mělo být, jaký je nejlepší zájem dítěte, ne jaký je nejlepší zájem rodičů. Pokud oba budou rozumní, nemusí být péče a styk upraven soudem vůbec a vše ponecháno na dohodě rodičů, která se zcela přirozeně bude vyvíjet s věkem dítěte a jeho potřebám vůči každému z rodičů.

Jak se vypočítává výživné? A kdo komu ho platí?

Výživné na dítě se hradí rodiči, který má dítě ve výlučné péči. V případě střídavé péči se hradí výživné navzájem dle majetkových poměrů rodičů a míře péče o dítě. Pokud jde o stanovení výživného, vychází se z celkových majetkových poměrů a životní úrovně rodičů, tedy nejen z měsíčních příjmů, ale také z životního standardu, majetkové situace ve vztahu k nemovitým a movitým věcem.

Má vliv na řešení případného sporu i to, že dítě nemá ani jeden rok? Co když bude otec požadovat striktní střídavou péči? Má na to nárok?

S ohledem na to, jak rozhoduje Ústavní soud a jak tato rozhodnutí interpretují nižší soudy, tak právo má, ale v takto nízkém věku intervaly střídání jsou po dni, nikoliv po delší časový úsek, i když někteří soudci se nezdráhají matkám svými rozhodnutími znemožnit řádnou péči o kojence ve věku 1,5 roku. V Praze stále častěji vidíme případy, kdy jsou malé děti svěřovány do střídavé péče rodičů, po většinou asymetrické, tedy s matkou tráví více času, ale jsou soudkyně a soudci, kteří od matky svěřují děti i na noc, přestože je to kojenec.

Má na dohody a případný rozsudek soudu vliv i to, že matka už má dvě děti a předchozí tatínci na dítě řádně platí? Zohledňují se majetkové poměry matky v návaznosti i na tento fakt?

Výživné vždy náleží každému jednotlivému dítěti. Není to příjem matky, tedy výživné na jiné děti se nemohou promítnout do výživného na dítě v tomto případě. Výživné slouží k pokrytí potřeb každého jednotlivého dítěte a na srovnání životní úrovně, kterou má dítě u jednoho a druhého rodiče. Vliv na výživné toto mít nebude.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 2. 5. 2024

Berani, pozorně poslouchejte, když dnes dostáváte pokyny. Vaše mysl nemusí být tak bystrá jako obvykle. Pokud si nedáte pozor, mohli byste se vydat špatnou cestou a nakonec začít úplně od začátku. Nestyďte se ani se nestyďte klást otázky. Vždy je lepší se zeptat, než udělat zbytečnou chybu. Postupujte pomalu a metodicky a zvládnete to.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.